Evdeki Gereksiz Eşyalardan Kurtulma Zamanı

Evdeki Gereksiz Eşyalardan Kurtulma Zamanı

Yeniliği ve tazeliği simgeleyen ilkbahar, iç açıcı bir başlangıç için detaylı bir bahar temizliği gerektiğini bizlere anımsatır. Bahar temizliği, dolapların ve çekmecelerin altını üstüne getirip kullanılmayan ve giyilmeyen eşyaları atmayı ya da ihtiyacı olanlara vermeyi de beraberinde getirir. Kullanılmayan eşyaları ve giyilmeyen giysileri eleyip atma süreci zor olsa da, bu işlemden sonra elde edilen sadelik ve düzenin verdiği mutluluk oldukça tatmin edicidir. Az ve öz eşya ile yaşamanın getirdiği huzur ve sade bir ev, taze ve temiz başlangıçlar için ilk adım olabilir. Bu yazımızda kullanılmaz hale gelmiş olabilecek eşyaların ayrıntılı bir listesini bulabilir, bu eşyaları eleme aşamasında bu listeden faydalanabilirsin.

Bahar Temizliği Zamanı!>

8 Adımda Gardrobunuzu Düzenleyin>

9 Adımda Düzenli Bir Buzdolabına Kavuşun>

Hızlıca Kurtulabileceğin Mutfak Eşyaları

  • Eğer iş veya okul için evden yemek hazırlama alışkanlığı olan birisi değilsen mutfağında yer alan plastik sofra takımından bir an önce kurtulmanı öneririz. Kullanılabilir durumda ve plastik ürünlerden çok daha sağlıklı olan gümüş sofra takımın yeterli olacaktır. Plastik takımı orada kullanmak üzere işyerine götürebilir veya ihtiyacı olan birine verebilirsin.

  • Eve yemek sipariş ettiğimizde gelen ve artan tek kullanımlık sos paketlerini daha sonra kullanmak üzere biriktirmenin anlamı yok. Bu ürünlerin son kullanma tarihlerinin de oldukça kısa süreli olduğunu göz önünde bulundurursak, bir an önce çöpe gitmeleri gerektiğini düşünüyoruz..

  • Bahar temizliği elbette detaylı bir buzdolabı temizliğini de beraberinde getiriyor. Buzdolabında yer alan ancak uzun süredir tüketmediğin azalmış konserveler, soslar ve artık yemekler gibi ürünlerden de bir an önce kurtulmalısın.

  • Asla kullanmadığın mutfak aletleri, takımları ve mutfak eşyalarından bir an önce kurtulman gerekmiyor mu sence? Kullanmayı tercih etmediğin plastik depolama ürünleri, katı meyve sıkacağı veya waffle makinası gibi büyük bir hevesle aldığın ancak kullanmadığın küçük ev aletleri, hediye gelen ama mutfak takımına uymadığı için kullanamadığın ürünler bu grupta yer alan, elden çıkarmanı önerdiğimiz eşyalardan. 

  • Baharatlar ve çeşniler; un, şeker gibi kiler ürünlerinin de zamanla lezzetlerini kaybettiği veya performanslarının düştüğü göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeple, 6 aydır kullanmadığın kiler ürünlerini elemeni öneriyoruz.

mutfaktaki-gereksiz-eşyalar

Çalışma Ortamında Nelerden Vazgeçmelisin?

  • 2 aydan daha uzun süre önce yayınlanmış gazete ve dergilerin güncelliğini yitirdiğini dikkate almalısın. Takip ettiğin gazete ve dergilerde yer alan beğendiğin, elinin altında bulunmasını istediğin makale, yazı ve metinleri daha az yer kaplaması ve daha az toza sebep olması için keserek bir dosya içerisinde düzenlemeni öneririz. 

  • Çalışmayan kalemler, biten yapıştırıcılar, kuruyan boyalar gibi kullanılmaz hale gelen kırtasiye ürünlerinden de bahar temizliği dahilinde kurtulmak gerekir. İşe yaramayan ürünleri çöpe atmanı, çalışır durumda olan ancak kullanmadığın ürünleri ise yapabildiğin zaman yakındaki bir okula, öğrenciye veya öğretmene bağışlamanı öneririz.

  • Hepimizin evlerinde hevesle aldığımız ancak kullanmayı devam ettiremediğimiz ajandalar, takvimler ve günlükler vardır. Çekmece ve kitaplıklarda gereksiz yer kaplayan, güncel olmayan bu ürünlerden hızlıca kurtulmanı tavsiye ederiz. Ajandaları defter olarak kullanmayı deneyebilir veya bunları da okullara, öğrencilere bağışlayabilirsin.

  • Eski veya bozuk telefonlar, çalışmayan hesap makineleri, kullanılmayan kablolar ve şarj aletleri gibi cihazlar da çekmecelerde gereksiz yer kaplar. Bu ürünler arasından işe yaramayanları eleyerek teknolojik ürünlerin geri dönüşümünü sağlayan kuruluşlara ve organizasyonlara ulaştırabilirsin.

calisma-masasi-eşya-düzenleme

Elden Çıkarman Gereken Kıyafet ve Aksesuarlar

  • Eşini bulamadığımız çoraplar, hepimizin evinde bulunan ve gereksiz yer kaplayan eşyalardandır. Eğer bir çorabın diğer tekini bir aydır bulamıyorsan, o çorabı elden çıkarmanı tavsiye ediyoruz. İşe yaramayan bu tekstil ürünlerini farklı amaçlarla, kendin-yap projelerinde de kullanabileceğini göz önünde bulundurmalısın.

  • Yanlış numaralı gözlükler, kalitesiz güneş gözlükleri, uzun süredir kullanmadığın takılar ve aksesuarlar arasında eleme yaparak işe yaramayanları tespit edebilirsin. Uzun süredir kullanmadığın, tarzına uymayan aksesuarlarını belli platformlarda satmanı veya ihtiyacı olanlara bağışlamanı öneririz.

  • Üzerine olmayan, rahat hissettirmediği için uzun süredir giymeyi tercih etmediğin kıyafetlerini ve ayağına uymayan, konforsuz ayakkabıları gözden geçirebilirsin. Dolabında gereksiz yer kaplayan bu eşyaları iyi durumdalarsa yine belli platformlarda satmaya çalışabilir, kullanılmaz durumdalar ise geri dönüşümlerini sağlayan kurumlara bağışlayabilirsin.

  • Özellikle montlar ve kabanlar gibi çeşitli kıyafetlerin yanında gelen düğmeleri uzun süredir biriktirmiş olabilirsin. Bu düğmeler arasında seçim yaparak yalnızca güncel olarak giymeyi tercih ettiğin kıyafetlerin düğmelerini saklayabilir, işe yaramayan düğmeleri ise terziye bağışlayabilir veya çocuğunun el işi ödevi için kullanabilirsin.

  • Kullanmayı tercih etmediğin, eskiyen havlu, çarşaf ve nevresim takımı gibi ev tekstillerini de elden çıkarıp dolap ve bazaların içini sadeleştirmeni tavsiye ederiz. Evdeki yataklar için kullandığın takımlar ile, gelen misafirler için kullanılabilecek takımları elinde bulundurman yeterli olacaktır.

kiyafet-aksesuar-fazla-eşyalardan-kurtulma

Bir An Önce Kurtulman Gereken Eşyalar

  • Bir önceki yazdan kalan, tarihi geçmiş güneş kremleri ve güneş ürünlerinden hızlıca kurtulmanı tavsiye ederiz. Güneşten koruyucu kimyasalların çok çabuk bozulduğunu ve performanslarının düştüğünü unutmamalısın.

  • Makyaj malzemelerini belirli periyotlarla elemek ve yenilemek cilt sağlığımız için oldukça önemlidir. Bütün makyaj ürünlerinin ambalajlarında kullanım süreleri yazar ancak kuruyan rimelleri, rengi değişmiş malzemeler ile kokusunu kaybetmiş esans ve parfümleri de atılacaklar grubuna dahil etmelisin. 

  • İşe yaramayan eşyalardan kurtulma sürecinde ecza dolabını veya ilaç kutunu da elden geçirmeni tavsiye ederiz. Tarihi geçmiş ilaçları kullanmak tehlikeli veya işe yaramaz olabileceğinden, mutlaka son kullanım tarihini aşan ilaç ve medikal ürünleri tespit edip çöpe atmalısın.

  • Günümüzde neredeyse bütün eşyaların ve elektrikli aletlerin kurulum ve kullanım kılavuzlarına internet üzerinden ulaşabilir durumdayız. Bu nedenle, satın aldığımız ürünlerin kullanım kılavuzlarını saklamak gereksiz bir eylem olarak nitelendiriliyor. Bu kılavuz ve broşürlerden kurtularak dolap ve çekmecelerini ferahlatmanı tavsiye ederiz.

  • Evinde bulunan elektrikli eşyalar sebebi ile zamanla çok sayıda uzaktan kumanda biriktirmek durumunda kalmış olabilirsin. Bu uzaktan kumandaları elden geçirerek güncel olarak kullanmadığın, işe yaramayan kumandaları elden çıkarmanı öneririz. Elektronik ürünlerin geri dönüşümünü sağlayan kuruluş ve organizasyonlara ulaştırmayı düşünebilirsin.

  • Eve yemek siparişi vermek üzere biriktirdiğin farklı restoranlara ait broşür, buzdolabı magneti, kartvizit gibi reklam ürünlerini saklamak günümüzde anlamını yitirmiş durumda. Sayısız restoranın menüsüne ve iletişim bilgilerine internet üzerinden hızlıca ulaşabildiğimiz için bu ürünler gereksiz yer kaplayan ürünler olmanın ötesine geçemiyor. Bu nedenle, bahsedilen ürünlerden kurtulup çekmece ve dolaplarında yer açmayı deneyebilirsin.

kurtulman-gerekn-eşyalar-makyaj-malzemeleri

Görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evde Kahve Yapım Teknikleri

Evde Kahve Yapım Teknikleri

Evde Saç Kesimi Nasıl Yapılır?

Evde Saç Kesimi Nasıl Yapılır?