Kolay ve Yaratıcı Adımlarla Ev Maketi Nasıl Yapılır?

Kolay ve Yaratıcı Adımlarla Ev Maketi Nasıl Yapılır?

Boş zamanlarını keyifle değerlendirmek istiyorsan kendine bir hobi edinebilirsin. Eğer nasıl bir hobi edinebileceğini bilmiyorsan maket ev yapımını incelemeni öneririz. Küçük ayrıntılarla uğraşırken kafanı dağıtabileceğin ve sonunda verdiğin emeğin karşılığını güzellikle görebileceğin bir hobi olarak maket yapmak oldukça çekici bir fikir olabilir. Bu hobiye başlamayı düşünüyorsan yazımızda maket ev yapımı için gerekli malzemelerden ileri seviye maket yapımının ayrıntılarına kadar çeşitli başlıklarda detayları bulabilirsin.

Kendin Yap: Adım Adım Origami Çiçek Yapımı

Ahşap Boyama ve Vernikleme Nasıl Yapılır?

Evindeki Zamanını Keyifli Hale Getirecek 10 Hobi-II

Ev Yapımı Maketler İçin Malzeme Seçimi

Maket ev yapımı malzemelerini seçerken öncelikle ne tarz bir ev yapmak istediğine karar vermen gerekir. Bunun için hızlı bir araştırma yaparak ana malzemenin ne olması gerektiğine karar verebilirsin. Ama daha eğer ilk maketini yapıyorsan başlangıç seviyesi için kartondan maket ev yapımını deneyebilirsin. Bu başlangıç seviyesi maket için temelde mukavva ve kartona, yapıştırıcı olarak silikona ve silikon tabancasına, küçük ayrıntıları eklemek için ince çıtalara ve bu çıtaları biçimlendirmek için ince testereye ve zımparaya, sonunda görselliğini güçlendirmek için estetik planına uygun olarak renkli kartonlara, simlere ve boyalara ihtiyacın olabilir. İleri seviyelere geçtiğinde ahşap maket ev yapımı için farklı boyutlarda ve biçimlerde ahşaplara ve polistiren köpüğe ve yapım esnasında gene zımpara gibi malzemelere ihtiyaç duyabilirsin.

ev-yapimi-maket-malzemeleri

Temel Adımlar: Kolay Ev Maketi Yapımı

İlk seviye olan kartondan maket ev yapımının temel beş adımını ayrıntılarıyla toparladık. Bu adımları gerçekleştirdikten sonra maketini son haline getirebilir ve zevkle süslemelere geçebilirsin. Karton malzemesini kullanarak yaptığın maketin ardından bu hobiyi sevip sevmediğine karar vererek nasıl ilerlemek istediğine karar verebilirsin.

kolay-ev-maketi-yapimi

1.Malzemeleri Hazırlama

Kolay maket ev yapımı için ihtiyacın olan malzemeler mukavva, karton, yapışkan, zımpara, zımba, ince çıta ve boya olarak sıralanabilir. Bu malzemelere ek olarak istediğin tasarıma uyacak başka malzemelere ihtiyaç duyabilirsin. Bu ihtiyaçlarını sürecin başında karşılarsan maket yapımını bölünmeden tamamlayabilirsin.

maket-yapimi-malzemeleri

2.Şablon ve Ölçüleri Belirleme

Maket ev yapımı ölçülerini belirleyeceğin zaman çok profesyonel bir tasarım yapma hedefin varsa yapacağın maketin halihazırda bir planı varsa ölçüleri plandaki ölçüleri orantılayarak belirleyebilirsin. Ama bu hesap işine girmek istemiyorsan bir taban parçası belirleyip bu parçanın üzerine nasıl bir ev yapabileceğini basit işlemlerle hesaplayabilirsin. Örneğin 20x20 bir taban üzerine yapacağın evi temelin üçte ikisine denk gelecek şekilde ayarlayarak bu taban ölçüsünü referans alıp duvar yüksekliklerini ve oda büyüklüklerini hesaplayabilirsin.

maket-yapim-asamalari

3.Parçaları Kesme ve Hazırlama

Maket ev yapımı ölçülerini belirledikten sonra özellikle temel parçaları kesip bu parçaları kenarda tutmak işlerini hızlı yapabilmeni sağlayacaktır. Bu yüzden ölçü belirlemenin ardından eğer parçaları kesip hazırlayabilirsen maketi inşa ederken işlerin kolaylaşacaktır.

maket-yapiminin-puf-noktalari

4.Parçaları Birleştirme

Maket evin yapılışına geçmek için önden yapacağın ölçüleri belirleme ve parçaları kesme işlerini yapmış olman gerekir. Ama ardından maket ev yapımı tarifinin en heyecan verici aşamasına geçebilirsin. Parçaları birleştirirken yapışkanının kuruma süresini göz önünde bulundurmalısın aksi takdirde parçalar kayabilir ve bu da ölçülerin şaşmasına ve görüntünün bozulmasına yol açabilir. Bu yüzden ev yapımı maket için parçaları birleştirirken acele etmeden kuruma sürelerini göz önünde tutarak zamana yaymak yararına olacaktır.

maket-yapiminin-ayrintilari

5.Detayları Eklemek

Parçaları birleştirdikten sonra maketin görsel olarak tamamlanmamış olsa da yapısal olarak bitmiş hale gelecektir. Bundan sonrasında estetik yeteneklerini konuşturman gerekir. Renkler ve dokuları nasıl bir araya getireceğini ve bu bir araya getirişlerde sanatsal bakışının gücünü bu aşamada gösterebilirsin. Maket evin yapılışında bu aşama senin zevklerini gösterebileceğin bir aşama, bu yüzden keyfine göre seçimler yapıp yaratıcılığını kullanabilirsin.

kolay-karton-maket-ev-yapimi

Ahşap Maket Ev Yapımı: İleri Seviye

Ev maketi yapılışının kolay versiyonu olan kartondan maket ev yapılışının aşamalarının üzerinden geçtikten sonra biraz da ahşap maket ev yapımından bahsedebiliriz. Bu maket için daha profesyonel ekipmanlara ve daha pahalı ve kaliteli malzemelere ihtiyacın olabilir. Bu yüzden de önden yapacağın planlama aşamalarını uzatabilirsin. Bu profesyonel girişimi yaparken de bir hayal evindense meşhur binaların maketlerini yapmayı tercih edebilirsin.

ahsap-maket-ev-yapimi

Maket Ev Çatısı Nasıl Yapılır?

Maket evin çatısı için yapabileceğin en kolay yöntem üçgen çatı yapımıdır. Bunun için en üst katın üzerinden bir ikizkenar üçgen ek çıkabilir ve bunu karşılıklı kenarlarda tekrar edebilirsin. Ardından üçgenin boştaki iki kenarını bir dikdörtgeni ikiye kırarak birleştirebilirsin. Bu şekilde basit bir çatı tasarımı yapmış olursun.

maket-evin-catisi-nasil-yapilir

Görsel Kaynaklar: youtube.com, petkid.wordpress.com, feltmagnet.com, pinterest.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Hippi Tarzı Bir Ev Nasıl Dekore Edilir?

Hippi Tarzı Bir Ev Nasıl Dekore Edilir?

Kılıç Çiçeği Bakım Rehberi

Kılıç Çiçeği Bakım Rehberi