Yeni Yastığa İhtiyacın Olduğunu Söyleyen 5 İşaret

Yeni Yastığa İhtiyacın Olduğunu Söyleyen 5 İşaret

Uyku sağlıklı bir yaşam sürmenin en önemli kilit noktalarından birisi. Hemen her yerde karşınıza kaliteli bir uykunun ne kadar önemli olduğu çıkıyor olabilir. Kaliteli bir uyku için de elbette ki yatağından yastığına kaliteli bir atmosferde uyumak gerekiyor. Peki senin yastığın uyku kaliten için yeterli mi, yoksa artık yenilenme zamanı geldi mi? Bu sorunun cevabını merak ediyorsan yastığını değiştirmen gerekip gerekmediğini görebilmen adına bazı sinyallere dikkat edebilirsin.

Uyku Düzenini Sağlamak İçin Neler Yapılmalı?

Bugüne Kadarki En İyi Uykunuz İçin Profesyonel Tasarım İpuçları

Çocuk Odaları İçin Yatak Tasarımları

1.Görünür Aşınma ve Yıpranma

Yastıkların belli aralıklarla yenilenmesi farklı sebeplerle öneriliyor. Yastığını değiştirmenin zamanının geldiğini yastığındaki fiziksel özelliklere bakarak anlayabilirsin. Yastığın renginde belirgin solmalar olması, yırtıklar olması ya da dolgusunun farklı yoğunluklarda dağılması durumları olduğu takdirde yastığının zamanının dolduğunu anlayabilirsin.

yastik-degisim-zamani

2.Sıklıkla Kabartma veya Ayarlama

Fiziksel görüntüsünün dışında da yastığının kullanım rutinindeki bazı değişikler de değişim zamanını hatırlatıyor olabilir. Eğer yastığın eski konforu sağlamıyorsa ya da eski konforu yakalamak için sıklıkla kabartma ya da şeklini ayarlama yapma gereği duyuyorsan artık yeni bir yastık alma zamanı gelmiş olabilir.

yastik-ne-zaman-degismeli

3.Hoş Olmayan Koku

Yastıkları 2-3 yılda bir değiştirmek gerektiğini gösteren araştırmaların en büyük dayanak noktası tüm yıkamalara rağmen yastıkların bakteri yuvası olabileceği gerçeği. Bu gerçek karşısında dikkatli olmak gerekiyor aksi takdirde yastığın ne yazık ki hastalıklar için de rahat bir uyku mekanına dönüşebilir. Bakteri yoğunluğunu yastığından gelen kokularla da kolaylıkla fark edebilirsin.

yastikta-kotu-koku-ne-demek

4.Yastık Şeklinde Göze Çarpan Değişiklikler

Yastıklar yıllarca kullanım sonrasında formlarını kaybedebilir. Bu sebeple de eski dolgunlukları ya da ortopedik eğimleri ortadan kalkabilir. Bu gibi durumlarda yastıklar zaman zaman yatılmadığı vakitlerde bile kendi formlarını kaybetmiş görünür. Bu gibi görüntüler de yastığının değişme zamanını haber ediyor olabilir, bu gibi kalıcı form bozukluklarını ciddiye almak olası boyun ağrılarını önlemek adına oldukça önemli.

yastik-seklinde-bozulma

5.Önerilen Yastık Ömrü Aşımı

Uzmanların önerdiği ortalama yastık kullanım süresi 2 sene. Bu süreyi kendi kullanım tipine göre ayarlamak senin elinde elbette ki. Eğer kılıf kullanan, sıklıkla yastığını havalandıran birisiysen yastığını daha uzun süre de kullanabilirsin. Ancak özellikle alerjik bir yapıya sahipsen ne yazık ki toza ve bakteriye çok açık olan yastığını 2 yıldan bile kısa bir sürede değiştirmen gerekebilir.

onerilen-yastik-omru

Yastıkların Bakımı İçin İpuçları

Yastık bakımı için en büyük tavsiyelerden birisi düzenli aralıklarla yıkamaktır. Bu yıkamayı yapmadan yastığının kumaş türüne, dolgu malzemesi türüne bakarak bir seçim yapmalısın. Yıkama yönergeleri genellikle yastıkların üzerinde yazılı olur, bu yönergelere uyarak yıkama ve kurutma yaptığın takdirde yastığını daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü kullanabilirsin. Bunun dışında günlük kullanımda yastıklarını belli aralıklarla havalandırman da yastığının bakımı için oldukça önemlidir. Bu sayede yastıktaki nem birikimi tazelenir ve daha ferah bir uyku çekmen kolaylaşır. Bunun yanında yastıklara ağır yükler koymamak, sıkıştırmamak da özellikle yastığın formunu korumak adına önemli bir kullanım ipucu olabilir.

yastık-kullanim-ipuclari

Görsel Kaynaklar: pexels.com, sleepfoundation.org, bearaby.com, today.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Bahar

Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Bahar

Geleceğin Meslekleri: Yeni Çağın Kariyer Yolları

Geleceğin Meslekleri: Yeni Çağın Kariyer Yolları