Mermer Çeşitleri Nelerdir?

Mermer Çeşitleri Nelerdir?

Mermerler antik zamanlardan bu yana en çok kullanılan madenlerden biri. Heykelcilikten inşaat sektörüne kadar pek çok alanda mermerlerden faydalanıyoruz. Üstelik bu maden farklı yapısal özellikleri ve uygulanan özel işlemler sayesinde geniş bir ürün yelpazesine sahip. Bu yazımızda günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız mermerleri daha yakından tanıyacağız.

Parke Nasıl Döşenir?

Suntalam Nedir?

Sineklik Temizliği Nasıl Yapılır?

Türk Mermer Çeşitleri

Geniş doğal taş rezerviyle Türkiye en önemli taş üreticilerinden. Farklı renk ve desenlerde pek çok mermer çeşidimiz mevcut. En bilindik mermer çeşitlerimiz arasında Süpren, Afyon Şeker (Afyon mermeri), Akşehir Siyah, Bilecik Bej, Denizli Traverten, Manyas Beyaz ve Ege Bordo var. Bilecik, Afyon, Denizli, Burdur, Manisa, Isparta, Elazığ ve Diyarbakır gibi illerimizde mermer ocakları ve fabrikaları yer almakta.

 Mermer Çeşitlerinin Sınıflandırılması

Mermerleri jeolojik yapısına göre, yapısı ve dokusuna, mineral bileşimlerine ve renklerine göre sınıflandırmamız mümkün. Biz bu yazımızda mermerleri renklerine göre inceleyeceğiz.

Beyaz Mermer Çeşitleri

Beyaz mermerler oldukça kullanışlı ve estetik. Bu renk mermerler kullanıldığı alanlara ferahlık ve huzur vermesiyle ön plana çıkıyor. En bilindik çeşitleri ise Carrara mermeri ve Calacatta mermeri. Carrara mermeri düşük maliyetiyle konutlarda sıklıkla kullanılıyor. Gri ve beyaz renge sahip olan bu mermer çeşidinin içinde gri damarlar da gözükür. Banyolarda, heykellerde ve süs malzemelerinde sıklıkla kullanılır. Calacatta mermerini özel kılan şey işe beyaz renkli olup üstünde koyu damarlar bulundurması. Ayrıca seyrek bulunduğu için lüks sayılabilecek bir mermer çeşidi olarak geçer.

beyaz-mermer-mutfak-dekorasyon

Gri Mermer Çeşitleri

Gri mermerler ise kullanıldıkları alanlara sadelik, sakinlik verir ve sıklıkla tercih edilirler. Gümüş tonlardan griye kadar geniş bir renk yelpazesi sunar. Bardigilio gri ve Tundra gri en bilindik gri mermer çeşitleri arasında. Bunların yanı sıra Blue Stone mermer çeşidi de iş yerlerinde sıklıkla kullanılan gri mermer çeşitlerinden biri. Bir diğer bilindik gri mermer çeşidi ise Seagrass Limestone. Bu gri mermer çeşidi ise sadeliğiyle banyo ve tuvaletler için ideal.

Gri ara bir renk olduğu için her ortama kolaylıkla uyum sağlıyor ve hem açık hem koyu renklerle kolayca kombinlenebiliyor.

gri-mermer-dekorasyon
gri-mermer-ev-dekorasyonu

Yeşil Mermer Çeşitleri

Yeşil mermer en güzel mermer çeşitlerinden biri. Sakin, doğaya yakın ve huzurlu bir ortam yaratır. Eğer evinde özgün bir hava yaratmak istiyorsan yeşil mermerler en iyi seçeneklerden biri. Yeşil mermerlerde beyaz damarlar görülür ve bu da mermere ayrı bir şıklık katar. Verde Guatemala en bilindik yeşil mermerler arasında.  

yesil-mermer-ev-dekorasyonu

Siyah Mermer Çeşitleri

Siyah mermerler şık ve ciddi ortamlarda sıklıkla kullanılıyor. Toros siyahı bu mermer türünün en bilindik örneklerinden. Bu mermer türü oldukça asil bir ambiyans oluşturur fakat siyah mermeri kullanırken geniş ve ferah alanlar seçmekte fayda var. Aksi halde alan bunaltıcı ve dar bir hale gelebilir.

 Mermerin Kullanım Alanları Nelerdir? 

Mermerin en yaygın kullanım alanları inşaat sektörü, dekorasyon, süs eşyalarının yapımı ve heykelcilik. Estetik ve dayanıklı olmasıyla pek çok alanda tercih ediliyor. Bu maden türü özellikle banyo, mutfak, tuvalet gibi suyla temasın olduğu alanlarda oldukça kullanışlı. Dış mekan peyzajlarında, merdivenlerde ve döşeme gibi yerlerde de sıklıkla kullanılıyor. İç mekan dekorasyonlarında ise masa, sehpa, tezgah gibi pek çok eşya mermerden elde ediliyor.

Görsel Kaynak: Pinterest, pexels.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

En Çok Tercih Edilen Mutfak Dolabı Renkleri

En Çok Tercih Edilen Mutfak Dolabı Renkleri

Hızlı Tırnak Uzatma ve Güçlendirme Yöntemleri

Hızlı Tırnak Uzatma ve Güçlendirme Yöntemleri