Yoga Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Yoga Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Yoga bedensel ve zihinsel farkındalığı arttırarak esneklik ve güç kazanırken sakinleşmeyi de sağlayan nefes eşlikli hareketler bütününe verilen genel isim. Bugün çeşitli yoga kursları ya da birebir ders veren yoga eğitmenleri var, bu eğitimler sayesinde aklında varsa yoga başlangıcını yapabilirsin. Yoga malzemelerinden yoga matın ve yoga kıyafetlerin hazırsa hadi birlikte yoganın ne olduğuna daha derin bakalım.

Yüz Yogası Başlangıç Rehber

Evde Meditasyon Rehberi

Doğal Tütsü Yapımı

Yoga Nedir?

Yoga nedir diye soruyorsan yoganın çıkışından başlayabiliriz bu soruyu cevaplamaya. Yoga Hindistan’da ortaya çıkan nefese odaklanan ruhsal, zihinsel ve bedensel hareketler bütünüdür. Yoga fiziksel hareketlerin zihinsel süreçlere etkisini keşfetmeyi amaçlayan bir süreç, bu sebeple bazı kaynaklar yogayı yolculuk olarak da tanımlar. Bu yolculukta öğrenciler sekiz aşama kat eder. Bu aşamalar ahlaki kuralları belirlemeyle başlayıp ardından disiplinle devam edip fizikselden nefesle olana doğru bir yolu kapsar. Son aşama olan aydınlanmaya gelmeden meditasyon aşaması da geçilir ve yolculuk bu şekilde tamamlanır.

yoga-nedir

Yoga Türleri Nelerdir?

Bugün çeşitli yoga türleri üzerinden eğitimler yapılmakta. İsimleri değişse de tüm yoga türleri benzer yoga hareketleri içererek zihinsel ve bedensel rahatlama ve güçlenme sağlamayı amaçlıyor. Altı çeşit yoga var, bunlar: karma yoga, Bhakti yoga, Raja yoga, Tantra yoga, Hatha yoga ve Terapötik yoga. En meşhur yoga çeşitlerinden olan Hatha yoganın adındaki Ha güneş, Tha ise ay demek. Bu yoga türünde kişiler zıt ve birbirini tamamlayan yanlarını keşfeder ve böylece kutuplarını dengeler.

yoga-turleri

Temel Yoga Hareketleri

Yogaya başladığında öğreneceğin bazı temel hareketler var. Bunların yapılış amacı yoganın amaçları ile paralel, her hareket kendi içinde kişiyi zihinsel ve bedensel güce ve rahatlığa yaklaştırmaya yardımcı olur. Yoga hareketlerini yaparken nefes alıp vermeyi asla bırakmaman gerekir. Bu temel hareketler arasında ayakta düz durduğun ve kollarını yanlarda rahat bıraktığın dağ duruşu sayılabilir. Dört ayak üzerinde boynu serbest bırakarak üst vücudunu alt vücuduna yaklaştırmaya çalıştığın hareketin adı aşağı bakan köpek duruşu.

asagi-bakan-kopek
yoga-savasci-durusu

Savaşçı duruşunda mat üzerinde iki bacağını ayırıp kolları açarak öndeki koluna bakışlarını sabitliyorsun. Ağaç duruşu için ise dağ duruşundan bir ayağını diğer bacağının dizine dayayarak dengede durduğun pozisyona gelip ellerini göğsünde birleştiriyorsun.

yoga-agac-durusu

Köprü duruşunda sırt üstü yere yatarken kalçanı nefesinle beraber kaldırıp indirmen gerekiyor. Güvercin duruşuna aşağı bakan köpekten geçmen gerekiyor, bu geçişte bir ayağını yerden kaldırıp kollarının yanına indirip burada esneme pozisyonuna geçiyorsun.

yoga-kopru-durusu
yoga-guvercin-durusu

Yoganın Faydaları

Yoga başlangıç motivasyonun daha sakin bir hayata adım atmak ya da daha güçlü bir bedene sahip olmak olabilir. Motivasyonun ne olursa olsun yoga sayesinde esneklik kazanabilir, stresini azaltabilir, formunu koruyabilir, kendi bedeninle tanışma fırsatı yakalayabilir, duruşunu düzeltebilir, akciğerinin sağlığı için doğru bir adım atabilir ve sırt ağrılarından kurtulabilirsin. Yoga faydalarının neler olduğunu düşündüğümüzde bunlar gibi onlarca fayda sayabiliriz, motivasyonun ne olursa olsun başladıktan sonra hayalinin bile ötesinde birçok yararı bedeninde gözlemleyebilirsin.

yoganin-faydalari

Görsel Kaynaklar: uplifers.com, yemek.com, pinterest.com, pexels.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Leke Çıkarmak İçin Kullanılan Doğal Yöntemler

Leke Çıkarmak İçin Kullanılan Doğal Yöntemler

Çamaşır Etiketleri Yıkama Sembolleri ve Anlamları

Çamaşır Etiketleri Yıkama Sembolleri ve Anlamları