Geleceğin Teknolojiyle Şekillenen Evleri Nasıl Olacak?

Geleceğin Teknolojiyle Şekillenen Evleri Nasıl Olacak?

Takip edilemez hızda gelişen ileri teknolojiler ile ev dekorasyon ürünlerinin şimdiye kadar büyük ölçüde kesişmediği söylenebilir. Ancak bu teknolojilerin günlük hayata kolaylıkla adapte edilebilir hale gelmesi ile “teknoloji” ve “dekorasyon” arasındaki çizgi belirsizleşiyor, evlerimiz gelişen teknolojiler ile bütünleşerek çeşitlenen ihtiyaçlarımızla ve değişen yaşam tarzımızla daha uyumlu hale geliyor. Bu yazımızda geleceğin teknolojileri ile bir araya gelen dekorasyon elemanlarını ve gelecekte dominant olarak varlığını sürdürecek dekorasyon temalarını inceledik.

2000’lerden Günümüze Dekorasyon Trendleri>

14 Uygulanabilir Ev Sinema Sistemi Fikri>

15 Art Deco Tarzı Yatak Odası>

Geleceğin Dekorasyon Ürünleri

Akıllı ayna

Gelecekte banyo, yatak odası gibi evinin bazı odalarında yer vereceğin akıllı aynalar, karşılarına geçtiğinde üzerinde hızlı birer sağlık kontrolü yapabilir. Bu sağlık kontrolü işlemi sırasında örneğin yüz tanıma teknolojisini kullanarak o anki ruh halin hakkında ipuçları alabilir, aynı zamanda kanındaki solunum oranını ve oksijen seviyesini ölçebilir. Veya cildinin nasıl göründüğüne bağlı olarak o gün hangi cilt bakımı adımlarını uygulaman gerektiği konusunda sana tavsiyede bulunabilmesi ve ayrıca vücut şeklini değerlendirip sağlığınla ilgili öneriler sunabilmesi mümkün olabilir.

akilli ayna

Akıllı tuvalet

Günümüzde vücuda alınan her türlü ögenin besin içeriğini ve kalori değerini analiz etmek son derece yaygın bir aktivite. Çeşitli teknolojik cihazlar yardımı ile bu kalorileri nasıl harcadığımızı da takip edebiliyoruz. Bu besinlerin vücuttan nasıl atıldığını değerlendirebilmek neden mümkün olmasın? Geleceğin akıllı tuvaletleri sayesinde bedeninin ne kadar iyi çalıştığını gözlemleyebilir, ne yediğin ve nasıl yaşadığın hakkına bilgi sahibi olabilirsin. Bu tuvaletlerin çeşitli fonksiyonları sayesinde uyguladıkları testler sonucunda idrar yolu enfeksiyonları, hamilelik, bağırsak bakteri dengesizlikleri gibi pek çok sağlık durumu hakkında erken uyarılar alabilirsin.

akilli tuvalet

Bebek telsizi

Ebeveynlerin bebeklerinin sağlıklarını ve faaliyetlerini takip etme ve gözlemleme istekleri her zaman gözetilmesi gereken bir ihtiyaç. Gelecekte en son teknolojiler sayesinde çocuğunun bakımını pek çok farklı yönden aynı anda ve aynı cihazlarla gerçekleştirebiliyor olacaksın. Örneğin bir cep telefonu uygulaması üzerinden uyarılar alabileceğin bu uygulamaya bağlı bir akıllı bebek monitörü ve kulak termometresi ile bebeğinin uykusunu, sağlık durumunu pratik bir biçimde kontrol edebilirsin. Çocuk bakımına daha kapsamlı yaklaşmak istersen ilave aygıtlar ile, bebeğinin odasındaki ışığı ve havanın kalitesini dilediğin zaman kontrol edip ayarlayarak yatıştırıcı bir ortam yaratabilirsin.

bebek telsizi

Duvar paneli

Yatak odanda yer alacak olan, görünmez teknolojiye sahip duvar paneli ile yatakta gerçekleştirdiğin aktiviteleri ve uyku vaktini kontrol altına alabilirsin. Bünyesinde bulunan cihazlar sayesinde akıllı bir yatak başı gibi işlev gören bu panel, akıllı saati ile istediğin zaman seni uyandırabilir ve akıllı ışıklandırma sistemi ile kitap okumaktan uykuya geçeceğin zaman dilediğin karanlık ortamı yaratabilir. Farklı renk ve seviyelerde ışık sunan bu ürün ile zaman ayarlamaları yaparak otomatik uyandırıcı, dinlendirici veya yatıştırıcı atmosferler yaratman mümkün olacak.

duvar paneli

Akıllı eğlence ünitesi

Gelecekte günlük hayatımıza dahil olacak ürünlerle gündelik yaşamında gerçekleştirdiğin aktiviteleri her yönüyle izleyebilir, ölçebilir ve değerlendirebilirsin. Örneğin televizyon seyretmek veya müzik dinlemek gibi boş vakit aktivitelerini gerçekleştirdiğin süreleri ve daha da önemlisi tam olarak ne dinlediğini, ne izlediğini ve bu içeriklerin ruh halin ile olan ilişkisini takip edebileceksin. Geliştirilen teknolojiler sayesinde evinde bulunan kapsamlı eğlence sisteminin ruh halini analiz etmesi, nasıl hissetmek istediğini sorması ve ardından uygun bir film veya müzik parçası seçmesi pek de uzak bir hayal değil.

akilli eglence unitesi

Hava temizleyiciler

Sıradaki ürün, çevremizdeki mikrop ve virüslerden arınmayı son derece önemsediğimiz şu günlerde her zaman olduğundan fazla önem taşıyor. Biliyoruz ki evde bulunan ve dışarıdan eve giren alerjenler, bakteriler ve virüsler çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Geliştirilen yeni nesil ev tipi hava temizleyicileri, havadaki partikül seviyelerini izlemek için profesyonel düzeyde sensörler kullanır ve otomatik ayarlamalar ile çeşitli filtreler kullanarak ortamdaki havayı temizler. Gelecekte evinde bulunan hava temizleyiciyi ihtiyaçlarınıza bağlı olarak, alerjen, bakteri veya virüs temizleme seçeneklerine göre ayarlayabilir, insan saçının çapından 2.500 kat daha küçük parçacıklarının dahi filtrelemesini sağlayabilirsin.

hava temizleyici

Dönüşebilir pencereler

Evlerimizin belki de en önemli elemanlarından biri olan pencereler, gelecekte pek çok farklı işlevi bir arada sunarak daha etkili dekorasyon ögeleri haline gelebilir. Akıllı camlardan üretilecek olan pencereler, kullanıcının ayarlamalarına bağlı olarak farklı görünümlere ve özelliklere dönüşebilirler. Örneğin bu akıllı camlar sayesinde farklı renk tonlarına ve geçirgenlik seviyelerine sahip pencereleri dilediğin zaman elde etmen mümkün olabilir. Bu sayede özgün bir iç mekan atmosferi yaratmanın yanı sıra, dışarıdan gelen gün ışığını daha etkili bir biçimde idare edebilir ve evin içindeki ısıyı kontrol altına alabilirsin.

donusebilir pencereler

Mutfak bahçesi

Gelecekte dış mekan özellikleri ve elemanlarının evlerimizin içinde yer almaları sıklıkla karşılaşacağımız bir durum gibi görünüyor. Genellikle dış mekanlarda görmeye alıştığımız özellikle de otlar, sebze ve meyveler gibi yenilebilir ürünler sunan çeşitli bitkiler, dikey mutfak bahçesi konseptleri ile mutfaklarımızda yer almaya başlayacak. Mutfak duvarlarını kaplayacak biçimde tasarlanmış bitki yetiştirme üniteleri ve pratik iç mekan bahçeleri ile, yediklerinin büyük bir kısmını kendi mutfağında üretiyor olmanın verdiği zevki yaşayabilirsin.

mutfak bahcesi

Akıllı mutfak

Konsept mutfak ve akıllı mutfak gibi isimler altında karşına çıkmış olabilecek geleceğin mutfağı projeleri, istediğin zaman sana rehberlik eden gerekmediğinde gizlenen gündelik teknolojiyi kullanıyor, akıllı ışık projeksiyonu özelliği ile mutfak tezgahını adeta canlı bir nesneye dönüştürüyor. Bu akıllı mutfak konsepti, bünyesinde bulunan cihazlar ile yemeğini pişirmene ve hazırlamana detaylıca yardımcı olabilir, artan malzemelere göre tarifler önerebilir, kullandığın malzemelerin besin içerikleri hakkında bilgi verebilir ve hatta masada unuttuğun kahveni yeniden ısıtabilir.

akilli mutfak

Uyku takip cihazı

Yemek yemek, enerji harcamak ve boş vakilerimizi değerlendirmek gibi gündelik yaşamda sürdürdüğümüz pek çok aktiviteyi analiz edebilmek gelecekteki ev düzenimizin sağlayacağı başlıca fonksiyonlardan biri olacak. Analiz edilen bu aktiviteler arasında uyku da büyük önem taşıyor. Evlerimizde bulunacak akıllı uyku pedleri sayesinde uykunu değerlendirmen ve bu süreçteki sağlık parametrelerini daha sonra incelemek üzere kaydetmen mümkün olacak. Çeşitli uyku fazlarını, uyku boyunca nabzını ve nefes alışını, bu süreçteki hareketlerini analiz ederek uyku kaliteni artırmanı sağlayacak bu ürün sayesinde uyku apnesi gibi sorunları kolaylıkla tespit edebilirsin.

uyku takip cihazi

Geleceğin Dekorasyon Temaları

Görünmez teknoloji

Bir çoğumuz ileri teknoloji konseptini düşündüğümüzde aklımıza çok sayıda düğmeler ve her yerde yanıp sönen ışıklar gelir. Ancak gelecekte günlük hayatımıza adapte edeceğimiz teknoloji, insan hayatını kolaylaştırmak ve sadeleştirmek ile birlikte çeşitli görsel özellikler ile birlikte tasarlanır. İleride karşılaşacağımız gelecekte, ev içi alanların teknolojik açıdan inanılmaz derecede sofistike ve akıllı olacağı, ancak teknolojinin daha çok arka planda bir rol oynayacağı söylenebilir. Oldukça sade ve şık görselleştirmeler ile gerektiğinde karşımıza çıkacak olan, kullanılmadığında ise ürünlerin ve dekorasyonun estetik bütünlüğünü bozmayacak biçimde entegre edilmiş teknolojiyi görünmez teknoloji olarak düşünebiliriz.

gorunmez teknoloji-1
gorunmez teknoloji-2

Doğa dostu mobilyalar

İklim değiştikçe, üretilen ve evlerimizde yer alan mobilyalarının sürdürülebilir, çok işlevli ve verimli olması gerekiyor. Günümüzün en iyi tasarımcıları bu üç unsuru odak noktalarına alarak çalışıyor. Geleceğin mobilyaları ise bu üç sıfatı maksimum düzeyde bünyelerinde taşıyan ürünler olarak karşımıza çıkacak. İlk olarak küresel atık sorunu göz önünde bulundurularak döngüsel ekonomi çerçevesinde geri dönüştürülmüş malzemeler göze çarpıyor ve bu malzemelerin işlenme yöntemleri çeşitlendiriliyor. Doğa dostu malzemeler kullanmanın yanı sıra mobilyaların üretim proseslerinde tüketilen enerji miktarının da minimum düzeye inmesi gerekiyor.

doga dostu mobilyalar-1
doga dostu mobilyalar-2

Kişisel üretim

Kişisel üretim, kullanıcının evinde yer vereceği ürünleri spesifik ihtiyaçlarına ve imkanlarına göre özgünleştirmesi olarak düşünülebilir. Gelecekte günlük hayatın iyice içine girecek olan üç boyutlu baskı gibi ileri teknoloji üretim yöntemleri ile kişiselleştirilmiş ürünler kolaylıkla elde edilebiliyor olacak. Bu kişiselleştirilmiş üretimin tasarım ve planlama aşamasında kullanılan hologram ve dijital içerik özellikleri sayesinde müşteri, alacağı ürünü gerçek alanında holografik olarak görselleştirebilecek ve boyutlarını değiştirerek veya hareket ettirerek ürünü tasarladığı alanda deneyimleyebilecek. Bunun yanı sıra, dokunma hissini geliştirme teknolojisindeki son yenilikler sayesinde belki bir gün sanal malzeme, doku ve kumaşlara dokunup onları bütün özellikleri ile hissedebileceğiz. Böylelikle çok daha gerçekçi ve kişisel bir sanal satın alma deneyimi yaşayabileceğiz.

kisisel üretim-2
kisisel üretim-1

Görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Dekorasyon Tarzını Biliyor Musun?

Dekorasyon Tarzını Biliyor Musun?

Evcil Hayvanını Yeni Taşındığın Eve Nasıl Alıştırırsın?

Evcil Hayvanını Yeni Taşındığın Eve Nasıl Alıştırırsın?