Kolay ve Pratik Ütü Temizliği Nasıl Yapılır ?

Kolay ve Pratik Ütü Temizliği Nasıl Yapılır ?

Ev işlerinden en sevilmeyeni hangisidir diye sorsak şüphesiz birçok kişinin cevabı ütü yapmak olur. Hele yaz aylarında o sıcacık buharı tenimizde hissetmemizle birlikte bu iş bizim için adeta bir işkenceye dönüşür. Ütü yapmanın kendisi zaten son derece sevilmeyen bir işken, bir de tabanı kirlenen ya da yanan ütüler nedeniyle en sevdiğin kıyafetlerinin zarar görmesine katlanamazsın değil mi ? Bu durumla karşılaşmamak ve ütünün daha iyi bir performansla işini kolaylaştırmasını sağlamak için yapman gerekenler oldukça basit.

8 Adımda Gardırobunuzu Düzenleyin

Doğal Temizlik Malzemesi Sirke ile Evde Temizleyebileceklerin

Kıyafetleri Dezenfekte Etmek İçin 7 Öneri

Tıkanmış Buhar Deliklerinin Temizlenmesi

Ütüde şebeke suyu kullanımı, bu sularda genellikle kireç oranının yüksek olması sebebiyle zamanla buhar deliklerinin tıkanmasına yol açacaktır. Ütü yaparken kıyafetine ufak kireç parçacıklarının dökülmesi bu duruma işaret eder. Buhar gücünün azalması, kırışıkların zor açılması, ütü yapma sürenin artması gibi sorunlarla karşı karşıyaysan ütünün buhar deliklerini acilen temizlemen gerekir.  

utu-tabanindaki-kireclenme-nasil-temizlenir

Ütünün fişe takılı olmadığından emin olduktan sonra temizleme aşamasına geçebilirsin. Öncelikle, yarım su bardağı beyaz sirke, 1 su bardağı saf su ve bir adet orta büyüklükte limon tuzunu, limon tuzu eriyene kadar karıştırdıktan sonra ütünün su haznesine doldurmalısın. Bu karışımı mutlaka beyaz sirke ile yapmanı tavsiye ederiz, aksi halde sonraki kullanımlarda ütü kıyafetlerin üzerinde sarı bir leke bırakabilir.

utu-temizliginde-sirkeli-su-kullanimi

İkinci olarak ütüyü dik konuma getirdikten sonra buhar deliklerini incelemelisin. Deliklerde kireç kalıntıları olması halinde bunları, eski bir diş fırçası veya kulak çubuğunu sirkeye batırdıktan sonra ütü tabanına zarar vermeyecek şekilde temizlemelisin.

utu-buhar-delikleri-nasil-temizlenir

Su haznesini doldurduğun ütüyü, prize takarak buhar özelliğini aktif hale getirmelisin. Ütü yeterince ısındıktan sonra buhar düğmesine en az 7-8 defa basarak tüm deliklerin ısının etkisiyle açılmasını sağlamalısın. Kullanmadığın bir havluyu ütüleyerek de bu aşamayı yapabilirsin. Kireç nedeniyle tıkanan buhar deliklerini açmak işte bu kadar kolay! Ütünü uzun süre kullanmamış ve içinde su unutmuşsan, su haznesinden hoş olmayan kokular gelebilir. Aynı aşamaları uygulayarak bu kötü kokulardan da kurtulman mümkün.

sirkeli-su-karisimi-ile-buhar-deliklerinin-temizlenmesi

 Ütü Tabanının Temizlenmesi

Ütüyü çalışır durumda unuttuğun için kıyafetlerini yanlışlıkla yakmış ya da sentetik veya ipek gibi hassas kumaşları ütülerken ısının ayarını kaçırdığın için bunların ütünün tabanına yapışmasına yol açmış olabilirsin. Kıyafetlerinin mahvolmuş olmasının yanı sıra, ütü tabanındaki yanık lekeleri de son derece can sıkıcıdır. Bu lekeler hem ütünün veriminin azalmasına hem de kıyafetlerin üzerinde iz kalmasına neden olacaktır.

yanmis-utu-tabani-nasil-temizlenir

Ütü tabanını temizlerken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında kullandığımız malzeme geliyor. Tabanı çizebilecek nitelikte sert, sivri uçlu ya da aşındırıcı malzemelerden kesinlikle kaçınmalısın. Aksi halde ütünün daha iyi performans göstermesini sağlamaya çalışırken, yanlışlıkla ömrünü tamamlamasına neden olabilirsin. Şimdi ütü tabanındaki yanıkları gidermenin birkaç farklı alternatifini inceleyelim.

utu-temizliğinde-kullanilan-malzemeler

Diş Macunu

Eski bir diş fırçası ve beyaz diş macunu yardımıyla ütü tabanındaki yanık lekelerini giderebilirsin. Lekenin üzerine bolca diş macunu sürdükten sonra dairesel hareketlerle tüm yüzeye uygulamalısın. Eğer yanık lekesi çok fazla ise bu gözünü korkutmasın, yanıkların tamamen temizlenmesi biraz zaman alabilir ancak sabırla bu işlemi devam ettirdiğinde meydana gelen sonuç karşısında gözlerine inanamayacaksın. Son olarak temiz, nemli bir bez yardımıyla tabanı sildiğinde işlem tamam!

dis-macunu-ile-utu-tabani-temizligi

Kabartma Tozu

Bir miktar su ve kabartma tozunu küçük bir kapta koyu kıvamlı bir macun halini alana dek karıştırmalısın. Eğer yanık izleri fazlaysa malzemelerin miktarını artırmaktan çekinme. Macun halini alan karışımı yanık bölgeye bir spatula yardımıyla uyguladıktan sonra 3-4 dakika kadar beklemelisin. Yüzeyi temiz ve nemli bir bezle sildikten sonra yanık lekelerinin kaybolduğunu göreceksin. Buhar deliklerinin etrafında birikintiler kalmış ya da macun deliklere kaçmışsa bunları da yine sirkeye batırılmış kulak çubukları ile temizlemen mümkün.

karbonatli-su-ile-utu-tabanindaki-yaniklar-nasil-giderilir

Sirke

Yukarıda sirkeyi buhar deliklerini temizlemek için nasıl kullandığımızdan bahsetmiştik. Şimdi ise ütü tabanındaki başkaca lekelerle savaşmak için sirkeyi kullanacağız. Temiz bir havluyu sirkeye iyice batırdıktan sonra ütüyü yaklaşık 30 ila 45 dakika kadar havlunun üzerinde bekletmelisin. Muhteşem bir doğal temizleyici olan sirke, tabandaki lekelerin giderilmesinde de son derece etkilidir.

sirkeli-havlu-ile-utu-tabani-temizligi

Aseton

Asetonun oje çıkarmaktaki marifetini bu sefer ütü tabanındaki lekeleri çıkarmak için kullanacağız. Ütü yeterince ısındıktan sonra asetona batırılmış pamuk veya kumaş parçalarını kullanarak yüzeydeki lekeleri giderebilirsin. Ütü sıcakken bu aşamayı uygulaman gerektiği için oldukça dikkatli olmalı ve ısıya karşı koruyucu eldiven kullanmalısın.

utu-tabani-temizliginde-aseton-kullanimi

Gazete ve Tuz

Kulağa biraz tuhaf gelse de gazete ve tuz ikilisinin ütü tabanındaki lekeleri temizlemek için kullanılabilecek en iyi alternatiflerden biri olduğunu bilmen gerek. Yanmayacak bir yüzeye gazeteleri serdikten sonra üzerine bolca tuz eklemen gerekiyor. Ütüyü en yüksek sıcaklığa ayarladıktan sonra gazete üzerinde dairesel hareketlerle gezdirmen, bir süre sonra lekelerin yüzeyden ayrılmasını sağlayacaktır.

gazete-ve-tuz-ile-utu-temizligi

Ütünü Daha Uzun Süre Kullanmanı Sağlayacak Bazı İpuçları

-Yukarıda anlatılan yöntemler birçok kullanıcı tarafından tecrübe edilip başarılı bulunmuş olsa da kullanıcı hatası oluşturabilecek durumlardan kaçınmak için ütünün kullanım kılavuzunu mutlaka okumalı ve buradaki talimatlara uygun yöntemler kullanmalısın.

-Kullanım kılavuzunda temizleme sıklığı belirtilmişse buna göre; belirtilmemişse yılda 2 veya 3 kez bakım ve temizlik yapmak ütünün ömrünü uzatacaktır.

-Kireç oluşumunu en baştan engellemek için şebeke suyu yerine saf su kullanılmalıdır.

-Su haznesi ütü fişe takılı değilken doldurulmalı ve her kullanımdan sonra mutlaka boşaltılarak, ütü kullanılmayan durumlarda dik konumda muhafaza edilmelidir.

utu-temizliginde-dikkat-edilmesi-gerekenler

Görsel Kaynak: canva, pinterest, solnysh.ru, designexpts.com, apartmenttherapy.com, wikihow.com.tr

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evin İçin Vintage Dekorasyon Ürünleri Alabileceğin 4 Bit Pazarı

Evin İçin Vintage Dekorasyon Ürünleri Alabileceğin 4 Bit Pazarı

Cilt Bakımında Kullanabileceğin Doğal Yağlar

Cilt Bakımında Kullanabileceğin Doğal Yağlar