Bahçeni Isıtacak Kendin Yap Projesi: Ateş Çukuru

Bahçeni Isıtacak Kendin Yap Projesi: Ateş Çukuru

Bahçeli bir evin en güzel yanı bahçede arkadaşlarınla ve ailenle doya doya vakit geçirmektir. Bu keyfini bir seviye daha yukarıya taşımak için bahçene ateş çukuru yapmayı düşünebilirsin. Bu ateş çukuru etrafında arkadaşlarınla unutulmaz vakitler geçireceğine eminiz. Hem dekoratif olarak güzel duracak olan hem de yapımı basit olan ateş çukurunu yapmanın tüm adımlarını yazımızda ayrıntılı açıkladık.

Balkonlar İçin Aksesuar Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Mangal Ustası Olmak İçin Bilmen Gereken Her Şey

Çadır Tatili Hakkında Merak Edilenler

Gerekli Malzemeler ve Aletler

Ateş çukuru yapımı için ihtiyacın olacak bazı malzemeler var. Bunların başında tuğla veya taş bloklar geliyor. İnşaat kısmında harç ve çimentoya ve kum ve çakıla da ihtiyacın olacak. Çukurun üzeri için ateşe dayanıklı metal bir halka kullanmak gerekecek. Yapım esnasında da mala, kürek, ölçüm aletleri, koruyucu eldiven ve gözlüğe ihtiyacın olabilir.

bahce-icin-ates-cukuru

Ateş Çukurunun Planlanması

Ateş çukurunu yapmaya başlamadan bunu bahçenin neresine yapmak istediğine karar vermelisin. Seçeceğin yere göre de çukurun ebatlarını belirleyebilirsin. Konumu seçerken bahçenin kullanımını göz önünde bulundurman ve özellikle bahçenin bitkilerinin yerlerini düşünmen gerekli. Ateş çukurunu alev alabilecek bitkilerin yakınına yapmamalısın. Evinin muhitine göre yangın yönetmeliklerini de göz önünde bulundurman ve gerekli bir izin olup olmadığını kontrol etmen gerekecek. Bu planlamaları yaptıktan sonra hem estetik hem güvenlik konularını belirlemiş ve yapıma geçmeye hazır hale gelmiş olacaksın.

ates-cukuru-temel-yapimi

Temel Hazırlığı

Ateş çukurunun konumuna karar verdikten sonra en önemli konu temeli sağlam yapmak. Gerekli ölçüleri aldıktan sonra çukur için gerekli büyüklükte bir çukur kazmalısın. Bir karışa yakın bir derinlik fazlasıyla yeterli olacaktır. Kazma sonrası temelinin eşit düzgünlükte olduğunu da kontrol ettikten sonra temel için çakıl ve kum döşemesini yapabilirsin. Temeli yaparken kumu hafifçe ıslatarak iyice sağlamlaştırman çok önemli. Eğer çok yağmur yağan bir yerde yaşıyorsan temelinin ortasına ekstra bir çukur açıp içini büyük çakıl taşlarıyla doldurarak temele bir drenaj çukuru eklemesi de yapabilirsin. Bu sayede temelde su birikmesinin önüne geçebilirsin.

bahcede-ates-cukuru-yapmak

Ateş Çukurunun İnşası

Gerekli ölçümleri yaparak hazırladığın temelinin üzerine taşları dizerek inşaatını tamamlamak için ihtiyacın olanlar tuğla ve harç. Tuğlalarını temelinin etrafına sırayla dizmeli ve sağlam bir duvar örmelisin. Bu aşamada mala ve çekiç sayesinde daha dayanıklı bir duvar örebilirsin. Tuğlalarını üç sıra dizdikten sonra en üstten ateşe dayanıklı metal halkanı geçirerek ateş çukurunu tamamlayabilirsin. Son kontrollerin esnasında çukurun içine varsa büyük çakıl taşları atman ateş yaktığın zamanlar işini kolaylaştıracaktır.  

ates-cukurunun-insaasi

Bakım ve Kullanım İpuçları

Ateş çukurunu inşa ettikten sonra kullanımında bazı dikkat etmen gereken noktalar olduğunun altını çizmemiz gerekiyor. Öncelikle burada yakacağın ateşin büyük bir ateş olacağını bilmeli ve bunu göz önünde bulundurarak ateş yakma işlemi gerçekleştirmelisin. Aksi takdirde baş edemeyeceğin büyük yangınlarla karşılaşabilirsin. Yakmanın yanında söndürme kısmına da özen göstermen gerekiyor. Bu konulara dikkat ettiğin sürece ve kullandıktan sonra temizliğini ve bakımını yaptığın sürece uzun yıllar kullanabileceğin bir ateş çukurun olabilir.

ates-cukuru-bakimi

Farklı Ateş Çukuru Fikirleri

Birçok farklı tarzda ateş çukuru yapabilirsin. Sana ilham olması adına birkaç tanesini aşağıya bırakıyoruz.

bahce-icin-ates-cukuru-fikirleri
bahce-icin-ates-cukuru-fikirleri
bahce-icin-ates-cukuru-fikirleri
bahce-icin-ates-cukuru-fikirleri

Görsel Kaynaklar: youtube.com, thespruce.com, tillydesign.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Yatak Odanda Saklamaman Gereken Eşyalar

Yatak Odanda Saklamaman Gereken Eşyalar

Keşfedilmeyi Bekleyen Doğa Harikaları: Yürüyüş ve Kamp Yeri Rotaları

Keşfedilmeyi Bekleyen Doğa Harikaları: Yürüyüş ve Kamp Yeri Rotaları