Hijyenik Bir Hayat Sürdürmek İçin Neyi, Ne Sıklıkla Temizlemelisin?
Hijyenik kelimesinin sözlük anlamına baktığımızda 'Sağlık koruma ile ilgili, sağlık bilgisine uygun, sağlığa yararlı' şeklinde tanımlar karşımıza çıkıyor. Gün içinde milyonlarca bakteriye maruz kalıyor bir yandan da çeşitli önlemler alarak onlardan korunmaya çalışıyoruz. Peki düşündüğümüz kadar 'hijyenik' miyiz? Gerçek anlamda hijyenik olmamız için neyi ne sıklıkla temizlemeliyiz?
Ev Temizliğini Eğlenceli Hale Getirmenin 7 Yolu
Akıllı Telefon: Her gün
Gün içinde telefonumuza yüzlerce defa dokunuyoruz ve her dokunuşumuzda binlerce bakteri bulaştırıyoruz. Bu yüzden günlük temizlik bir zorunluluk halini alıyor. Bakterileri temizlemede en etkili yöntemin alkol olduğu söylense de (alkollü ıslak mendiller tercih edilebilir) yine de telefonunuzun kullanım kılavuzunda yer alan uyarılara göre hareket etmenizde fayda var.
Mutfak Tezgahı: Her gün
Mutfak tezgahı temizliği aslında gözümüzün gördüğünden çok öte bir şey. Görünürde pırıl pırıl olan bir tezgah aslında bir sonraki yemeğinize bulaşmak için hazır bekleyen milyonlarca bakterinin yaşam alanı olabilir. Bu yüzden üstün körü silmek yerine her seferinde doğru ürünlerle sterilize etmek için çabalamalıyız.
Bulaşık Makinesi: Ayda bir
Çoğu zaman ihmal ettiğimiz bir konu. Aslında oldukça masrafsız ve zahmetsiz bir temizliği var. Bu sayede hem daha temiz bir makineniz olacak hem de makineniz daha sağlıklı çalışacak. Kabartma tozu ve elma sirkesinden bir karışımı makinenizin deterjan gözüne koyun ve çalıştırın.
Buzdolabı: 3-4 Ayda bir
İçi zaten yeterince soğuk burada bakteri olmaz diyorsanız yanılıyorsunuz. Dışarıdaki kadar hızlı olmasa da buzdolaplarının içinde de bakteriler ürer ve gelişir. Burada yine size doğal bir temizlik malzemesi önerimiz var. 1 Yemek kaşığı kadar karbonatı 1.5 litre suda çözdürün ve bu suyla buzdolabınızı silin.
Mutfak Zemini: Haftada bir
Çocuklu aileleri bir kenara koymakta fayda var onların her gün temizliğe ihtiyacı olabilir. Evde çocuk yoksa haftada bir yüzey temizleyici ile temizlemeniz yeterli olacaktır.
Halılar: Haftada bir
Halılarınızı tozdan ve bakterilerden arındırmak alerji gibi hastalıkların engellenmesinde en önemli faktördür. En az haftada bir elektrikli süpürge ile tozlarını almalısınız.
Televizyon Kumandası: Haftada bir
Tıpkı cep telefonlarımız gibi kumandalara da gün içinde defalarca dokunuyoruz hatta belki farklı kişiler dokunuyor. Haftada bir alkollü mendille dezenfekte etmekte yarar var.
Banyo Havluları: Birkaç kullanımdan sonra
Her iki-üç duştan sonra havluları yıkayın ya da yenisiyle değiştirin. Kullanım sırasında ise nemli havluları katlamaktan kaçının, açık bir şekilde havalandırarak asın. Bakterilerin üremesini ve kötü kokuları engelleyecektir.
Çarşaflar: Haftada bir
Gerçek manada hijyenik çarşaflar istiyorsanız haftada bir yüksek sıcaklıklarda yıkamalısınız. 50 veya 60 derece ideal olacaktır. Eğer evde hayvan besliyor veya yatakta yemek yeme alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız bu sıklığı arttırmanız gerekebilir.
Çamaşır Makinesi: 3-4 Ayda bir
Çamaşır makinelerini 3-4 ayda bir temizlemelisiniz. Peki nasıl? Boş makinenin deterjan bölmesine çamaşır suyu koyun ve en yüksek sıcaklıkla makinenizi çalıştırın. Pırıl pırıl bir makineyle çamaşırlarınızı iç rahatlığıyla yıkamaya devam edin.
kaynak: webmd.com