Tatil Dönüşü Sendromuyla Başa Çıkma Rehberi

Tatil Dönüşü Sendromuyla Başa Çıkma Rehberi

Çoğumuz yıl boyu çalışma hayatlarımızdaki çoğu yoğunlukla ve sıkıntıyla tatilin hayalini kurarak baş ederiz. Sonunda o büyülü tatil günleri geldiğindeyse her gidişin bir dönüşü olduğu gibi tatil dönüşünü de büyük bir hüzünle karşılarız. Tatil dönüşü işe adapte olmaksa her zaman çok kolay olmaz ama tatil dönüşü adaptasyonunu kolaylaştırmak için yapabileceklerini bilirsen işin biraz daha kolay olabilir.

Zamansız Tatil Planı Nasıl Yapılır?

Şehir Evlerinde Yaz Esintileri

Uzun Süreli Tatile Çıkmadan Önce Evinde Yapman Gerekenler

Tatil Sonrası Motivasyon Kaybı: Nedenleri ve Etkileri

Tatil sonrası sendromu adı verilen durumun en basit tanımı tatil dönüşü işe adapte olmada güçlük çekmek, rutinin gerekliliklerini yerine getirirken sorun yaşamak olabilir. Bunun sebebi iş gibi gündelik koşturmaların rutinlerine verilen tatil arasının bitişinin yarattığı depresyondur. Bu durum yapılan işi sevip sevmemekle çok da alakalı değildir, tatil arasının bitişi herkeste bir çöküş yaratabilir. Tatil dönüşü motivasyon eksikliği en büyük etkiler arasında sayılabilirken fiziksel olarak iştah kaybından eklem ağrısına kadar çeşitli etkiler dahi görülebilir. Bu motivasyon kaybı öfke ve mutsuzluk gibi olumsuz duyguların uyanmasına sebep olabilir.

tatil-sonrasi-depresyonu

Tatil Dönüşü Sendromuyla Başa Çıkma Stratejileri

Tatil dönüşü depresyonu yaşamanın en büyük sebeplerinden birisi tatile yüklenen büyük anlamlardır. Eğer birisinin hayatında tatil çalışırken güçlü kalabilmek için bir amaçsa ve bu amaç sebebiyle yoğun bir anlam yüklemesi durumu varsa tatilin bitişi büyük bir çöküş yaratabilir. Bu yüzden yıl içinde tek güzelliği tatilde aramaktansa çalışma ile eğlence dengesini kurarak ara dinlenmeler yapmak gerekir. Bu sayede zihinsel olarak tatile yüklenen büyük anlamlar azalabilir. Başka bir yandan tatil dönüşü fikri birçok yorgunluğu çağrıştırır. Bunlar bavul boşaltmaktan evde biriken işlere, işte seni bekleyen dosyalardan yapılacak aramalara kadar uzanan işlerin yüklediği streslerdir. Bu gibi stresleri azaltmak adına tatilden son günde değil birkaç gün erken dönmek gibi stratejiler geliştirebilirsin.

tatil-donusu-depresyonu

Tatil Dönüşü Sendromunu Azaltan Alışkanlıklar

Tatil dönüşü enerji düşüklüğü yaşamak oldukça moral bozucu bir durumdur. Ama bu durum karşısında önlem olarak edinebileceğin bazı alışkanlıklar var. Bunların başında tatil dönüşünü planlamak gelebilir. Tatilden döndüğün zaman evinde nasıl bir toparlanma organize edeceğini, işe döndüğünde hangi işlerle ilgileneceğini planlarsan tatil sürecinde dönüşteki işleri gözünde büyütme ihtimalini düşürebilirsin. Bunun yanında tatilde kapattığın iş telefonuna gelen olası mailler ve telefonların sayısı seni strese sokuyorsa arada maillerini kontrol etmek ya da telefonunu ilk günden kapatmamak gibi önlemler alabilirsin. Tatilin sonuna doğru gündelik ritmine benzer uyku düzeni gibi düzenlerini yeniden kendine hatırlatarak dönüşte yaşayacağın yoğun kayıp hissini hafifletebilirsin.

tatil-donusu-sendromuyla-bas-etmek

İş Hayatında Motivasyonu Yeniden Yakalama

Tatil dönüşü stresini ne boyutlarda yaşadığına göre motivasyonunu yeniden kazanmak için yapabileceğin bazı şeyler var. Bu yolları keşfederken çalışma hayatının neresini sevdiğini, işin hayatındaki yerini kendine sık sık hatırlatmayı düşünebilirsin. Bu dönüşlerde çoğu kişi gibi sen de işini sorgulayabilirsin elbette, bu sorgulamalarda kendine doğru soruları sormayı unutmamalısın. Bu sorular arasında iş ortamı, yaptığın işten tatmin olmak ya da işin getirilerinden memnun olmak gibi sorular sayılabilir. Bu soruların yanıtlarını samimi bir şekilde verdiğin takdirde tatil sonrası iş stresini azaltarak motivasyonunu yeniden yakalayabilirsin.

is-hayatinda-motivasyonu-yakalama

Görsel Kaynaklar: pexels.com, pixabay.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Oyuncu Odası Dekorasyon Fikirleri

Oyuncu Odası Dekorasyon Fikirleri

Dekorasyonda Kahverengi ile Uyumlu Renkler

Dekorasyonda Kahverengi ile Uyumlu Renkler