Ev Satarken Aklına Gelmeyecek Ek Masraflar Nelerdir?

Ev Satarken Aklına Gelmeyecek Ek Masraflar Nelerdir?

Mülk alışverişleri birçok belge ve masrafla yorucu bir süreç olsa da yeni bir başlangıcın ilk adımıdır. Bu heyecanı belge ve masraf stresi ile yarıda kesmemek için planlı bir şekilde ilerlemen en iyisi olacaktır. Bunu sağlamak için de olabilecek potansiyel masraflarını da gözden kaçırmadığın bir liste oluşturman ve evini satma sürecinde bunu takip etmen gerekir. Evini satarken karşılaşabileceğin, hazırlıksız yakalanmaman gereken potansiyel giderlere dair hazırladığımız yazımız bu süreçte sana yardımcı olacaktır.

Evini Eşyalı Kiraya Vererek Ek Gelir Elde Etmek İsteyenler İçin Dekorasyon Önerileri >

İkametgah Adres Değişikliği Nasıl Yapılır? >

Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları >

Yeni Bir Başlangıç: Tadilat Giderleri

Eğer evini en hızlı şekilde satmak istiyorsan eve yerleşme sürecinin de hızlı olabilmesi gereklidir. Tadilat işlemlerini tamamlamış ve almaya / yerleşmeye hazır bir ev alıcılar için daha çekici bir seçenek olarak karşılarına çıkacaktır. Aynı şekilde eğer satım sırasında tadilat işlemlerini ve giderlerini de alıcıya ait olduğunu belirtirsen bu alıcının görüşlerini olumsuz olarak etkileyebilir. Bununla beraber tadilatı gerçekleşmiş ve güzel bir şekilde sunulan bir evden hedeflediğine yakın bir gelir elde edebilirsin.

ev-satarken-çıkan-masraflar-tadilat

Evin Eski Borçlarını Kapatmalısın

Apartman aidatı, belediye giderleri gibi evin üzerinde bulunan borçları da göz önünde bulundurmalısın. Ev satma sürecinde henüz ödenmemiş bu borçlar alıcılar için bir sorun teşkil edebilir. Bu nedenle bu tür ödenmesi gereken masrafları ev sahibinin ödemesi beklenir. Planlamanı yaparken evin üzerinde bulunan borçları da bu yüzden mutlaka hesaba katmalısın.

ev-satarken-çıkan-masraflar

Tapu İşlem Masrafları

Ev satış sürecine dair işlemler için tapu dairelerine gitmen gerekir. Tapu devrinin gerçekleştiği tapu dairelerinde alıcı ve satıcı aynı anda bulunmalıdır. Tapu dairesinde de alıcıdan ve satıcıdan farklı yüzdelerde bir harç kesilmektedir. Ancak elbette alıcı ve satıcı arasında yapılabilecek anlaşmalar sonucunda tapu harcının hepsini alıcı da ödeyebilir. Yine de ortaya çıkabilecek masraflar arasında saymanda fayda var.

ev-satarken-çıkan-masraflar

Emlakçı Hizmet Bedeli

Evinin daha hızlı ve daha güvenilir yollardan satılması için bir emlak ofisi ile anlaşman senin için faydalı olabilir. Aynı şekilde gayrimenkul danışmanı gibi aracılık hizmeti yapan bağlantılara da başvurabilirsin. Bu sayede bu süreci çok daha pratik bir şekilde geçirebilirsin.

Bununla beraber alıcı ve / veya satıcının da emlak ofisine veya danışmana bir pay ödemesi gerekmektedir. Yani eğer süreci daha kolay ve sorunsuz yaşamayı istiyorsan bu masrafları da göz önünde bulundurmalısın.

ev-satarken-çıkan-masraflar

Atlanmaması Gereken Bir Masraf: Gelir Vergisi

Her ev alım satımında geçerli olmasa da gelir vergisini bazı durumlarda ödemen gerekebilir. Satmayı düşündüğün konut, 5 yıl içinde yeniden bir alım satım işlemi görmüşse satım işlemi sırasında gelir vergisi de vermen gereklidir. Söz konusu vergi oranı alış ve satış fiyat farkı %35’e dek varmaktadır. Ancak evini son 5 sene içinde almadıysan gelir vergisini ödemene gerek kalmaz.

ev-satarken-çıkan-masraflar

Ev Sahipleri Unutmamalı: Noter Giderleri

Noter giderleri de her koşulda ödemen gerekmeyen masraflar arasındadır. Eğer ev sahibi olarak satış işlemi sırasında tapu dairesinde bulunamayacaksan senin adına bir temsilci ile anlaşabilirsin. Sağlık ya da başka kritik sebepler nedeniyle bulunamayacağın durumda senin için noterden vekaletname alan biri de bulunabilir. Ancak bu koşullarda noter giderini de hesaba katmalısın.

ev-satarken-çıkan-masraflar

Görsel kaynak: ttyapimimarlik.com, milliyetemlak.com, kalme.com.tr, emlakwebtv.com, emlak365.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Sağlıklı Serinlik İçin Tavan Vantilatörü

Sağlıklı Serinlik İçin Tavan Vantilatörü

Evin İçin İdeal Pencereyi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?

Evin İçin İdeal Pencereyi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?