Konmari Metodu Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
‘Hayatı sadeleştirmek ve huzur bulmak için derle, topla, rahatla’ mottosuyla gündeme gelen Japon yaşam alanı düzenleme uzmanı Marie Kondo’nun ‘Konmari Metodu’ adıyla bilinen tekniği; hayatın her alanında yaşam kalitemizi artırmaya yönelik bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. Konmari yöntemi nedir, konmari metodu katlama nasıl yapılır ve bu yöntemi hayatın hangi alanlarında kullanabiliriz gibi pek çok sorunun yanıtını bulacağımız yazımızın detaylarına geçelim.
9 Adımda Düzenli Bir Buzdolabına Kavuşun
Konmari Metodu Nedir?
Temelde minimalizm akımı ile benzerlik göstermekle birlikte bundan çok daha geniş kapsamlı ve hayatın pek çok alanında uygulanması mümkün bir teknik olarak karşımıza çıkmakta. Minimalizme benzeyen yönü; insanları artık ihtiyaç olmayan şeyleri belirleyerek bunlardan kurtulmaya ve daha sade bir yaşam sürmeye teşvik etmesi. Hayatımızdaki fazlalıklardan kurtulduktan sonra ise asıl can alıcı kısım başlıyor. Eşyaların kategorilere ayrılarak organize edilmesi ve bunların da özel katlama teknikleri ile derli toplu ve düzenli şekilde muhafaza edilmesi tekniğin temel amacı. Ancak hemen belirtelim, bu teknik; haftalık veya aylık olarak yaptığımız evdeki eşyaları düzene sokma işleminden çok daha fazlası. Tekniğin yaratıcısı olan Marie Kondo, ev eşyalarının düzene sokulması işleminin ruha iyi geleceğinden hareketle, bu tekniğin geçici bir uygulamadan ziyade bir yaşam felsefesi haline getirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Konmari Tekniğinin Temel Taşları
Yukarıda basit bir şekilde özetlemeye çalıştığımız tekniğin senin için uygun olup olmadığına karar vermek için aşağıdaki temel adımları izlemeni tavsiye ederiz.
1- Fazlalıklardan Kurtulmaya Başla
Daha düzenli bir hayata geçiş yapmak istiyorsan öncelikle ihtiyacın olmayan eşyaları belirlemeli ve bunları hayatından çıkarmalısın. Unutma, ne kadar az eşya ile başlarsan tekniği uygulaman ve daha da önemlisi bunu hayatın boyunca uygulayacağın bir alışkanlık haline getirmen o kadar kolay olacaktır. Yalnız fazlalıklardan kurtulmak demişken, kullanmadığın her şeyi atmandan bahsetmiyoruz. Elbette senin için manevi değeri olan ve enerjisi ile sana iyi gelen şeyleri elden çıkarmak zorunda değilsin, aksine bunları mutlaka elinin altında bulundurmaya devam etmelisin.
2- Yeni Bir Zihniyetle Yola Çık
Yukarda da değindiğimiz gibi konmari tekniği basit bir temizlik ve dağınıklık giderme işlemi değildir. İçinde bulunduğun yaşam alanı başta olmak üzere bu tekniği pek çok yerde uygulaman mümkün. Düzenli yaşamanın sana pek çok açıdan iyi geleceğini hatırla ve bu zihniyetle etrafındaki tüm detaylara konmari tekniğini uygulamaya çalış.
3- Yaşam Alanını Tek Seferde Düzenle
Tekniğin yaratıcısına göre, yaşam alanını uzun bir sürece yayarak düzenlemek yerine tek seferde düzenli hale getirmek eski dağınıklığa dönme ihtimalini ortadan kaldırmakta. Tekniği ilk defa uygulamayı düşünenlerdensen ve evinin ciddi bir düzenlemeye ihtiyacı varsa, bu ilk düzenleme ve organizasyon işlemi biraz uzun sürebilir ancak bu seni korkutmasın.
4- Depolama Alanlarını Daha Efektif Kullan
Çoğumuz evdeki dağınıklığı gidermek için eşyaları bir yerden alıp başka bir yere hatta mümkünse kapalı ve ilk etapta görünmeyen depolama alanlarına kaldırmayı tercih ederiz. Ancak bu geçici çözüm, dağınıklık probleminin giderildiği anlamına gelmez. Bunun yerine gardrop, mutfak dolapları, kiler vs gibi tüm depolama alanları dağınıklığın giderilmesi adına içine atılan eşyalarla değil, gerçekten ihtiyacın olan ve devamlı kullandığın eşyalarla dolu olmalı.
5- Düzenlerken Belirli Bir Sırayı Takip Et
Kalmasını istediğin eşyaları seçerken ve bunları düzenlerken belli bir sırayı takip etmelisin. Tekniğin yaratıcısı bu sırayı kıyafetler, kitaplar, belge/kağıtlar, genel ev eşyaları ve son olarak manevi değeri olan eşyalar olarak belirlemiş. Bu sıralamayı daha alt kategorilere ayırarak düzenleme işlemi daha kolay hale getirilebilir. Örneğin kıyafetleri düzenlerken kışlık/yazlık, tişörtler, elbiseler, pantolonlar gibi alt kategorilere ayırıp her birine has katlama tekniklerini uygulayarak daha düzenli bir yaşamın kapılarını aralaman mümkün!
Konmari Katlama Tekniği
Kıyafetlerini düzenlerken aşağıda görsel olarak açıklanan teknikleri uygulaman hem yer hem de estetik açıdan daha güzel sonuçlar elde etmeni sağlayacaktır.
Tişört Katlama
Pantalon Katlama
Kazak Katlama
Çorap Katlama
İç Çamaşırı Katlama
Havlu Katlama
Konmari Metodu İle Mutfak/Banyo Düzenleme
Bu tekniğin en güzel yanlarından biri, yukarıda da değindiğimiz gibi hayatın her alanına uygulanabilir olması. Basit birkaç adımı uygulayarak evindeki düzeni mutfağına da taşıman mümkün. Bunun için yukarıdaki temel adımları yine uygulamakla birlikte mutfak düzenine has birtakım tüyolar da vereceğiz. İlk başta yapman gereken şey, mutfağındaki tüm eşyaları açık bir alana yaymak olacak. Bunları kullanma sıklığına ve kullanma amacına göre ayırmak ise 2. adım. Devamlı kullandıkların elinin altında, daha az sıklıkta kullandıkların ise üst raflarda yer almalı. En başta oluşturduğun bu düzene sadık kalman halinde mutfağının eski dağınık günlerine sonsuza dek elveda edeceğinin garantisini verebiliriz. Aynı yöntemi banyo düzenlemende de mutlaka uygulamanı tavsiye ederiz.
Görsel Kaynak: gaffelagirafe.com, kivitadinda.com, pinterest,canva