Keratin Saç Bakımı Nedir?

Keratin Saç Bakımı Nedir?

Son zamanların en moda saç bakımı olan keratin botoksunun aslında birçok faydası vardır. Bu işlemi 3 ile 6 ay arasında yaptıran birçok kişi saçlarının çok daha bakımlı göründüğünü, herhangi bir işlem yaptırma gereği duymadıklarını belirtmişlerdir. Peki keratin bakımı aslında göründüğü kadar yaralı bir işlem midir? Düşünmemiz gereken zararları var mıdır?

Kış Aylarında Yaşanan Saç Problemlerine İyi Gelecek 5 Öneri

Evde Saç Kesimi Nasıl Yapılır?

Saçlarınızı Kurtaracak 14 Doğal Saç Maskesi Tarifi

Keratin Nedir ve Ne İşe Yarar?

Keratin vücudumuzda saçlarda, dişlerde ve tırnaklarda bulunan ve dayanıklılığı arttıran bir proteindir. Yaşamımız boyunca saçlarımız çeşitli kimyasallardan, güneş veya diğer çevresel faktörlerden dolayı sahip olduğu keratinin büyük bir kısmını yitirir.

Keratin bakımı saça ihtiyacı olan keratinin geri yüklenmesini sağlar. Bunun için öncelikle saç incelenir, ihtiyacı olan nem ve keratin dengesi ölçülür ve bakım işlemine geçilir.

Keratin bakımı yapılırken ilk olarak saç arındırıcı bir şampuan ile yıkanır ve temizlenir. Daha sonra keratin saça parça parça uygulanır. Bu işlem sırasında keratinin gözlere kaçmamasına ve cilde fazla temas etmemesine önem verilmelidir. Keratin uygulandıktan sonra 30-60 dakika arası saça nüfuz etmesi için beklenir.

Saça nüfuz eden keratinin aktifleştirilmesi için son olarak yapılan işlem ısı uygulamasıdır. Öncelikle fön ile saç kurutulur, daha sonra fön çekilir. Son olarak da yüksek derecede ısıtılan saç düzleştirici ile son kez saçın üzerinden geçilir.

Keratin Bakımı Saç Döker Mi?

Keratin bakımı uygulanırken miktarının çok iyi ayarlanması gerekir. Bu sebeple sadece profesyonel kuaförlerde ve iyi markaların ürünlerinin kullanılması gerekmektedir. Hatalı uygulamalar veya yüksek dozda uygulanan keratin saçlarda dökülmeye sebep olabilir.

Keratinin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Keratin bakımı aslında saça ihtiyacı olan proteini geri yüklemek için uygulanan bir takviyedir. Bu işlemden sonra saçlar çok daha parlak, yumuşak, kabarıklığı azalmış ve ihtiyacı olan nemi geri kazanmış olurlar.

Bununla birlikte keratin bakımı uygulandığı sırada saçlar çok yüksek ısıya maruz kaldıkları için bir miktar zarar görebilirler. Ayrıca keratin botoksunun içeriğinde bulunan formaldehit kanserojen bir maddedir. Neredeyse bütün keratinlerde bulunan bu madde solunduğunda veya cilde temas ettiğinde uzun vadede akciğer kanserine yol açabilir.

Bu sebeple birçok marka formaldehitsiz keratin botoksu üretmeye başlamıştır. Diğer ürünlere oranla keratin etkisi çok daha az olsa da bu ürünleri tercih etmek kanser riskini azaltır.

Keratin Ne Kadar Süre Kalıcıdır?

Keratin bakımının kalıcılığını etkileyen iki faktör vardır. Birincisi doğru ve yeterli miktarda uygulamadır. Eğer keratin bakım esnasında yeterli miktarda uygulanırsa kalıcılığını korur. Bu sebeple profesyonel kuaförlerde saç yapısı incelendikten sonra uygulanacak keratin miktarına karar verilmelidir.

Örneğin kalın telli ve nemsiz saçlar için keratin daha fazla uygulanırken ince telli ve dalgalı bir saç tipi için daha az miktarda kullanılması yeterli olacaktır. Fazla keratin kullanımı saçı hem ağırlaştırır hem de yorar.

İkinci faktör ise keratin bakımı sonrası takip edilmesi gereken şampuan türü ve rutindir. Keratin için önerilen şampuanlar bakımın çok daha uzun süre dayanmasını sağlar ve hatta iyi korunmuş bir keratin bakımı 4-5 ay kadar da kalıcıdır.

Keratini Korumak için Nasıl Bakım Yapmalısın?

Keratin bakımın yapıldıktan sonra en çok dikkat etmen gereken adım sülfatsız ve olabildiğince doğal içerikli bir şampuan kullanmaktır. Aksi taktirde şampuanda bulunan sülfat keratinin daha çabuk yok olmasına sebep olur ve bu da keratin bakımının 3 ay dayanma süresini neredeyse yarı yarıya azaltır.

Sülfat aslında hiçbir zaman kullanılmaması gereken bir kimyasaldır. Çoğunlukla şampuan içeriklerinde görebileceğimiz SLS (sodyum lauril sülfat) veya SLES (sodyum lauret sülfat) uzun vadede vücudumuza zarar veren ve hatta cilt kanserine yol açan zararlı maddelerdir.

Günümüzde piyasada görebileceğimiz birçok şampuan içeriğinde sülfat bulundurmaktadır. Bunun sebebi ise sülfatın bir temizlik malzemesi olması ve saça uygulandığında şampuanın bolca köpürmesini sağlamasıdır.

Artık birçok kullanıcının bilinçlenmeye başlamasıyla sülfatsız şampuanlara yönelim başladı. Keratin bakımında sülfatsız şampuan kullanımı saçın nem dengesini ve doğal yağlarını korumaya yardımcı olur. Bununla birlikte keratin bakımı sonrası en az iki gün boyunca saça yıkama dahil herhangi bir işlem yapılmamalıdır. Düzleştirme, deniz girme ve hatta saçını toplamak bile keratine ve saçına zarar verebilir.

Son olarak, keratin bakımı zaten saça oldukça yoğun bir şekilde uygulanan ve saçın ihtiyacı olan neredeyse her vitamini veren bir bakımdır. Bu sebeple aşırıya kaçmamak için başka bakımları veya maskeleri kullanmaman saçının ağırlaşıp sönmesine engel olur.

Görsel Kaynak: Pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

İş Hukukuna Göre Taşınma İzni

İş Hukukuna Göre Taşınma İzni

Taşınma Yardımı Nedir? Kimler Faydalanabilir?

Taşınma Yardımı Nedir? Kimler Faydalanabilir?