Gıda İsrafıyla Mücadele: Besinleri Doğru Kullanma Stratejileri

Gıda İsrafıyla Mücadele: Besinleri Doğru Kullanma Stratejileri

Besin israfı çevre için oldukça zararlıdır, her gün israf edilen tonlarca gıda atmosfere yoğun bir karbon salınımına sebep olur. Aynı zamanda gıda israfı nasıl önlenir konusunda bilinçlenmek aile ekonomine de yarar sağlayacaktır. Gıda israfı yüzünden her gün tonlarca yiyecek çöpe atılıyor. Türkiye’de yıllık olarak kişi başına 93 kilo yiyecek çöpe atılmakta. Besinleri doğru kullanmak bizim elimizde, özellikle bireysel kullanımlarımızda belli başlı düzenlemeler yaparak gıda israfı ile ilgili toplu hareket alabiliriz.

Derin Dondurucuda Hangi Besin Nasıl Saklanır?

9 Adımda Düzenli Bir Buzdolabına Kavuşun

Mutfakta Sürdürülebilir Olmanın 6 Yolu

Gıda İsrafı Nedir?

Gıda israfı temel olarak ihtiyaç fazlası üretim sonucu gıdaların üretimden tüketime her aşamada kullanılamayacak hale gelmesi demek oluyor. Gıda israfının birçok sebebi olmasını göz önünde bulundurmamız elbette ki gerekiyor ama üretim aşamalarında yapılan israflarla ilgili bireysel aksiyonlar alamayacağımız için bireysel hayatlarımızda alabileceğimiz aksiyonların farkında olarak belli başlı adımlar atabiliriz.

gida-israfi

Gıda İsrafı Nasıl Önlenir, Pratik Çözümler Nelerdir?

Gıda israfını önlemek adına bireysel olarak yapılacakların başında konu ile ilgili olarak bilinçlenmek gelir. Bu anlamda gıda israfının fazla tüketim yüzünden kullanılmayan yiyeceklerden oluştuğunu fark edip ihtiyaç fazlası alımları saptayabilirsin. Bu ihtiyaç fazlası tüketimin önüne geçerken ihtiyaçların belirlenmesi ve önceliklendirilmesi de oldukça önemli. Aynı zamanda gıda alışverişinde son kullanma tarihlerini kontrol ederek ürün almak da israfa karşı alabileceğin önlemler arasında. Evdeki yiyeceklerin değerlendirilmesi de gene israfın önüne geçmek adına atabileceğin adımlardan birisi.

gida-israfini-onleme

Besin İsrafını Önlemek İçin Günlük Hayatta Neler Yapabiliriz?

Peki gıda israfını önlemek için neler yapmalıyız? Öncelikle evdeki yiyeceklerini gözden geçirerek işe başlamalısın. Bazen alışverişlerde bir gün kullanılabilir diye düşünülerek bazı alışverişler yapılır ve bu ürünler ne yazık ki dolapların köşelerinde unutulur. Sıklıkla dolap kontrolü yapmak bu şekilde unuttuğun gıdaları hatırlamana yarayacaktır. Bunun dışında bir tarifte kullanıp sonra kullanılmayan bazı gıdalar da benzer şekilde hele ki paketleri bir defa açıldığı için daha hızlı bir şekilde bozulup atılabiliyor. Bunun önüne geçmek adına o ürünlerle yapabileceğin başka tarifleri de bulmayı deneyebilirsin.

besin-israfinin-onune-gecme

İsrafı Azaltmak İçin Günlük Alışkanlıklarımızı Nasıl Değiştirebiliriz?

Dışarıdan yemektense evde yemek yapmayı alışkanlık haline getirmek evdeki gıdaların düzenli şekilde tüketilmesini sağlayacağı için israfın önüne geçmek adına önemli bir adımdır. Bunun yanı sıra alışverişe tok çıkmak alışverişlerde ihtiyaç fazlası ürün almanı engelleyebilir. Çünkü aç yapılan alışverişlerde daha fazla tüketim yapıldığı psikolojik çalışmalarda açıklanmış bir gerçek.

israfi-azaltmak-icin-yapilacaklar

Mutfakta İsrafı Önlemek İçin Pratik ve Ekonomik Çözümler Nelerdir?

Özellikle maydanoz, dereotu, mantar, kabak gibi ürünler çabuk bozulan ve bu yüzden de hızlı tüketilmesi gereken besinlerdir. Bu besinleri toplu aldığın zaman hemen tüketmek mümkün olmayabilir. Bir çözüm olarak bu gıdaları aldığın zaman bir kısmını dondurarak saklamayı alışkanlık haline getirmeni önerebiliriz. Yemek yaparken porsiyon hesabı yaparak yemek pişirmeyi tercih etmek de alabileceğin önlemlerden birisi. Bu hesabı kaçırıp ihtiyacından fazla yemek pişirdiğin takdirde de bu yemeğini sokak hayvanlarıyla paylaşmayı düşünebilirsin.

mutfakta-israfi-onlemek

Gıda İsrafını Önlemek İçin Ailecek Alabileceğimiz Adımlar Nelerdir?

Ailelerde zaman zaman yemekler gerekenden fazla yapılır bu yüzden de bazı yiyecekler çöpe atılır. Bu gibi durumlarda kendi aile dinamiklerini kontrol edip porsiyon hesaplarını revize etmende yarar var. Bunun yanı sıra fazla yiyecekleri dondurma alışkanlığı geliştirmek de özellikle vakti sınırlı olan aileler için hem pratik hem de ekonomik bir çözüm olabilir. Pişirildiği gün tüketilmeyip çöpe atılmaktansa dondurulan bir çorba, bir hafta sonra aile üyelerinin yoğun olduğu bir günü kurtararak dışarıdan yemek söylemenin önüne geçebilir.

gida-israfini-onlemek

Görsel Kaynaklar: pexels.com, powerknot.com, foodprint.org, worldwarzero.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Bu Tariflerle Kendi Doğal Rujunu Hazırla

Bu Tariflerle Kendi Doğal Rujunu Hazırla

7 Farklı Parke ve Seramik Döşeme Şekli

7 Farklı Parke ve Seramik Döşeme Şekli