Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu ile Başa Çıkma Yöntemleri

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu ile Başa Çıkma Yöntemleri

Artık güneşli yaz günlerini geride bıraktık hatta kuruyan yaprakların, rüzgarların mevsimi olan sonbahar da yavaş yavaş bitmek üzere. Kasımla ilgili aşk filmleri, Aralık ayının klasiği Yılbaşı filmleri her ne kadar eğlenceli bir dünya yaratsa da kimilerine bu mevsimler mutsuzluk verebiliyor. Sonbahar ve kış aylarında hüzünlü, mutsuz ve umutsuz hissetmek sanılanın aksine oldukça yaygın bir durum ve bu durumun adı mevsimsel duygudurum bozukluğu.

Ev Bitkilerini Sonbahara Hazırlama Rehberi

Depresyon Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Ev Dekorasyonunda Sonbahar Yaprakları

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Nedir?

Mevsimsel duygudurum bozukluğu mevsime bağlı olarak kişilerin kendilerini mutsuz hissetmelerine, gergin olmalarına ve huzursuz hissetmelerine verilen isim. Bu durum genellikle sonbahar ve kış aylarında havaların soğuması, gündüzlerin kısalması ve doğanın yavaş yavaş yeşilden sarıya dönmesiyle bağlantılı. Önceki aylarda alışık olduğumuz güneş ve güneşin verdiği enerji bu aylarda azaldığından mevsimsel duygudurum bozuklukları dönemsel olarak bu mevsimlerde görülebiliyor.

mevsimsel-duygudurum-bozuklugu

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Neden Olur?

Mevsimsel duygudurum bozukluğu genellikle mevsime bağlı olarak geçen bir psikolojik durum. Bunun yanı sıra kişiden kişiye de deneyimleme yoğunluğu ve süresi değişebiliyor. Mevsimsel duygudurum bozukluğu ya da diğer adıyla sonbahar depresyonunun sebeplerinin başında mevsim değişimi ve buna bağlı hava değişimleri geliyor. Soğuyan hava ve mevsim sebebiyle kısalan günler güneş ışığından yararlanmanın önüne geçiyor. Bunun yanı sıra gün uzunluklarındaki değişim uykuların da düzenini etkileyerek bazı hormonal dengesizliklere yol açabiliyor. Aynı şekilde güneş ışığından mahrum kalmak D vitamini eksikliği yapabiliyor ve D vitamini eksikliği de yorgunluğa sebep olabiliyor.

mevsimsel-depresyon

Mevsimsel Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Mevsimsel depresyon genellikle 18-30 yaş grubunda görülebilmekle beraber çocuklarda bile görülebilen bir durum. Özellikle bazı belirtileri gözlemlemek mevsimsel duygugurum bozukluğunu tanımlamanıza yardımcı olabilir. Bunlar arasında mod düşüklüğü, tükenmişlik hissi, daima uyku isteği ya da verimsiz uykular, motivasyon bulmakta zorlanma, kilo değişimleri, geçmeyen yorgunluk sayılabilir. Örneğin bu dönemde işlerini yapmakta isteksizlik hissediyorsan, işlerinle ilgili bir oyalanma ve erteleme içindeysen bunların mevsimsel depresyon belirtileri olabileceğini düşünmende fayda var. Bu durumun önüne geçmek için yaşam biçiminde değişiklikler yapabileceğin gibi bir uzmandan da destek alabilirsin.

mevsimsel-depresyon-belirtileri

Mevsimsel Depresyondan Neler Yaparak Kendimizi Nasıl Koruruz

Mevsimsel depresyon korkutucu duyulabilir ama bu durumun önüne geçmek ya da kendini korumak için yapabileceklerin var. Bu dönemin getirdiklerine odaklanmak ilk olarak yapabileceklerin arasında. Bu döneme hastalıkları getiren, sürekli üşümeye sebep olan bir mevsim olarak bakmaktansa evde vakit geçirmene sebep olacak, battaniyenin altında kitabına odaklanmana imkan verecek bir mevsim olarak bakmakta yarar var. Güneş ışınlarının kısıtlı olduğu bu mevsimde elinden geldiğince güneş altında vakit geçirebilirsin. Bunun için güneşin en güzel saatlerinde uzun doğa yürüyüşleri yapabilirsin. Bunun yanı sıra yeni bir hobiye başlamak, evde dekorasyonunu yenilemek gibi hobilere yönelmek de motivasyonunu arttırarak seni mutlu edebilir. Yalnızca mevsimsel depresyon için değil genel olarak mutluluğun ve sağlığın için sağlıklı beslenmeye dikkat edip sporu ve hareketi hayatına entegre etmeyi de kendine hatırlatmayı unutma.

mevsimsel-depresyondan-korunma-yollari

Görsel Kaynaklar: pexels.com, unsplash.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Dekorasyonda Yan Aydınlatmanın Gücü

Dekorasyonda Yan Aydınlatmanın Gücü

 Vitamin Deposu Kuşburnu Çayı Demleme Önerileri

Vitamin Deposu Kuşburnu Çayı Demleme Önerileri