Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İçin Zararsız Ev Bitkileri

Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İçin Zararsız Ev Bitkileri

Ev dekorasyonunda bol sayıda saksı bitkisine yer vermek, günümüzde gitgide popülerleşen bir dekoratif trend olarak karşımıza çıkıyor. Hatta ev bitkilerinin oldukça cömert şekilde kullanıldığı, adeta ufak çaplı ormanlar yaratılan “urban jungle” isimli dekorasyon trendi, çok sayıda modern evin vazgeçilmezi olmuş durumda. Ortamı canlandırmak, aydınlatmak gibi özelliklerinin yanı sıra ortamın havasını arındırabilen ve doğal nem salgılama gücüne sahip olan ev bitkilerine, her dekorasyon stili bünyesinde yer verilebilir. Ancak çocukların veya evcil hayvanların barındığı evlerde iç dizayna dahil edilecek bitkiler, belirli koşullar göz önünde bulundurularak seçilmeli. Çocuklar ve evcil hayvanlar ile temas etmesi durumunda alerji, iritasyon gibi riskler oluşturmayan ve zehirli olmayan bitkiler, antitoksik bitkiler olarak isimlendiriliyor. Bu yazımızda, ev dekorasyonuna canlılık katmanın yanı sıra evin havasını temizleyen ve nemlendiren bir takım antitoksik bitkileri inceledik.

Evin Evcil Hayvan Beslemek İçin Uygun Mu?

'Çocuk Dostu' Dekorasyon Fikirleri

Patili Evlerde Pratik Çözümler

Atlas çiçeği

Atlas kaktüsü ve orkide kaktüsü gibi isimleri ile de bilinen atlas çiçeği, gösterişli kırmızı-pembe çiçekleri ile oldukça dikkat çekicidir. Özellikle ilkbahar-yaz dönemlerinde iri, renkli çiçekleri ortaya çıkar. Atlas çiçeği gün boyu direkt güneşe maruz kalmaya uyum sağlayabilir, fakat yarı gölge yerlerde daha hızlı gelişir. Humus bakımından zengin, genellikle nemli toprağı sever. Fazla sulama ihtimaline karşı, toprak kurudukça sulanmalıdır.

atlas-cicegi-ev-bitkisi

Mavi ekeverya

Rozet şeklindeki yaprak dizilimi ve gri-mavi rengi ile mavi ekeverya, dikkat çekici bir bitkidir. Yaz ve sonbaharda sarı, turuncu minik çiçekler açar. Diğer kaktüs ve sukulentler gibi bol miktarda güneş ve ışık ister. Doğası gereği kuraklığa dayanıklı olan mavi ekeverya, yapraklarının ıslak olmasından hoşlanmaz. Bu nedenle bitki, toprağı tamamen kurumadan sulanmamalıdır. Özellikle kış mevsiminde mavi ekeverya bitkisi, haftalar ve aylar boyunca sulanmadan yaşamını ve tazeliğini sürdürebilir.

mavi-ekeverya-ev-bitkisi

Salon yaprağı

Aspidistra ismi ile de bilinen ve zambakgillerden bir tür olan salon yaprağı bitkisi koyu yeşil, kaba ve gösterişli yaprakları ile içinde bulunduğu odayı kolaylıkla canlandıracaktır. Gölge ve yarı gölge ortamları seven salon yaprağı bitkisi, direkt gün ışığına maruz kalmadığı sürece canlılığını uzun süre koruyabilir. Bitki düzenli olarak yeterli miktarda sulanmalı, toprağının çok nemli ve ıslak olmamasına özen gösterilmelidir. Sıcak havalarda yapraklarına su püskürtülmelidir.

salon-yapragi-ev bitkisi

Nolina

Tepesinden çıkan saç görünümlü yaprakları ve cevizi andıran gövde başlangıcı ile nolina bitkisi, oldukça ilgi çekici bir bitkidir. Bakımı oldukça kolay ve zahmetsiz olan bitki, gün ışığını direkt olarak almayan alanlara konumlanmalı ve bitkinin gün ışığı almayan yönü belli aralıklarla aydınlığa çevrilmelidir. Bitkinin toprağı kurudukça bitki sulanmalıdır. Yaz mevsiminde haftada iki, kış mevsiminde haftada bir sulama yeterli olacaktır.

nolina-ev-bitkisi

Peperomia

Zümrüt dalgası çiçeği olarak da bilinen peperomia bitkisi, parlak yeşil yapraklara ve üstün dayanıklılığa sahiptir. Kolay kurumayan ve solmayan bitki, pencere önünde veya masa/sehpa üzerinde zahmetsizce yetiştirilebilir. Havadaki formaldehiti alması ve ortamı temizlemesi sebepleri ile sıklıkla tercih edilir. Hem aydınlık hem de gölgeye hızlıca uyum sağlayabilen bu bitkinin pek fazla susuzluk problemi olmayacaktır. Susuz bırakılması tercih edilmese de, uzun süre susuzluğa dayanabilir. Humusça fakir olan toprak türlerinde bile yetişebilir ancak verimli topraklar bitkinin yapraklarının parlamasına ve yeşermesine olumlu etki gösterir.

peperomia-ev-bitkisi

Kurdele çiçeği

Kolay yetiştirilebilen ve oldukça dayanıklı olan kurdele çiçeği, uzun yaprakları ve yaz aylarında açan çiçekleri ile ev dekorasyonuna canlılık katar. Ortamdaki karbonmonoksiti emerek havayı temizlemesi ile zengin görünümünün yanı sıra fayda sağlayan bir bitkidir. Sigara dumanını ve kötü kokuyu emerek ortamı temizleyebildiğinden dolayı sigara içilen ortamlar için oldukça yararlı olacaktır. Güneşe çok fazla ihtiyaç duymayan kurdele çiçeğinin ışık alan herhangi bir yere yerleştirilmesi yeterlidir. Köklerinde bulunan yumrularda su ve besin depolayabilen kurdele çiçeği, sulama aksatıldığında kuruma ve sararmaya karşı koyabilir.

kurdele-cicegi-ev-bitkisi

Dua çiçeği

Yaşam alanlarına canlılık ve aydınlık getiren dua çiçeği, son derece zengin bir görünüme sahiptir. Renkli damarlar ve koyu renk desenli yapraklara sahip bu bitkinin en ilginç özelliği, akşam vaktinde yapraklarının dua eden ellere benzetilecek şekilde yukarı yönelmesidir. Sıcak ortamı seven dua çiçeği soğuk havaya maruz kaldığında yapraklarının kuruduğu gözlenir. Sıcağı sevmesine karşın bitki direkt güneş ışınlarına maruz bırakılmamalıdır, bitkiyi yerleştirmek için yarı gölgeli bir alan tercih edilmelidir. Toprağı daima nemli olacak şekilde, dinlendirilmiş su ile sulanmalıdır.

dua-cicegi-ev-bitkisi

Paşa kılıcı

İç mekanlarda yetiştirilebilecek en dayanıklı bitkilerden biri olan paşa kılıcı, bakımı en kolay ev bitkilerinden biri olarak göze çarpar. Kendine has desenli yaprakları ve yapraklarının kenarlarında sarı şeritleri olan paşa kılıcı cinsi, en çok bilinen popüler salon bitkilerinden biridir. Yaprakları dimdik, yukarı doğru uzayan bu bitki iyi bakıldığı takdirde beyaz ve güzel kokulu çiçekler açar. Direkt güneşte oldukça sağlıklı büyüyen bitki, su eksikliğinden etkilenmez. Bulunduğu mekana oksijen sağlamakta son derece başarılıdır ve özellikle geceleri bulunduğu ortamın havasını temizlemekte etkilidir.

pasa-kilici-ev-bitkisi

Aşk merdiveni

Süs eğreltisi ismi ile de bilinen aşk merdiveni, yetiştirmesi oldukça keyifli ve pratik olan bir ev bitkisidir. Bütün mekanlara kolayca uyum sağlayabilen bitki, sarkan dalları ve minik yaprakları ile oldukça zariftir. Soğuk havaya dayanıklı olan bitki, dolaylı olarak güneş görse dahi canlılığını sürdürebilir ancak belli aralıklarla güneş görürse yaprakları daha taze ve koyu olacaktır. Nemli ortam ve toprağı tercih eden bitkinin kuruduğu sararan yapraklarından anlaşılabilir, bu durum karşısında yapraklarına su dökmek gerekir. Bir tür doğal hava nemlendiricisi olan aşk merdiveni, asit emici özelliği ile bulunduğu ortamın havasını formaldehit ve ksilen gibi kimyasallardan arındırır.

ask-merdiveni-ev-bitkisi

görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Yeni Trend: Konteyner Evler

Yeni Trend: Konteyner Evler

Siyahın Büyüleyici Gizemini Mutfağına Yansıt

Siyahın Büyüleyici Gizemini Mutfağına Yansıt