Galata Kulesi Evleri Süslüyor

Galata Kulesi Evleri Süslüyor

Galata Kulesi, özellikle son yıllarda artan bir hızla birçok eve dekorasyon parçası olarak girmeyi başardı. Bu yazıda önce evlerimizi süsleyen Galata Kulesi hakkında biraz bilgi edinip, hakkındaki efsaneleri inceleyeceğiz sonrasında ev dekorasyonunda kullanım alanlarına göz atacağız.

Dekorasyon hakkında daha fazla şey öğrenmek istersen aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsin.

Ev Dekorasyonunda Mercan Rengi Devrimi

Makrome Nedir, Makrome Duvar Süsü Nasıl Yapılır? 

Evin İçin Tablo Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?

Galata Kulesinin Tarihi

Dünya’nın en eski kulelerinden biri olarak kabul edilen Galata Kulesi, kaynaklara göre 528 yılında İstanbul’da inşa edilmiştir. Karaköy sırtlarında yer alan ve bugün bulunduğu semte adını veren Galata Kulesi, İstanbul’un sembollerinden biri haline gelmiştir. Hakkındaki efsaneleri, tarihi ve muhteşem panoramik manzaraya sahip olan bu tarihi yer, günün her saati yerli ve yabancı turistlerin ortak noktası, İstanbulluların buluşma mekânı haline gelmiştir.

galata-kulesi-tarihi

Galata Kulesi, 528 yılında Doğu Roma İmparatoru Anastasius’un emriyle Fener Kulesi olarak yapılmıştır. IV. Haçlı Seferleri esnasında, İstanbul’daki birçok yapı gibi burası da 1204 yılında büyük hasar almıştır. Bu yıkımın ardından Cenevizliler, 1348 yılında yağma taşlarla burayı İsa Kulesi adıyla Galata sularının bir eki olarak restore etmişlerdir. 14. yüzyılda yeniden ayağa kalkan kule, döneminde kentin en yüksek binası unvanına sahipti. 1445 yılı itibariyle biraz daha yükseltilmeye başlanan kule, fetih ile birlikte Türklerin eline geçmiştir.

Bu tarihten itibaren dönem dönem restore edilen Galata Kulesi, sırasıyla Hristiyan savaş esirleri barınağı, rasathane ve Yangın Gözleme Kulesi işlevlerini üstlenmiştir. IV. Murat Dönemi’nde Hezarfen Ahmet Çelebi’nin yaptığı kanatlarla Galata Kulesi’nden Üsküdar’a uçması tarihe geçmiştir. Avrupalıların dikkatini ekseriyetle çeken bu uçuş hakkında dünyanın dört bir yanında gravürler, maketler ve videolar yapılarak yazılar yazılmıştır.

Galata Kulesi Hakkında Efsaneler

Bu zamandan beri iyice popülerliği artan Galata hakkında çok bilinen iki efsane de vardır. Romalılardan günümüze gelen bir efsaneye göre, birbirini gerçekten seven çiftler ilk kez birlikte kuleye çıkarlarsa mutlaka evlenirlermiş. Hatta yaşandığı söylenen bir olaya göre esas sevdiğiyle kuleye çıkmayan bir delikanlı, bu kızla kuleye geldiği zaman bir anda gökyüzü delinerek kararmış ve o güne dek görülmemiş bir yağmur başlamış. Delikanlı kıza, gerçekte onu sevmediğini ve kandırdığını söylemiş ve ayrılmışlar. O günden sonra da Galata’ya çıkan âşıklardan biri daha önce başkasıyla buraya çıkmışsa tılsımın bozulacağına inanılmış. Bir başka hikâyede de Galata Kulesi ile Kız Kulesi birbirini seven ve kavuşamayan ancak daima birbirini izleyen âşıklar olarak kişileştirilirler.

galata-kulesi-hakkinda-efsaneler

Galata Kulesinin Ev Dekorasyonlarında Kullanımı

Galata Kulesi’nin evlerimize dekoratif ürün olarak girmesi aslında Cumhuriyet yıllarında burasının tekrar restore edilip canlandırılmasına dayanmaktadır. O tarihten itibaren de hediyelik eşya olarak Galata figürü çoğalmıştır. Galata semtindeki hediyelik eşya dükkânları başta olmak üzere, kulenin minyatür heykelcikleri, anahtarlıkları, magnetleri üretilmeye başlanmıştır.

Elimizin altında bu şekilde küçük objeler olarak yer alan Galata Kulesi’nin aplikleri de yapılınca, özellikle salonlarda gece lambası olarak ya da balkonlarda mumluk olarak kullanım alanı genişlemeye başlamıştır. Pencerelerinden ışık saçan Galata Kulesi, evde hem bohem hem de modern ve şık bir atmosfer yaratmayı başarmaktadır.

Son yıllarda artan devasa tablo modası ile birlikte gerçek yağlı boya tablolar bir yana, baskı canvas tablolarda da Galata Kulesi İstanbul simgesi olarak yerini almıştır. Taksim Nostaljik Tramvayı, Kız Kulesi ve Galata Kulesi hep birlikte bu tarz modern baskıların üzerinde yerini alarak salon, yatak odası ve giriş gibi yerlerde çeşitli boyutlarda kullanılmaya başlamıştır.

Bununla birlikte, duvar kağıtlarında da dijital baskının güzelliği, tüm Haliç ve İstanbul Boğazı’na hakim bu mekanın gerçek bir manzara gibi odalara taşınmasını sağlamıştır. Evinde duvar kağıdı kullanmak isteyenler için de, gerek mutfakta gerek antrede gerekse diğer odalarda Galata Kulesi duvar stickerları da tercih edilebilir.

Ev tekstil ürünleri de Galata Kulesi temasının işlendiği ürünler olarak son yıllarda oldukça popüler. Halı işlemelerinde özellikle modern baskı ve 3D uygulamalarıyla birlikte Galata Kulesi de tercih edilen figürlerden olmuştur. Galata Kulesi baskılı halılar, genellikle oda ayırt edilmeksizin oturma odası, salon, yatak odası ve mutfaklarda tercih edilmektedir.

Mutfaklarda, Galata Kulesi baskılı halı ile birlikte genellikle yine aynı baskıyla üretilmiş masa örtüleri, runnerlar veya Amerikan servisler birlikte kombine edilmektedir. Stor perdelerde ya da fon perdelerde de kullanılan Galata teması, bu formda odada bütünlük sağlamaktadır. Benzer bir şekilde oturma odalarında da, halılar, dekoratif eşyalar ve halının tercih edildiği görülmektedir. Modern tarzda döşeli evlerde, salaş ya da klasik tercihli mobilyalarla kolayca kombin edilen bu tarihi yer, ev dekorasyonunda tercih edilmektedir. Oturma odalarında, kırlent yüzü olarak da Galata Kulesi ve Kuledibi baskılı ürünler görülmektedir. Bunlar, birbirlerini fazla boğmadan ve tezat düşmeden bir araya getirildiğinde evde hoş bir dekorasyonun oluşmasına yardım etmektedir.

Yatak odasında genellikle yatak örtüsü, nevresim takımı, pike takımı gibi ürünlerde Galata Kulesi baskısı tercih edilmektedir. Çiftler, bunu genellikle komodinleri üzerine yerleştirdikleri kule detaylı abajurlarla tamamlamaktadır. Genç odalarında ise, bu tarz yatak tekstili ürünleri genellikle uyumlu perde ve tablolarla desteklenmektedir.

galata-kulesi

Sen de evini dekore ederken Galata’nın tarihi güzelliğini evine taşıyacak farklı formlarda vazolar, dekoratif ürünler ve tekstil ürünleri tercih edebilir; çeşitli püskül, boncuk, taş işlemesi gibi zevkine göre karar verebileceğin eklentilerle ürünlerini kendine özel ve emsalsiz tasarlayabilirsin!

 

Görsel kaynaklar: hediyemistanbul, hergünyeniürün, güner seramik, craft a dream, kanvas tablo market, dekolata, stickershop, privatego, pinterest, ceyizdiyarı

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evine Işık Katacak Kilim Modelleri

Evine Işık Katacak Kilim Modelleri

Evini Eşyalı Kiraya Vererek Ek Gelir Elde Etmek İsteyenler İçin Dekorasyon Önerileri

Evini Eşyalı Kiraya Vererek Ek Gelir Elde Etmek İsteyenler İçin Dekorasyon Önerileri