Asma Kat Nedir, Nasıl Yapılır?

Asma Kat Nedir, Nasıl Yapılır?

Asma kat özellikle yüksek tavanlı iş yerlerinde sıklıkla tercih edilen bir mimari yöntem. Eğer yüksek tavanlı bir evin varsa orada da rahatlıkla kullanabileceğin bu teknik sayesinde ek yer kazanma ihtimalin doğar. Asma kat modelleri ve uygulama zorunluluklarıyla ilgili ayrıntıları yazımızda bulabilirsin.

Ev Tadilatı Nasıl Yapılır? Ev Tadilatı Yapmanın 4 Püf Noktası

Balkon ve Teraslar İçin Her Tarza Uygun Güneşlik Fikirleri

Tadilat Ruhsatı ve Belediye Tadilat İzni Nasıl Alınır?

Asma Kat Nedir?

Asma katlar en az 5,5 metre iç yüksekliğe sahip mekanlarda yapılan eklenmiş yarım katlardır. Buralara merdivenle çıkılabilir, bu bölümler kapalı bölümler olmadığından tam bir oda olarak kullanılmazlar. Asma kat evlerde çok yaygın kullanılmasa da yeni trendlerden olan loft mantığında sıklıkla kullanıldığını görürüz.

asma-kat-nedir

Asma Kat Yapma Şartları

Asma katı her yerde yapamıyoruz, yapılabilmesi için bazı hesaplamaların tamamlanmış olması gerekiyor, bunun yanında gerekli bazı izinler de mevcut. Yapısal olan zorunluluklarda zemin ile tavan arasının en az 5,5 metre olması gerekliliği ve asma kat yüksekliğinin en az 2,4 metre olması gerekliliği bulunuyor. Bunun yanında asma katlar yoldan en fazla 3 metre uzakta olabilirken tabanıysa zemin alanının en fazla yarısı kadar olabilir. Asma kat yapma şartları göz önünde bulundurularak yapıma karar verildiği takdirde hesaplamaların yapılması ve ardından planın çizilmesi gerekir. Bu sayede plan üzerinden asma katın tavana mı taşıyıcılara mı bağlanmasının uygun olduğu ortaya çıkar.

asma-kat-yapma-sartlari

Asma Kat Nasıl Yapılır?

Asma kat statik hesabının doğru yapılmasının inşaat sürecini kolaylaştırmanın yanında hayati de bir yanı vardır. Çünkü asma kat çökmeleri bu hesapların yanlış yapılmasından kaynaklanır ve sonucunda maddi hasardan ölüme kadar birçok açıdan tehlike barındırır. Bu sebeple bu hesaplamaların doğru yapılıp plana uygun şekilde yerleştirilmesinin ardından asma katın nereye sabitleneceğine karar verilir. Bu aşamada üç çeşit asma kattan birisine karar verilir: tavan destekli, kiriş destekli ya da kolon destekli asma kat. Bu kararın ardından inşaata başlanır, asma kat üretimin ardından mekanda da monte edilebilir.

asma-kat-nasil-yapilir

Farklı Asma Kat Modelleri

Asma kat nasıl yapılır konusunda ayrıntılı bilgilendirmenin ardından hayalindeki asma kata karar verme vakti geldi. Bunun için farklı modellerden ya da farklı kullanım amaçları için yapılmış tasarımlardan ilham alabilirsin. Açık, kapalı ve dairesel olmak üzere olan üç çeşit model arasından kullanım alanını da göz önünde bulundurarak istediğin asma kat modelini seçebilirsin. Bu seçimin ardından elbette dekorasyonunu tamamlayacak bir de asma kat merdiveni kararı vermelisin.

asma-kat-modelleri
asma-kat-modelleri
asma-kat-modelleri

Görsel Kaynaklar: pinterest.com, zingat.com, hepsiemlak.com, evgezmesi.com, stoneplusturkiye.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Zorlu Çimen Lekesi Nasıl Çıkar?

Zorlu Çimen Lekesi Nasıl Çıkar?

Country Tarzı Mutfak Dekorasyonu ve Modelleri

Country Tarzı Mutfak Dekorasyonu ve Modelleri