Dezenfeksiyon Nedir? Dezenfeksiyon Yöntemleri

Dezenfeksiyon Nedir? Dezenfeksiyon Yöntemleri

Covid-19 ile yaşamaya çalıştığımız, sağlığımıza ekstra dikkat ettiğimiz bu günlerde viral enfeksiyonlara karşı daha çok bilinçlenmemiz gerekiyor. Peki dezenfeksiyon nedir? Dezenfeksiyon yöntemleri nelerdir, biliyor musun?

Detaylı Araç Temizliği Nasıl Yapılır?

Yüz Yüze Eğitim İçin Alabileceğin Hijyenik Önlemler

Sağlıklı Bir Yaşam Alanı İçin Evde Sık Değiştirmen Gereken 10 Eşya

Dezenfeksiyon Nedir?

Virüslerin sebep olduğu hastalıkların arasında en yaygın olarak grip, kızamık, suçiçeği, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, hepatit ve HPV gelmektedir. Bunların birçoğu bir zamanlar ölüm oranı yüksek hastalıklardı. Aşının bulunmasıyla ve gerekli önlemlerin alınmasıyla birlikte bu hastalıkların birçoğu neredeyse yok edilecek kadar etkisiz hale getirilmiştir.

Dezenfeksiyon, virüs gibi birçok patojen mikroorganizmanın yok edilmesine ve üremelerinin durdurulmasına yarayan işlemdir. Dezenfeksiyon işlemi için kullanılan sıvı ve kimyasallara ise dezenfektan denir.

Farklı Dezenfeksiyon Yöntemleri

Dezenfeksiyon yöntemleri ve çeşitleri 2 gruba ayrılır. Bunlar kimyasal ve fiziksel dezenfeksiyonlardır. Kimyasal dezenfeksiyon klor, peroksit gibi içerikleri olan ve özellikle ısıya dayanıklı olmayan malzemeler için kullanılan oldukça yaygın bir yöntemdir. Kullandığımız alkollü dezenfektanlar bu sınıfta yer alır ve günlük hayatta oldukça pratiklerdir.

Fiziksel dezenfeksiyon ise 75-100 derecede ısı kullanılarak yapılan dezenfeksiyondur. Basit fakat bir o kadar da yaşayan bakterilerin yok olmasında etkilidir. Kaynatma, sıcak suyla yıkama gibi yöntemler fiziksel dezenfeksiyon çeşitlerindendir.

Fiziksel dezenfeksiyon yöntemleri diğer kimyasallara oranla çevreye neredeyse hiç zarar vermez ve kanalizasyona karışması su kirliliğine sebep olmaz. Ayrıca çok daha basit ve ucuz bir yöntemdir.

UV dezenfeksiyon ya da ultraviyole ışık ise son dönemlerde korona virüsü ile daha yaygın olmaya başlamış fiziksel dezenfeksiyon yöntemlerinden biridir.

Morötesi ışık ile yapılan mikrop öldürücü ışınlama mikroorganizmaların DNA’larını bozarak hücresel işlevlerini yerine getirmelerini engeller. Morötesi ışık göze zararlı olduğu için kullanılırken oldukça dikkatli olunmalıdır.

Dezenfektan nedir?

Dezenfektanlar dezenfeksiyon işlemini yerine getirmeye yarayan ve kimyasal yöntemlerde yer alan maddelerdir. Gaz, sıvı veya kati halde kullanılabilirler.

Gaz haldeki dezenfektanlar çoğunlukla formol buharı, klor, kükürt gibi malzemelerden oluşurken sıvı haldekiler ise demir sülfat, oksijenli su, klorofenol gibi malzemelerdir. Katı olarak kullanılan dezenfektanlar ise kireç ve kalsiyum klorürdür.

Dezenfektanlar oldukça etkili olmalarının yanı sıra kuvvetli zehirlerdir, göz, ağız gibi alanlarda kullanılmasından kesinlikle kaçınılmalıdır.

Ev Dezenfeksiyon Yöntemleri Nelerdir?

Ev dezenfeksiyonu özellikle aileler ve çalışan bireyler için çok önemlidir. Birçoğumuz her gün dışarı ile temas halinde olduğumuzda yaşadığımız ortama veya sevdiklerimize mikrop bulaştırma ihtimalini taşıyoruz. Bu sebeple belirli aralıklarla evimizi dezenfekte etmemiz oldukça önemlidir.

Sık sık dokunulan yüzeyler (masalar, kapı kolları, elektronik cihazlar ve ışık tuşları gibi) günlük olarak EPA onaylı temizleyiciler ile dezenfekte edilmelidirler. Ayrıca temizlik sırasında eldiven giymek ve ürünün kullanımı sırasında evi iyi bir şekilde havalandırmak oldukça önemlidir. Kullanılan temizlik ürünlerinin talimatlarını okumak sağlığımız açısından önemlidir.

Unutmayalım ki evlerimizin en önemli ve en etkili dezenfeksiyon yöntemi evimizi havalandırmaktır. Belli aralıklarla gün içinde evini havalandırmak havada ve yüzeylerde bulunan mikroplardan arınmasına yardımcı olur.

Eğer hasta bir birey ile yaşıyorsan hastalık geçene kadar birey ile temasta bulunmaman ve onun kullandığı alanları bir süre kullanmaman gerekir. Kullanılan banyo ve hasta odası belli aralıklarla havalandırılmalı ve dezenfekte etmek için belli bir süre beklemek gereklidir.

Görsel Kaynaklar: Insights, Blumakrt, Betakimya

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Dijital Detoks / Sosyal Medya Detoksu Nedir? Yararları Nelerdir?

Dijital Detoks / Sosyal Medya Detoksu Nedir? Yararları Nelerdir?

Kendin Yap: Evde Kartondan Kumbara Nasıl Yapılır?

Kendin Yap: Evde Kartondan Kumbara Nasıl Yapılır?