Kiler ve Mutfak Dolaplarını Nasıl Düzenleyebiliriz?
Ev dekorasyon dergi ve bloglarında gördüğümüz, hayallerimizi süsleyen son derece düzenli ve tertipli kilerleri, mutfak dolaplarını elde etmek aslında düşündüğümüz kadar zor değil.
Doğru depolama ürünlerini tercih etmek ve bir takım pratik organizasyon tekniklerini kullanmak, her zaman istediğin kilere veya mutfak dolabına ulaşmanın temel adımları olacaktır. Kendi sağlığımızı ve çevremizin sağlığını korumak adına evde kalmaya özen gösterdiğimiz bu süreç, evlerimizdeki depolama alanlarını dilediğimiz gibi düzenlemek ve bu düzene alışmak için iyi bir fırsat olabilir. Bu yazımızda, kiler ve mutfak dolabı organizasyonunun pratik olduğu kadar şık olmasını sağlayacak önerileri bir araya getirdik.
8 Adımda Gardrobunuzu Düzenleyin>
Uyumlu kaplar tercih et
Depolama alanının oldukça tertipli ve temiz görünmesi için ilk kural, depolama ürünleri tercihlerinde tutarlılığı sağlamaktır. Ürünleri depolayabilmek için farklı boyutlarda, uyumlu kaplar kullanman modern ve işlevsel bir alan yaratmanı kolaylaştıracaktır.
Baharatlarını elden geçir
Dolapların ve rafların arka kısımlarında, kalabalık paketlerin arasında bayatlamış ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler bulunabilir. Özellikle de aynı baharat ve çeşnilerden birkaç paket bulunuyor olabilir. Bütün bu ürünleri gözden geçirip kullanılabilecek durumda olanları bir araya getirmek, diğerlerini elemek dolabında yeni boş alanlar elde etmeni sağlayacaktır.
Konserveleri düzenle
Konserve kutuları için farklı düzenleme teknikleri geliştirmek, elindeki depolama alanını çok daha etkili bir biçimde kullanmanı sağlayabilir. Konserve kutuları metal sepetler, raflar veya kutular içerisine yatay olarak yerleştirmek sıklıkla karşımıza çıkan, yerden kazanç sağlayan bir yöntem.
Cam kavanozları değerlendir
Tahıllar, kuruyemişler, unlar gibi kuru ürünlerin birbirlerinden oldukça farklı boyutlarda olan ve farklı malzemelerden oluşmuş ambalajları vardır. Bu ürünleri kapaklı cam kavanozlar içine boşaltarak depolamak, ürünlerin görünür olmasını sağlayacak ve depolama alanının göz yorucu olmasının önüne geçecektir.
Sepetlere şans ver
Depolama alanlarında çeşitli dekoratif sepetler kullanmak, organizasyonun şık olduğu kadar pratik olmasını da sağlar. Ürünleri gruplayarak bir arada durması gereken ürünleri toparlamayı sağlayan sepetlerin çeşitli modelleri ve boyutları arasından dekorasyon tarzına uygun olanı tercih edebilirsin.
Ürünleri grupla
Kiler ve mutfak dolaplarında depolanan ürünleri doğru bir biçimde gruplamak ve bu ürünleri birlikte depolamak, organizasyonun işlevselliğini artıran en önemli adımlardan biridir. Un, kabartma tozu gibi beraber kullanılan ürünleri veya bulgur, pirinç gibi benzer kategoride olan ürünleri bir arada tutmak bu alanın çok daha kullanışlı olmasını sağlayacaktır.
Çekmeceleri planla
Mutfak raf ve dolaplarının yanı sıra çekmeceleri de etkili bir biçimde düzenlemek, elindeki depolama alanını doğru bir şekilde değerlendirmeni sağlayacaktır. Çekmeceler içinde yer alan ürünleri planlamak için ilave kutulardan, çekmece içi düzenleyicilerden yardım almanı öneririz.
Atıştırmalıkları bir araya getir
Evde bulunan atıştırmalıklar için ayrı bir raf veya çekmece düzenlemek ya da yalnızca atıştırmalıklar için plastik kutular, sepetler temin etmek bu ürünlerin zamanında tüketilmelerini ve bozulmamalarını sağlayacaktır. Böylelikle çocuklar da diledikleri zaman atıştırmalıkları tüketebilirler.
Kapılardan yararlan
Kiler ve mutfak dolap kapılarının iç tarafları, zengin depolama alanları olarak değerlendirilebilir. Bu kapıların iç kısımlarına çeşitli raflar, uzun ve dar sepetler monte ederek ekstra düzenleme üniteleri elde edebilirsin.
Her şeyi etiketle
Kavanozları, kutuları ve sepetleri etiketlemek organizasyon sürecini son derece kolaylaştıran adımlardan biri olabilir. Silinmeyen keçeli kalemler, bantlar ve yapışkanlı etiketler yardımı ile bütün ürünlerini etiketleyerek kullanım ve depolama esnasında meydana gelebilecek olası karışıklıkların önüne geçebilir, kurduğun düzenin uzun süre korunmasını sağlayabilirsin.
Dekorasyonu zenginleştir
Uygulayabileceğin pratik önerilerin yanı sıra bir takım dekoratif öneriler ile de depolama alanını zenginleştirebilirsin. Dolapların ve rafların arka yüzüne uygulayabileceğin, dekorasyon tarzına uyan duvar kağıtları ile bu alana renk katabilirsin.
Kendi alanına uyarla
Eğer ekonomik imkanın varsa elindeki alanın boyutlarına, tercih ettiğin ürünlere ve dekorasyon tarzına uygun olan özel yapım bir depolama alanı tasarlayıp ürettirebilirsin. Bu sayede mutfağına veya kilerinde yer alan sayısız ürünü dilediğin şekilde bir arada tutabilirsin.
Armut’taki başarılı mobilya ustalarından hizmet almak istersen hemen talebini oluşturabilirsin >
Açık raflar kullan
Elinde var olan dolaplar ve üniteler, ürünlerin için yeterli miktarda depolama alanı sağlayamıyor olabilir. Boş duvarlara monte edebileceğin açık raf sistemleri, sık kullandığın ve göz önünde bulunmasını istediğin ürünler için ideal alanlar yaratabilir.
Kara tahta ile eğlen
Eksilen ve tükenen ürünleri not alabileceğin bir alışveriş listesini bütün yiyecek ve erzak deposunun bulunduğu alanda oluşturmak oldukça etkili bir çözüm olabilir. Kolaylıkla kullanılan bir trend olan kara tahta uygulaması ile hızlıca alışveriş listesi oluşturabilir, depolama alanına işlevsel ve eğlenceli bir dokunuş getirebilirsin.
Bonus alanlar yarat
Kullanışsız gibi görünen dar alanlara doğru sistemlerin uygulanması ile bu ölü alanlar etkili birer depolama alanına dönüşebilir. Kısa açık raflar, küçük sepetler gibi minimal ürünlerin düzgünce monte edilmesi ile işe yaramaz alanlar kullanışlı hale getirilebilir.
Alternatif yöntemler geliştir
Kiler ve mutfaklardaki ürünleri depolama yöntemleri yalnızca raflar, dolaplar, kutular ve sepetler ile sınırlı olmak zorunda değil. Yaratıcılığı kullanarak ve örnekleri inceleyerek çok sayıda alternatif depolama yöntemi keşfedebilirsin. Askılar, klipsler, ataçlar gibi pratik ve ekonomik aparatlara göz atmanı öneririz.
Temizlikte kolaylık sağla
Sayısız yiyecek ve erzak bulunduran bu ortamlarda kullanılan ürün ve malzemeleri kolay temizlenebilir alternatifler arasından tercih etmek, kullanım ve temizlik sırasında işini kolaylaştıracaktır. Kilerin yer ve duvarlarını karo fayanslar ile döşemek, kolay temizlenen kutu ve kaplar tercih etmek, leke tutmayan ve silinebilir dolap ve raflar kullanmak temizliğin kolaylaştırılması için başlıca adımlar olabilir.
Geleneksel ürünleri unutma
Günümüzde ev dekorasyonunda tercih ettiğimiz modern ve pratik stillere pek uymadıklarını düşünsek de, geleneksel depolama ürünleri oldukça pratik ve etkili çözümler sağlayabilir. Geleneksel baharatlıklar, döner tepsiler gibi ürünlerin modernleştirilmiş versiyonlarına göz atmanı öneririz.
Elindekileri değerlendir
Ekonomik ve pratik uygulamalar tercih etmenin yanı sıra çevreci çözümlerden yana olmak adına, ilk olarak elindeki ürünleri gözden geçirmeni ve bunları farklı kullanımlara adapte etmeye çalışmanı öneririz. Örneğin kumaş kapı arkası düzenleyiciler, cips ve krakerler gibi paketli ürünleri depolamak için oldukça etkili olabilir.
Tarzını yansıt
Fonksiyonel kolaylıkların yanı sıra dekoratif uygulamalar da depolama alanını keyifle kullanmanı, kurduğun düzenden zevk almanı sağlayacaktır. Bu alana dahil edeceğin eğlenceli aksesuarlar, renkli yemek kitapları ve şık aydınlatmalar gibi ürünler, hem tarzını yansıtmanı sağlayacak hem de görselliğe zenginlik katacaktır.
Görsel kaynak: pinterest