Tahtakurusu Nedir, Nasıl Yok Edilir?

Tahtakurusu Nedir, Nasıl Yok Edilir?

Özellikle yataklarda yaşayan, ısırıkları çoğu kişiye alerji yapan bir parazit türü olan tahtakurularından korunmak mümkün. Evine gelen tahtakurusu büyük ihtimalle dışarıdan çanta, giysi ya da ayakkabı yoluyla taşınmıştır. Gerekli zamanda müdahale edilmediği bir durumda da evi sarmıştır. Ama tahtakurularından korunmak ve tahtakurusu istilasıyla baş etmek için yapabileceğin şeyler var.

10 Sivrisinek Savar Bitki

Cilt Bakımında Kullanabileceğin Doğal Yağlar

Bahar Temizliğinde Bile Gözden Kaçabilecek En Kirli Yerler

Tahtakurusu Nedir?

Tahtakurusu insanla birlikte yaşadığı bilinen en eski parazit türlerinden birisidir. Özellikle insana yakın olmayı tercih etmeleri sebebiyle evlerde ve evlerin de yatak alanında yaşarlar. Her ne kadar tahtakurusu tehdidi İkinci Dünya Savaşı’nın ardından gelişen böcek ilaçlama teknolojileriyle evlerden uzaklaşmış olsa da son yıllarda özellikle seyahatlerin artmasına bağlı otel kullanımları ile yeniden yükselişe geçmiştir.

tahtakurusu-nedir

Tahtakurusu Tehlikeli Midir?

Genellikle nemli ve karanlık alanları yuva olarak belirleyen tahtakurularının saldırısı geceleri uyku esnasında yataklarımızdayken olabilir. Tahtakurusunun uyku esnasında ısırıkları genellikle üçlü olur, bu ısırıklara kahvaltı-öğle yemeği-akşam yemeği üçlüsü olarak isim dahi verilmiştir. Bu ısırıklar hem fiziksel hem psikolojik olarak oldukça rahatsızlık verici olsalar da tehlikeli değildir.

tahtakurusu-tehlikeli-mi

Evde Tahtakurusu Olduğunu Nasıl Anlarız? (Tahtakurusu İstilasının Belirtileri)

Tahtakurusunu ilk anlama yolu ısırıklar olabilir. Rutin aralıklarla görünen rahatsızlık verici kırmızı ısırıkların yanı sıra yatak çarşaflarındaki sebebi bilinmeyen lekeler, yatak yanlarındaki siyah görüntüler de tahtakurusu istilasına işaret verebilir. Bu ısırıklar özellikle pire ve sivrisinek ısırıklarıyla karıştırılabildiği için ısırıkları bir doktora göstererek emin olmakta fayda vardır. Doktorun da onaylamasının ardından evinde tahtakuruları olduğunu bilmeli ve gerekiyorsa yuvaları keşfetmeye geçmelisin.

evde-tahtakurusu-oldugunu-anlama

Tahtakurusu Neden Olur?

Tahtakurusu genellikle eşyalarla eve taşınır. Özellikle de öğrenci yurdu gibi kalabalık yerleşim yerlerinde görülme sıklığı ve ihtimali oldukça yüksektir. Bu gibi hem dar hem kalabalık alanlarda hızlıca yayılabilen tahtakurularıyla mücadele en iyi ilaçlama yollarıyla olabilir. İstilanın evin temizliğiyle pek de ilgisi yoktur, ancak gizlenebilecek yer bulmalarına fırsat verecek dağınıklıklar üremelerini kolaylaştırıyor olabilir.

tahtakurusu-neden-olur

Tahtakurusu Nasıl Yok Edilir? (Tahtakurusu neyi sevmez?)

Tahtakuruları özellikle güneş ışığını hiç sevmez. Bu sebeple tahtakurusu fark edildiği takdirde özellikle nemli ve karanlık yerleri temizlemekte yarar var. Kiler, baza altı, dolap arkası, banyo, yatak altı gibi yerler bu tarz yerlere örnek olarak verilebilir. Aynı zamanda priz içleri ve hoparlör gibi çok girintili eşyalar da saklanmaları için ideal alanlardır. Bu sebeple buraların da düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Özellikle eve yeni alınan ikinci el eşyaların sıkı bir temizlik sonrasında yerleştirilmesi tahtakurusunun eve taşınmasını engelleme konusunda alınabilecek önlemlerin başında gelir. Bunun dışında kapı kenarları gibi yerlerde boşluk bırakmamak, olan boşlukları kapatmak da tahtakurularının gizlenebileceği yerleri izole etmek adına önem arz eder.

tahtakurusu-nasil-yok-edilir

Tahtakurusu İnsana Zarar Verir Mi?

Tahtakurusu insana hayati bir zarar vermez, hastalık taşıma durumu da bilinmemektedir. Ama çoğu bünyenin yoğun bir alerjik reaksiyon geliştirme ve psikolojik olarak rahatsızlık geliştirmesi mümkündür. Bu gibi durumlarla karşılaştıktan sonra detaylı temizlik ardından tam anlamıyla güvenli hissetmek için bir ilaçlama yoluna da gidilebilir.

tahtakurusu-insana-zarar-verir-mi

Görsel Kaynaklar: gecce.com.tr, nationalturkey.com.tr, patronlardunyasi.com, acacamps.org, nytimes.com, goodrx.com, terminix.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Dizi Evlerini İnceliyoruz: Yabani

Dizi Evlerini İnceliyoruz: Yabani

Kışa Hazırlık: Ev ve Gardırop Düzenleme

Kışa Hazırlık: Ev ve Gardırop Düzenleme