Evinizi Sonbahar Mevsimine Hazırlamanın 7 Yolu

Evinizi Sonbahar Mevsimine Hazırlamanın 7 Yolu

Dünyayı kasıp kavuran yaz sıcakları nihayet yerini güzel bir serinliğe bırakmaya başladı. Elbette ki rahatlatıcı olan bu durum yine de akla bazı endişeler getirebiliyor. Mesela evlerimizin sonbahar mevsimine hazır olup olmadığı gibi… Çatı oluklarının temizlenmesinden ev güvenliğinin sağlanmasına kadar, önümüzdeki ayların getirebileceklerine hazırlıklı olmak her koşulda daha iyi olacaktır.

Ev Bitkilerini Sonbahara Hazırlama Rehberi

Sonbaharda İçinizi Isıtacak Ev Dekorasyonu Önerileri

Sonbaharın Favori Duvar Renkleri

Temizlik

Sonbahara temiz bir başlangıç yapman, evini tazelenmiş ve ferah bir atmosfere hazırlamanın ilk adımı olacak. Bahar geçişlerinde yapılan ev temizlikleri sadece gözle görünen alanları değil, aynı zamanda daha az dikkat çeken bölgeleri de içerir. Bu nedenle, evin her köşesine dikkatlice göz atmanda fayda var.

Perdeleri yıkamak, halıları temizlemek ve görünmeyen yüzeylerdeki toz birikintilerini ortadan kaldırmak evine daha temiz ve ferah bir hava katacak. Ayrıca, dolap düzenlemesi gibi temel temizlik unsurlarının yanı sıra kullanmadığın eşyaları ortadan kaldırman da evinin daha düzenli ve ferah bir görünüme kavuşmasına yardımcı olabilir.

Çatı Bakımı

Çatı, evlerimizi dış etkenlere karşı koruyan en önemli etmendir. Sonbaharda, yapraklar ve dökülen dallar çatıların oluklarını tıkayabilir ve suyun yanlış yönlendirilmesine neden olabilir. Bu nedenle çatı bakımı sonbahar hazırlığına dahil edilmesi gereken önemli bir adımdır. Çatıdaki olukları ve su tahliye sistemini kontrol etmek, tıkanıklıkları ve hasarları gidermek için gereken onarımları yapmak yaklaşan sonbaharda hayat kurtarıcı olacak.

Ayrıca, çatı kaplamasının da gözlemlenmesi ve varsa çatlaklar veya hasarların onarılması gerekmektedir. Yaz bitiminde bakımı tamamlanmış bir çatı, sonbahar yağmurlarını ve kar yağışlarının getirdiği ağırlığı çok daha etkili bir şekilde karşılayacaktır.

cati-bakimi

Isıtma Sistemleri Bakımı

Soğuk havalar gelmeden önce, ısıtma sisteminin doğru çalıştığından emin olmalısın. Soğuk havalarda kesintisiz bir şekilde ısınmak için sorunsuz bir ısıtma sistemi çok önemli bir yerde duruyor. Isıtma sistemi bakımı; filtrelerin temizlenmesi veya değiştirilmesi, kaloriferlerin kontrol edilmesi ve kazanın veya fırının gerektiğinde bir uzmana gösterilmesi gibi pratik adımlardan oluşuyor.

Gaz ve sıvı yakıtlı kazanların yılda bir kez bakımının yapılması şiddetle öneriliyor. Bu; sonbahar yaklaşırken, soğuk sabahlara yakalanmamak için oldukça önemli.

Unutmamalısın ki düzenli bakım, ısıtma sisteminizin daha verimli çalışmasını sağlayarak enerji tasarrufu yapmana da yardımcı olur.

Yapılan bir araştırmaya göre; eski teknoloji bir kombinin enerji verimliliği daha yüksek bir modele yükseltilmesi, elektrik ve doğalgaz faturalarında %20 ila %35 arasında tasarruf edilmesini sağlayacaktır. Bu önemli meseleyi enerji şirketleri için oldukça yoğun geçen kış aylarına bırakmadan şimdiden ele almak, büyük bir telaşın üstesinden gelmene de yardımcı olacaktır.

isitma-sistemleri-bakimi

Yalıtım Kontrolü

Ev yalıtımı, ev içi sıcaklığı korumanın ve enerji tasarrufu sağlamanın temel anahtarıdır. Kapı ve pencere çerçevelerindeki sızdırmazlık contalarının sağlam olduğundan emin olman gerekiyor. Eğer eskimiş veya hasar görmüşlerse, yenilenmeleri gerekiyor demektir. Ayrıca, çatı ve döşeme yalıtımını kontrol etmek, eksiklikleri düzeltmek de evinin yalıtımını güçlendirmene fayda sağlayacak. İyi yalıtılmış bir ev demek; iç sıcaklığının korunması, dolayısıyla daha az enerji tüketimi ve daha az fatura ödemek demek…

yalitim-kontrolu

Ev Güvenliği Kontrolü

Ev güvenliği, her mevsimde önemlidir. Ancak sonbahar ve kış aylarında evlerimizde daha fazla zaman geçirdiğimiz ve günler kısaldığı için özellikle bu dönemde dikkate alınmalıdır. Duman dedektörleri, yangın söndürücüler ve ev güvenlik alarm sistemi gibi güvenlik ekipmanların varsa düzenli olarak işlevselliklerini kontrol etmeli ve potansiyel sorunlar gözlemlediğinde bakımlarını yapmalısın.

Kapı ve pencerelerin kilitlerini kontrol etmek, sınamak ve gerektiğinde güçlendirmek de evde güvende hissetmeni sağlayacak bir başka önemli faktör. Geceleri evinin dışını aydınlatmak için küçük bir aydınlatma sistemi de kullanabilir, böylece evini potansiyel tehditlere karşı güvenceye alabilirsin.

ev-guvenligi

Pencere ve Kapı Dayanıklılığı

Pencereler ve kapılar, evini hava koşullarından korumanın yanı sıra enerji tasarrufu sağlamanın da birer anahtarıdır. Eskimiş, esen veya sızdıran pencereleri ve kapıları tespit ederek bu pencereleri ve kapıları yenileriyle değiştirmen, evinin yalıtımını güçlendirerek enerji verimliliği açısından büyük bir fark yaratmanı sağlayacak. Ayrıca evinde daha güvende hissetmeni de sağlayacak.

kapi-dayanikliligi

Enerji Tasarruflu Ampuller

Sonbahar ve kış aylarında daha fazla iç mekan aydınlatma gerekecektir. Enerji tasarruflu ampuller kullanarak elektrik tüketiminizi azaltabileceğini biliyor muydun? Bu tarz ampuller, geleneksel ampullere göre daha az enerji harcar ve daha uzun ömürlüdürler. Ayrıca, daha az ısı üretirler, bu da ısınma maliyetini azaltır.

Sonbaharın gelişiyle birlikte; konfordan ve güvenlikten taviz vermeden bu mevsimin tadını çıkarmak istiyorsan, bu 7 adımı takip ederek; evinin sonbahara hazır olduğundan emin olabilirsin. Unutma, küçük önlemler büyük farklar yaratabilir. Sen de bu farkları yaratmaya şimdiden başlayabilirsin.

enerji-tasarrufu

Görsel Kaynaklar: Build Magasine, Bob Vila, Carpet Care Craftsman, Clipart Library, Country Classics, FM Hometech, Live Science, Sullivan Oil & Propane

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Ev Dekorasyonunda Yeşilin Doğal Zerafeti

Ev Dekorasyonunda Yeşilin Doğal Zerafeti

2023 Sonbahar Dekorasyon Trendleri

2023 Sonbahar Dekorasyon Trendleri