Düğün Töreni Geleneğinin Çıkış Noktasını Hiç Merak Ettiniz Mi?
Hayatınızın belki en masum, en derin ve en süslü hayallerini bir araya sığdırdığınız bir andır düğün gününüz. Sevdiklerinizle bu heyecanı paylaşırsınız, eğlenceler için aylar öncesinden heyecanlı koşuşturmacalar başlar. Bazen çok yorulsanız bile tatlı telaşlar diye geçiştirir ve düğün günü gelip çattığında da tüm yorgunluklara değer bir şölenle dünya evinin huzurla bezenmiş beyaz kapısını aralarsınız. Hayatınızın güzel ilkleri de başlamış olur.
Peki, günümüzde gerçekleşen süslü düğün töreni geleneğinin aslen nereye dayandığını hiç merak ettiniz mi? Hikaye aslında coğrafya olarak çok uzağa gitmese de zamansal olarak oldukça eskiye dayanıyor. Tanrılara layık bir düğün, ilk kez Zeus ve Hera’da görüldü. Yunan mitolojisinde tanrılar tanrısı Zeus ve onun güzeller güzeli karısı evlilik tanrıçası Hera’nın çok görkemli bir düğünle evlendikleri bilinir.
Evleniyor Musun?
Düğün Salonundan Kına Organizasyonuna İhtiyacın Olan Her Hizmet Armut'ta!
Elbette her mitte olduğu gibi, bu anlatıda da çok farklı söylenceler bulunmakta. İlyada’da düğünün Kaz Dağları’nın en yüksek noktada yapıldığı geçer. Diğer mitolojik kaynaklarsa adres olarak Eğriboz’u gösterir. Bir diğer iddia ise dünyanın en batı ucunda yer alan Hesperidler Bahçesi’nde iki tanrının evlendiğini yazar. Düğün nerede gerçekleşmiş olursa olsun, yeraltı dünyasından çıkmayan Hades’in bile geldiği görkemli şölen, tam olarak tanrılara layık bir toplantı şeklinde gerçekleşti.
Söylencelere göre, evli çiftlere hediye verilmesi geleneği Hera ve Zeus’un düğün törenlerinde başlamıştır. Gaia, Hera’ya altın elmalar veren muhteşem bir ağaç hediye etmiştir. Bu harika ağaç da orman perileri tarafından koruma altına alındı.
Bu dillere destan şölen, zamanla ilahi bir tören olarak Yunanistan’daki kutsal evlilik törenlerinde bir gelenek haline geldi. Ayrıca eski dönmelerde de Zeus ve Hera’nın beraberliklerini kutlamak için törenler düzenlendi. Tüm Yunanistan’da Hera’nın gelinlikli heykeli sokaklarda gezdirilir ve bazen bu heykel zifaf yatağına kadar taşınırdı. Ayrıca düğünler Hera’ya adanan ay içinde düzenlenirdi. Hera, Roma dilinde Juno yani Haziran olarak geçer. Haliyle eskiden son derece kutsal olarak görülen ve şimdi de farklı anlamlar eklenerek yine kutsal ve özel olarak kabul edilen düğün törenleri çok eskiye ve güzel bir anıya dayanmaktadır.
Ek bilgi olarak da belirtmek gerekir ki tarihte ilk balayı da Hera ve Zeus’a ait. Onların balayı da görkemli düğünleri gibi harika geçti ve tam 300 yıl sürdü! Eşleri koruyan ve aldatanları cezalandıran evlilik tanrıçası güzel Hera ve Zeus’un bu evlilikten üç tane çocuğu oldu.