Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Kombi bakımı enerji verimliliği açısından önem verilmesi gereken bir konu. Düzenli bakımlar yaptırarak ani bozulmaların önüne geçebilir, hasarların getireceği maddi yükü azaltabilirsin. Bu yüzden kombi bakımı nedir, nasıl yapılır gibi sorularının cevaplarını yazımızda bir araya getirdik.
Doğalgaz Borusu Gizleme Fikirleri
Kombi Bakımı Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğalgaz kombi bakımı yalnızca yetki belgesi olan kişilere yaptırılmalı. Bu yüzden bakım için gelen kişilerin belgesi yoksa kombine bir müdahalede bulunmalarına izin vermemelisin. Bunun yanında kombi bakım onarımı konusunda uygulanması planlanan bütün işlemlerle alakalı ayrıntılı bilgi almayı talep etmelisin. Bu sayede yapılması gereken adımların yapıldığını kontrol edebileceğin gibi kombine yapılan müdahaleleri öğrenmiş olursun.
Kombi Bakımında Neler Yapılır?
Kombi bakımı öncelikle sıcak su ve doğalgazın kapalı durumda olduğunun kontrolüyle başlar ve devamında su akıtma durumunun kontrolleri yapılır. Ardından kombi açılarak toz durumuna bakılır, gerekli görülürse temizlik yapılır. Elektrik kablolarının kontrolünün ardından fanın kontörlü sağlanır. Ardından süreç devam eder ve basınç, gaz seviyelerinin kontrolleri yapılır ve gerekliyse boruların ve vanaların temizliği yapılır. Bu kontrollerin ardından hasar varsa belirlenir ve kullanıcı bilgilendirilerek gerekli onarımlar onay dahilinde tamamlanır. Kombi bakımı ortalama olarak 20 dakika süren bir süreçtir.
Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılır?
Uzmanlar kombi bakımının yılda en az bir defa yapılması gerektiğini belirtiyor. Kombi bakımının yapılacağı dönem ise sonbahar olarak tavsiye ediliyor. Kalorifer kullanma dönemine girmeden 2-3 hafta önce bakım yaptırmayı planlayabilirsin.
Kombi Bakımı Gerekli mi?
Kombi bakımı doğalgaz faturalarında büyük ölçüde tasarruf sağlama potansiyeli barındırmasının yanında kombini daha uzun yıllar kullanmanı sağlayabileceği için oldukça gerekli bir işlem. Uzun süre kontrol edilmediği için bakımda fark edilip basit bir şekilde çözülebilecek bir problem bakımsızlık yüzünden büyük arızalara ve hatta kombinin ömrünün tükenmesine davetiye çıkarabilir.
En Çok Meydana Gelen Kombi Arızaları ve Nedenleri
Kurulum hataları tesisat kaçakları ya da yanlış boru kaynağı gibi durumlarla görülen kombi sorunlarının başında gelir. Bunun yanında kombilerde sık görülen bir başka hata ise tesisat su basıncı hatası. Bu hata genellikle kombin su sızdırıyorsa gözlemlenir. Bunların yanında kullanıcı hataları da kombi arızalarına sebep verebilir. Bu kullanıcı hatalarının başında gaz vanası kapalıyken kombiyi çalıştırmak gelir. Özellikle uzun süre evde olmayacağımız zamanlarda gaz vanalarını kapatıyoruz ama eve geri dönüldüğünde kombiyi açmadan gazı açmak kombinin arıza moduna geçmesine sebep olabiliyor. Kışları mevsimsel olarak donma yaşanması da yine kombi bozulmalarına sebep veren olaylar arasında sayılabilir.
Görsel Kaynaklar: pexels.com, pinteres.com, pixabay.com