Evcil Hayvanını Yeni Taşındığın Eve Nasıl Alıştırırsın?

Evcil Hayvanını Yeni Taşındığın Eve Nasıl Alıştırırsın?

Çoğunlukla tatlı heyecanlar ve olumlu duygular yaratan ev taşıma süreci, aynı zamanda stresli geçen de bir dönemdir. Yeni bir ortama uyum sağlamak, günlük rutinleri gözeterek yeni bir düzen kurmaya çalışmak kolay değildir. Bu süreç bizler için nasıl geçiyorsa, bizlerle birlikte yaşayan evcil hayvanlarımız için de aynı ölçüde zorlayıcı olabiliyor. Çünkü evcil hayvanlar da insanlar gibi yaşadığı ortama adapte olan, evi ile güçlü bağlar kuran canlılardır. Bu zorlu süreç, önemli noktaların dikkate alınması ve detaylı bir planlama ile sorunsuz bir şekilde yürütülebilir. Bu yazımızda, ev taşıma dönemin olabildiğince kolay geçmesi için dikkat etmeniz gereken birkaç bilgiyi bir araya getirdik. 

Taşınırken Eşya Toplamanın Püf Noktaları>

Evinde Minik Dostuna Özel Alanlar Yarat>

Kediler İçin Evde Yapılabilecek Oyuncak Önerileri>

Rutinlerini koru

Evcil hayvanın yemek yeme, kestirme, oyun oynama, tuvalete gitme ve uzun bir uyku çekme gibi aktiviteleri belli bir rutin içinde sürdürür. Biz farkında olmasak bile, evcil hayvanlarımızın dünyası bu eylemler etrafında döner. Bu nedenle, taşınma sürecinin her anında bu rutinleri korumaya özen göstermek önemlidir. Örneğin her akşam 8’de köpeğinizle dışarı çıkıyorsanız o gün de mutlaka çıkın.

Etrafa kokunu yay

Köpekler başta olmak üzere çoğu evcil hayvan, dünyayı algılamak için büyük ölçüde koku alma duyularına güvenir. Taşınma süreci boyunca kokladıkları şeyleri olabildiğince aynı tutmak, köpeğinizin veya kedinizin rahat hissetmesine yardımcı olacaktır. Bunu yapmanın iyi bir yolu, bu süreç boyunca evinize onun alışık olduğu kokuları yaymaktır. Böylelikle, yeni evinizin tanıdık kokular yaymaya başlayacak ve evcil hayvanınız burayı daha kolay benimseyecektir.

evcil-hayvanini-yeni-evine-alistir

Hareketini arttır

Evcil hayvanının yorgun ve miskin olduğunda daha sakin, çok fazla enerjiye sahip olduğunda ise daha endişeli ve hırçın olduğunu fark etmişsindir. Örneğin, enerjisini atamamış olan kedi mobilyalarını tırmalamaya başlayabilir veya köpek ayakkabılarını kemirmeye başlayabilir. Evcil hayvanını bol bol hareket ettirerek, oyun oynayıp çeşitli egzersizler yaparak hem yeni evi eğlence ile ilişkilendirebilir hem de hırçın davranamayacak kadar yorgun düşmesini sağlayabilirsin.

evcil-hayvanini-yeni-evine-alistir

Ortamını ayarla

Tüm eşyaların ile beraber yeni evinize ulaştığınızda yapman gereken ilk şeylerden biri evcil hayvanın için ona ait bir alan ayarlamaktır. Tuvaletini, yemek ve su kaplarını, battaniyelerini, oyuncaklarını ve yatağını belirli bir köşeye koymak, evcil hayvanının yeni evde içinde bulunduğu hareket karmaşası içinde kendini güvende hissetmesine yardımcı olmanın iyi bir yoludur. Seçtiğin yerin onların kalıcı alanı olması gerekmez, bu yeri yeni bir düzen oturtana kadar onu güvende ve sakin tutan bir alan olarak düşünebilirsin.

evcil-hayvanini-yeni-evine-alistir

Alışmasına izin ver

Göz önünde bulundurulabilecek seçeneklerden bir diğeri de evcil hayvanını önce evdeki küçük bir odaya alıştırmak. Bu yöntem, o odadaki her köşeyi koklamalarına ve ortamı yavaşça tanıyarak sonunda daha rahat hissetmelerine izin verecektir. Rahatlamaya başlayınca, onu evin geri kalanına her seferinde bir oda tanıtarak alıştırmayı deneyebilirsin. Evcil hayvanının konfor düzeyine bağlı olarak bu süreci birkaç güne uzatmaktan korkmamalısın. 

Evde kal

Evcil hayvanın muhtemelen bir süre boyunca yeni evinde olduğunu idrak edemeyecektir. Bu nedenle, doğal olarak zaman zaman gergin ve biraz endişeli olacaktır. Taşınma sürecinde dikkat etmen gereken en önemli noktalardan biri, evcil hayvanının yabancı bir ortamda kendisini yalnız hissetmemesi için mümkün olduğunca onun yanında kalmaktır. Herhangi bir nedenle evden ayrılman gerekirse, evcil hayvanının aşina olduğu ve sen dışarıdayken ona eşlik edebilecek birini görevlendirmelisin.

evcil-hayvanini-yeni-evine-alistir

Ödül ver

Bu stresli süreçte evcil hayvanını beklenmedik ödüllerle mutlu etmen, hırçınlığının azalmasına ve dikkatini başka yöne çekmeye yardımcı olabilir. Örneğin bayılacağı yeni oyuncaklar onu olumlu yönde heyecanlandıracak ve gerginliğinin azalmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda o yeni oyuncağı ile vakit geçirirken, sen de ev organizasyonunu kurmaya devam edebilirsin. Veya ona her zaman tükettiği kuru mamanın yanı sıra dengeli bir şekilde yaş mama ya da ödül maması sunmak, evcil hayvanının modunu yükseltecek yöntemlerden biri olabilir.

evcil-hayvanini-yeni-evine-alistir

Çevreyi tanıt

Taşınma sürecinde evcil hayvanına yaşamaya başlayacağı bu yeni çevreyi tanıtma işini birkaç adımda gerçekleştirebilirsin. Eski ev sahipleri henüz taşınmamışken yeni evini görmeye gittiğinde evcil hayvanını da yanında götürebilir, etrafı tanıması ve koklaması için fırsat verebilirsin. Eğer taşınma, belli bir zamana yayılarak adım adım gerçekleşecekse her bir adımda onu da yanında götürebilirsin. Onunla her an ilgilenemesen de, sen işlerini hallederken o da etrafı keşfedebilir. Kalıcı olarak yeni eve geçtiğinizde ise yapacağın ilk işlerden biri onun tuvalet, yemek ve su kaplarının nerede olduğunu öğretmek olmalı. Son olarak, köpeğini evin çevresinde uzun bir yürüyüşe çıkararak etrafı keşfetmesini sağlayabilirsin. Böylelikle hem yorulacak hem de yeni ortamı hakkında bilgiler edinecektir.

evcil-hayvanini-yeni-evine-alistir

Tepkilerini gözlemle

Tıpkı insanlar gibi evcil hayvanların da huyları, karakter özellikleri birbirinden farklıdır. Bazıları bu büyük değişiklikleri hiç umursamaz ve yeni ortama hızlıca adapte olurken, bazıları stresli dönemler geçirebiliyor. Bu nedenle, alışma sürecindeki bir sonraki adımını evcil hayvanının tepkilerini yakından gözlemleyerek belirlemeni tavsiye edebiliriz. Örneğin evcil hayvanının stres durumunu yediği mama ve içtiği su miktarına bakarak gözlemleyebilirsin. Bu dönemde evcil hayvanların idrarı, dışkısı ve tuvalete çıkma sıklıklarına da dikkat etmek gerekiyor.

evcil-hayvanini-yeni-evine-alistir

Görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Geleceğin Teknolojiyle Şekillenen Evleri Nasıl Olacak?

Geleceğin Teknolojiyle Şekillenen Evleri Nasıl Olacak?

Sonbaharın Favori Duvar Renkleri

Sonbaharın Favori Duvar Renkleri