Ev Bitkilerini Sonbahara Hazırlama Rehberi
Etrafımıza baktığımızda gün gün yazın yerini sonbahara bıraktığını görüyoruz. Hava sıcaklıkları düşüyor, güneş daha geç doğup daha erken batıyor ve doğadaki bitkiler bu değişen koşullara kendilerini adapte etmeye çalışıyorlar.
Peki ya evimizdeki bitkiler? Yazın ışık ve sıcaklık gibi koşullar onların yararına olduğu için aşırı derecede önem göstermesek de bir şekilde büyür, gelişir ve çiçek açarlar. Fakat sonbahar ve sonrasında gelecek olan kış aylarında ev bitkilerimize daha çok özen göstermeli, zorlu koşullara onları hazırlamalıyız.
Bitkilerimizi sonbahara ve kışa hazırlamak için neler yapmalıyız?
1. Saksı temizliği
En çok ihmal edilen noktalardan biri saksı temizliği olduğu için en başta bunu söylemek istedik. Evin şık bir köşesinde duran bir saksının içindeki toprağın kirlenmeyeceğini düşünürüz ama durum aslında böyle değildir. Gerek bitkiden dökülen kuru yaprak ve dallar olsun gerekse havada uçuşan tozlar olsun toprağı kirletir ve bu toprak bitkiyi eskisi kadar iyi bir şekilde besleyemez. Bu yüzden toprağı bir elekten geçirmeyi ya da değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu tazelenme sonrası bitkilerinizde farklı bir canlılık gözlemleyebilirsiniz :)
2. Saksı değişimi
Özellikler toprak ve seramik gibi malzemelerden yapılan ve plastiğe göre nispeten aşınması daha kolay olan saksılar sürekli neme maruz kaldıkları için belli bir süreden sonra ömrünü doldurur ve bitkinize zarar vermeye başlar. Ya da mevcut saksı artık bitkinize küçük geliyor olabilir. Bu tür eskimiş, yıpranmış ya da küçük gelen saksıları yenileri ile değiştirmenizde fayda var.
3. Toprak havalandırma
Saksılarımdaki toprakların ve saksımın temizliğinden eminim diyorsanız siz havalandırma ile işe başlayabilirsiniz. Uzun süre suya maruz kalan toprak çöker ve sıkışır. Bu bitki köklerinin düzgün nefes alamaması anlamına gelir, Senede birkaç kere toprağı boşaltıp havalandırmak daha sağlıklı bitkilerin anahtarı olabilir.
4. Budama
Kırılan, ezilen dallar ve solan yapraklar bitkiye bir yüktür ve bitkinin kendini yenilemesi için bunların temizlenmesi gerekir. Bitkisine göre değişiklik gösterebilir ancak senede bir defa bu işlemi yapmanızda fayda var.
5. İlaçlama
Kışın bitkiler her zaman olduklarından daha hassas daha narin olurlar. Bu çeşitli zararlılara karşı oldukça hassas oldukları anlamına gelir. Bitkinize uygun ilaçları uygun dozlarda kullanarak sağlıklı bir kış geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Bonus: Her zaman suya ihtiyaçları var!
Kışın bitkiler suya ihtiyaç duymaz ya da çok az duyar diye düşünülür. Elbette yaz kadar sık olmasa da siz bitkilerinizi kışın da düzenli olarak sulamaya devam edin.
Armut yüzlerce hizmet vereniyle her ihtiyacında yanında!