Evin İçin İdeal Pencereyi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?

Evin İçin İdeal Pencereyi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?

Evde tasarrufu ve enerji verimliliğini artırmak için dikkat edilmesi gereken konulardan biri de pencerelerin seçimi. Doğru pencere seçimi sayesinde yüzde 25-30 civarında ısı tasarrufu yaparken gürültü kirliliğinden de önemli ölçüde korunmak mümkün. Ancak pek çok farklı bütçeye ve zevke uygun pencere çeşidi bulunuyor, bu da pencere seçimini zorlaştırıyor. Bu nedenle bu yazıda, tasarımıyla evine şık bir hava katarken tasarruf yapmanı ve gürültü kirliliğinden daha az etkilenmeni sağlayacak doğru pencereyi seçmene yardımcı olacak bilgileri derledik.

Eviniz İçin Uygun Perdeyi Nasıl Anlarsınız? >

Eviniz İçin En Uygun Sineklik Modelini Seçin >

Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları >

PVC pencereler bütçe ve konfor dostu

Günlük hayatta pek çok farklı kullanımıyla karşımıza çıkan PVC malzeme uzun ömürlü olması ve dayanıklılığı ile ön plana çıkıyor. Pencere ve kapılarda da kullanılan bu malzeme ek olarak enerji verimliliği sağlıyor. PVC pencereler, termal ısı yalıtımları alüminyum ve ahşap gibi diğer pencere malzemeleriyle karşılaştırıldığında da en efektif pencere tipi olarak ön plana çıkıyor. PVC pencereler, ısı kaybını (klima ile serinlettiğiniz evinizdeki havanın kaybı olarak da düşünün) , ahşaba göre % 30-35, normal Alüminyum doğrama pencerelere göre ise % 25-39 oranında azaltmaktadır. 

Cam seçimi oldukça kritik 

Söz konusu verimlilik olduğunda, bir PVC pencerenin ısı ve ses yönünden performansı % 70 oranında kullanılan cam ünitesinin performansına bağlı olduğundan, sadece pencere çerçevelerinin malzemesi değil, camlar da büyük bir önem arz ediyor. Bu nedenle, kullanacağın PVC pencereleri seçerken cam tipi konusuna da dikkat etmen gerekiyor. 

Cam seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken kriterler ise şunlar:

  • Cam ölçüsü söz konusu olduğunda üç adet camın aralarında bırakılan iki farklı boşluk ile daha yüksek yalıtım değeri elde edilen üçlü cam sistemleri verimlilik açısından daha avantajlıdır. 

  • Camlardaki ara boşluklar yaygın olarak 12 mm ile 16 mm arasında değişkenlik gösterir. Bilmen gereken ara boşluk mesafesi ne kadar artarsa camın yalıtım değerinin o kadar arttığıdır. Ayrıca, bu boşluklarda dolgu olarak kullanılan hava ya da argon gazı da verimliliği etkiler. Argon gazı kullanılması durumunda daha yüksek yalıtım değerleri elde edilmektedir.

  • Isı kontrollü camlar, kullanılan özel teknoloji kaplamalar sayesinde yalıtım değerleri artırılmış camlardır. Bu camlar, kışın evin içerisindeki sıcağı içeride tutarak ısı kayıplarını önler. Kışların sert geçtiği bölgelerde bu cam ünitesi tipi kullanılmalıdır. 

  • Isı ve güneş kontrollü camlar ise, kışın içeriye giren soğuk havayı % 50 oranında engellerken, yazın güneş ısısının % 40 oranında iç ortama girmesini engeller ve evdeki ısınmanın önüne geçer. Bu cam tipleri yazların çok sıcak geçtiği bölgelerde kullanılmalıdır.

Bahçe-penceresi

Farklı pencere modelleri

Evinde kullanacağın pencere stilini seçmeden önce pencerenin hangi alan için olduğuna dikkat etmelisin, bu alanın özellikleri de ayrıca önem arz ediyor. Örneğin, yüksek tavanlı büyük odalar için yerden yüksek pencereler tercih edip küçük odalar için gün ışığından daha fazla yararlanacağın zemine yakın pencereleri seçebilirsin.

Tek kanatlı pencereler

Tek kanatlı pencereler, bildiğimiz klasik, tek taraftan açılan pencerelerin bir diğer adı. Küçük ve tek penceresi bulunan odalarında bu tarzı gönül rahatlığı ile tercih edebilirsin.

Tek-kanatlı-pencere

Çift kanatlı pencereler

Eğer bu pencere tarzı tercihini yapmak istediğin oda biraz daha büyükse ya da odayı daha fazla havalandırmak istersen en doğru tercih çift kanatlı pencereler olacak. 

Çift-kanatlı-pencere

Sürme pencereler

Balkon bulunan veya gün ışığının daha fazla girmesini istediğin odalarda tercih edebileceğin bu tarzı evini dış dünyaya açacak.

Sürme-pencere

Stüdyo pencereler

Özellikle loft tarzı dairelerde tercih edilebilecek bu pencere türleri evine farklı ve modern bir şıklığı getirecek.

Stüdyo-pencere

Kemerli Pencereler

Eğer pencere için ayrılmış alanın dikey olarak geniş, yatay olarak biraz daha darsa, bu tarz pencereleri tercih etmek evine nostaljik bir hava katacaktır.

Kemerli-pencere

Görsel kaynak: unsplash, pinterest, houszz, jrinterior, penson

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Ev Satarken Aklına Gelmeyecek Ek Masraflar Nelerdir?

Ev Satarken Aklına Gelmeyecek Ek Masraflar Nelerdir?

Müzik Zevkini Evinde Yaşat: Pop Müzik

Müzik Zevkini Evinde Yaşat: Pop Müzik