Derin Dondurucuda Hangi Besin Nasıl Saklanır?

Derin Dondurucuda Hangi Besin Nasıl Saklanır?

Günümüzde, derin dondurucu bir kurtarıcı haline geldi. Yemek söz konusu olduğunda planlama, hazırlık ve yemek pişirme aşamalarının tamamında yiyecekleri dondurmanın bize çok yardımcı olabileceğini biliyoruz. Ayrıca, derin dondurucular yiyecek israfını engelleyerek, hem zamandan hem de paradan tasarruf etmemizi sağladığı bir gerçek. Dondurulmuş ürünler konserve ürünlerden çok daha tazedir ve daha fazla besin değeri içerir. Bu yazımızda, yiyeceklerin dondurulmasıyla ilgili bilmen gereken her şeyi seninle paylaşacağız. Nelerin dondurulabileceğini ve neleri dondurmaktan kaçınman gerektiğini ve dondurucunu düzenli tutmak için neler yapabileceğini öğrenmek istiyorsan yazımızı okumaya devam edebiirsin.

Mutfakta Kışlık Hazırlık Önerileri >

6 Maddede Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? >

10 Atıksız Mutfak Fikri >

Derin Dondurucuda Saklayabileceğin Besinler

Herhangi bir sorun yaşamadan kolayca dondurabileceğin, tadı ve dokusunda önemli değişikliklere maruz kalmadıkları için hiç bozulmayan yiyecekler vardır. Öncelikle derin dondurucuda kolaylıkla saklayabileceğin besinleri inceleyelim.

Etler

Dana eti, kuzu eti, kümes hayvanları, kıyma, pişmiş et ve balık gibi etler derin dondurucuda saklamak için oldukça idealdir. Hepimizin sıklıkla tercih ettiği bir saklama yöntemidir. Doğru şekilde dondurulmuş ve çözülmüş yiyecekler aslında bakteri korkusu olmadan yeniden dondurulabilse de, önceden çözülmüş yiyeceklerin yeniden dondurulması, kalitelerini katlanarak azaltır ve etler oda sıcaklığında yani buzdolabının dışında çözülürse, gıda güvenliği riski oluşturabilir.

dondurulmuş-et

Meyveler

Ahududu, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık vb. meyveler ve muz, mango, ananas, şeftali, nektarin, erik ve kiraz gibi sert çekirdekli meyveler derin dondurucuda saklanabilir. Bununla birlikte, dondurulmuş meyveler smoothie'lerde harmanlamak için mükemmeldir. Dondurulmuş meyve sadece cüzdanın için değil, aynı zamanda sağlığın için de daha iyidir. Bazı araştırmalar, dondurma işleminin, buz kristallerinin hücre duvarlarını delip biyoaktif bileşikleri serbest bırakarak meyvede serbest radikallerle savaşan antioksidanların miktarını artırmaya yardımcı olduğunu tespit etmiştir. Çoğu meyvenin depolanması uygundur; ancak karpuz, turunçgiller, elma ve üzümleri dondurmaktan(elbette dondurulmuş tatlarını sevmiyorsan) kaçınmalısın.

dondurulmuş-meyve

Sebzeler

Dolmalık biber, havuç, fasulye, ıspanak, mantar, bezelye, kabak, mısır, brokoli gibi sebzeler dondurulabilir. Doğal olarak yüksek bir su içeriğine sahiplerse, dondurmadan önce püre haline getirilmeleri, sotelenmeleri veya pişirilmeleri en iyisidir.

dondurulmuş-sebze

Tereyağ, Margarin ve Sert Peynirler

Rendelenir ve hava geçirmez bir kapta saklanırlarsa, sert peynirler derin dondurucuda çok iyi saklanabilir. Buna ek olarak tereyağı ve margarin gibi katı yağlar dondurucuda uzun süre ömrünü korumaya devam eder.

dondurulmuş-peynir

Pişmiş Pizzalar ve Ev Yapımı Pizzalar

Pizza muhtemelen insanların satın aldığı en popüler dondurulmuş yiyeceklerdendir. Kendin yapmak ve daha sonrasında dondurmak için de çok iyi bir alternatiftir. İster malzemelerle, ister hamur olarak streçlemen ve tamamını kaplaman yeterli olacaktır.

ev-yapımı-pizza

Ekmek (Pişmiş veya Hamur) ve Börekler

İster ev yapımı muzlu ekmek, ister sodalı ekmek veya fırından satın alınmış ekmek olsun, hazır bir ekmeği taze tutmak için dondurmadan önce dilimleyebilir ve derin dondurucuda saklayabilirsin. Sıklıkla kullanılan milföy hamuru ya da kendi hazırladığın bir hamur da rahatlıkla dondurucuda bekleyebilir.

dondurulmuş-hamur

Taze Otlar

Hiçbir şey bir yemeği taze otlar gibi canlandıramaz, ancak her taze fesleğene ihtiyacın olduğunda markete gitmek yorucu ve pahalı olabilir. Zaten kendi bitkilerini yetiştirme adımını attıysan, ancak kış donları yavaş yavaş yaklaşıyorsa, bitkilerinin boşa harcanmasına izin vermemelisin. Onları dondurarak taze kalmalarını sağlayabilir ve istediğin zaman kullanıma hazır hale getirebilirsin. Taze otlar, uygun saklama koşulları ile dondurucuda 12 aya kadar saklanabilir. Hem pesto hem de otlar, donmaya izin vermek için bir buz küpü tepsisine dökülebilir. (Dondurulduktan sonra plastik bir poşete aktarabilirsin.) Bu şekilde otlar kolayca çıkarılabilir ve ihtiyacın olan tarife göre kullanılabilir.

taze-otları-dondurmak

Tavuk Suyu ve Çorba

Çorbalar, büyük miktarlarda veya ayrı porsiyonlarda kaplarda ya da kapalı dondurucu torbalarda dondurulabilir. Hızlı ısınırlar ve rahatlatıcı yiyeceklere ihtiyacın olan geceler için mükemmeldirler. Eve gelmenin, dondurucuyu açmanın ve ısınması sadece birkaç dakika sürecek bir yemek çıkarmanın ne kadar keyifli olacağını düşününce çorbalar kulağa derin dondurucu için şahane bir fikir gibi gelecekir. Yemeklerde sıklıkla kullanılan ve oldukça faydalı olan tavuk suyu da buz küpleri içinde tek kullanımlık olarak, pratik şekilde saklanabilir.

dondurulmuş-tavuk-suyu

Kurubaklagiller ve Kuruyemişler

Kuruyemişleri dondurucuda saklamak oldukça iyi bir fikirdir. Bunun nedeni, yağ oranlarının (ışık ve ısıya maruz kalmadan kolayca bozulabilen sağlıklı yağlar) yüksek olması sebebiyle dondurucuda saklamanın iyi bir çözüm olmasıdır. Önerilen saklama süresi 3 aydır.

dondurulmuş-kurubaklagil

Soslar ve Makarna Sosları

Kendi ev yapımı soslarını yaparak, tavuk suyunda kullandığın gibi yemeklerini hazırlarken sos olarak ilave edebilir ya da makarna sosu olarak kolaylıkla kullanabilirsin. Buz küpü tepsisine döktüğün bu sosları kalıptan çıkartarak dilediğin miktarda alabilirsin.

sos-yemek-sosu

Bazı Tatlılar

Krep, kurabiye (pişmiş veya hamur), kek, turta ve cheesecake gibi tatlılar dondurucuda saklanabilir. Pastalar ve cheesecake'ler önceden pişirilebilir, tamamen soğutularak daha sonrası için saklanabilir. Kurabiyeler herhangi bir aşamada dondurulabilir, porsiyonluk hamur topları şeklinde veya pişirilmiş olarak saklanabilir. Turta hamuru da dondurucuda saklanabilir.

dondurulmuş-tatlılar

Dondurmaktan Sakınman Gereken Besinler

  • Marul, Domates, Kereviz, Salatalık, Turp ve Çiğ Patates Gibi Yüksek Su İçerikli Sebzeler

  • Kavun, Narenciye (meyve suyu dondurulabilir), Elma ve Armut Gibi Yüksek Su İçerikli Meyveler

  • Ricotta, Süzme Peynir ve Krem ​​Peynir Gibi Yumuşak Peynirler

  • Yoğurt 

  • Kabuklu Yumurtalar veya Haşlanmış Yumurta

  • Kızarmış Yiyecekler

  • Mısır Nişastası veya Unla Koyulaştırılmış Et ve Soslar

  • Muhallebi, Kremalı Turta, Puding ve Milkshake Gibi Tatlılar

  • Şarküteri Etleri

dondurulmuş-gıda

Yiyeceklerini Nasıl Doğru Şekilde Dondurabilir ve Dondurucundan En İyi Şekilde Nasıl Yararlanabilirsin?

Her şeyden önce, dondurucunun içindeki sıcaklığın -18 ° C olduğundan emin olmalısın çünkü bu, yiyeceklerini olabildiğince çabuk dondurmana yardımcı olur. İhtiyacın olan aletler söz konusu olduğunda, yiyecekleri kısa bir süre donduracaksan, plastik poşetleri-kapları veya ambalajları tercih edebilirsin. Daha uzun süreler için, yiyeceklerini hava geçirmez tuttuğu ve dondurucunun yanmasını önlediği için vakumla kapatmanı şiddetle tavsiye ederiz. Ayrıca, yiyeceklerini plastik bir torbaya koyarsan, içinde hala çok hava varken dondurmamalısın. Hava varsa, bu durum dondurucunun yanmasına sebep olabilir. Et suyu, otlar (biraz su veya yağ ile), yumurta ve harmanlanmış meyveler veya ıspanak gibi yeşillikleri saklamak için buz küpü tepsilerini kullanabilirsin.

dondurulmuş-gıda

Yiyecekleri dondururken akılda tutulması gereken en önemli şeylerden biri de dondurucuya koyduğun tüm yiyeceklerin adını ve tarihini ekleyerek etiketlemektir. Bu şekilde her şey daha düzenli olacaktır.
Yiyecekleri her zaman en yüksek kalitede dondurmalısın, böylece buzu çözündüğünde iyi durumda olacaktır. Bu durum, hasat edildikten sonra besin değerlerini kaybetmeye başladıkları için özellikle meyve ve sebzeler için önemlidir. Genel olarak, yiyecekleri dondururken daha küçük porsiyonlar hedeflemeni tavsiye ederiz, böylece israfı önleyebilir ve buz çözme süresini azaltabilirsin. Bununla birlikte, çorba veya süt gibi sıvıları dondurduğunda, dondurma işlemi sırasında genişledikleri için yeterli boşluk bıraktığından emin olmalısın. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise dondurucunun aşırı dolmadığından emin olmaktır. Eğer çok doluysa, hava sirkülasyonu olmaz ve bu da dondurucunun zarar görmesine neden olabilir. Ayrıca, yiyecek kalitesini korumak için buzunu çözdükten sonra yiyecekleri tekrar dondurmaktan kaçınmalısın. Son olarak, bu görevin unutulmasının kolay olduğunu biliyoruz, ancak dondurucunu yılda en az bir veya iki kez çözüp temizlediğinden emin olmalısın.

Görsel kaynak: pinterest, thespruceeats, alhurra, projectmealplan, thekitchn, eatburprepeat, epicurious.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evine Boyut Katacak Asma Tavan Modelleri

Evine Boyut Katacak Asma Tavan Modelleri

Seyahat Sonrası Bavul Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Seyahat Sonrası Bavul Temizliği Nasıl Yapılmalı?