Çocuk Dostu Mutfak Dekorasyon Fikirleri
Mutfaklar evin en çok vakit geçirilen, sıklıkla bütün aileyi bir arada bulunduran odalarından biridir. Mutfakta gerçekleştirdiğimiz aktiviteler yalnızca yemek hazırlamak ve ailecek sofra başında toplanmakla sınırlı değildir. Özellikle de salon ile ortak alanı paylaşan Amerikan mutfaklar her aile ferdinin çeşitli aktivitelerini gerçekleştirdiği, evin günlük uğrak noktası olarak düşünülebilir. Bütün bu gerçekler göz önüne alındığında, çocuklu ailelerin mutfaklarını çocuk dostu bir hale dönüştürmeleri oldukça önem kazanır. Çocukların konforlu ve sağlıklı bir biçimde vakit geçirmelerine olanak veren çocuk dostu mutfaklar, hem çocuklar hem de ebeveynler için ev yaşamını kolaylaştırır. Bu yazımızda mutfak dekorasyonunu çocuk dostu bir hale getirmene yardımcı olacak bir takım dekorasyon fikirlerini bir araya getirdik.
'Çocuk Dostu' Dekorasyon Fikirleri>
Evde Sıkılan Çocuklarınla Yapabileceğin Eğlenceli Aktiviteler>
Görüş alanını arttır
Mutfakta ailecek vakit geçirirken yemek hazırlayan ebeveynlerin gözü, hemen yakında oyun oynayan veya mutfak masasında kurulmuş ödev yapan çocuklarının üzerinde olmalıdır. Mutfağında yapacağın birkaç basit düzenleme ile yemek hazırlarken sahip olduğun görüş alanını genişletebilir, bu esnada çocuğuna göz kulak olmayı kolaylaştırabilirsin.
Eğer yeterli miktarda boş alanın varsa mutfağına bir ada mutfak dahil ederek ortama sırtını dönmeden yemek hazırlamayı sürdürebilir, böylelikle çocuğunu ve odayı zorlanmadan gözetebilirsin. Müstakil bir evde yaşıyorsan ve çocuğun sıklıkla bahçede zaman geçiriyorsa, mutfakta sıklıkla kullandığın lavabo, boş tezgah gibi kısımları bahçeyi gören pencerenin önüne konumlandırabilirsin.
Tehlikeli ve keskin aletleri uzak tut
Çocuklu evlerin en önemli şartlarından biri olan keskin ve tehlikeli aletleri çocukların ulaşamayacağı yerlere depolama kuralı, çocuk dostu bir mutfak oluşturmak için son derece önemlidir. En tehlikeli mutfak aletlerinden biri olan bıçakları kolaylıkla ulaşılabilir bir bıçaklık içerisinde sergilemek yerine, mutfak tezgahı üzerindeki duvarda yer alan bir mıknatıslı bıçak tutucu ile depolaman çok daha güvenli olabilir.
Bir diğer önerimiz ise rende, doğrayıcı gibi kesici mutfak ürünlerini depolayacağın tek bir çekmece belirlemen ve bu çekmeceyi çocuk kilidi ile güvenlik altına alman olacaktır.
Onun için bir alan yarat
Çocuklar, günlük hayatta yetişkinlerin kullandığı ürünlerin kendileri için tasarlanmış ve üretilmiş versiyonları ile vakit geçirirken hem eğleniyor hem de öğreniyor. Sen de mutfağının uygun bir köşesine bir çocuk oyun mutfağı yerleştirerek, mutfağında çocuğunla eşzamanlı olarak aktiviteler gerçekleştirebilirsin. Oyunsu yemek hazırlama aktiviteleri ile çocuğun hayal dünyasını geliştiren ve yaratıcılığını artıran bu popüler oyun seti sayesinde, çocuğun evinizin mutfağında kendine ait bir yer edindirebilirsin.
Evinin mutfağında çocuğunun bilişsel gelişimine katkıda bulunacak bu alanı tencereler, tavalar, tabaklar gibi mutfak eşyaları ile mutfak önlüğü, şef şapkası gibi aksesuarlarla destekleyebilir, bu ortamı renkli ve çocuk dostu ürünlerle zenginleştirebilirsin.
Uygun malzemeler tercih et
Mutfaklar, evlerimizin en çok vakit geçirilen ve içerisinde gerçekleştirdiğimiz aktiviteler nedeni ile en sık kirlenen odalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. İşin içine çocuklar dahil olduğunda mutfağın önüne geçilemez bir hızla kirlenmesi, zaman zaman adeta savaş alanına dönmesi kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle, çocuk dostu mutfak dekorasyonunu oluştururken mümkün olduğunca dayanıklı olan ve kolay temizlenebilen malzeme seçimleri yapmanı tavsiye ediyoruz.
Mutfak denildiğinde ilk akla gelen ürünlerden biri olan mutfak tezgahının ısıya dayanıklı olması, çizilmemesi ve kolaylıkla temizlenebilir olması oldukça önemli. Bu nedenle, kuvars bazlı kompozit taş malzemelerden meydana gelmiş tezgahların çocuklu ailelerin mutfakları için son derece kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz. Daha bütçe dostu bir seçenek sunmak adına, lamine mutfak tezgah modellerini incelemeni önerebiliriz. Malzemesi ne olursa olsun, çocuk dostu bir mutfak dekorasyonu oluşturmak adına tezgah köşelerinin yuvarlatılması gerektiğini kesinlikle unutmamalısın.
Hızlıca ve kolaylıkla temizlemek isteyeceğin, leke tutmamasını tercih edeceğin bir diğer mutfak ürünü ise mutfak dolapları olacaktır. Çocukların sıklıkla temas edeceği dolap kapaklarını, parlak melamin kaplı düz plakalar veya laminat levhalar arasından tercih etmeni önerebiliriz.
Farklı oturma seçenekleri sağla
Mutfağında çocuk sandalyesi, bank, bar tabureleri gibi farklı oturma elemanlarına yer vererek bu ortamı çocuğunun burada gerçekleştirebileceği yemek yemek, ödev yapmak veya kitap okumak gibi farklı aktiviteler için elverişli hale getirebilirsin. Ona sunduğun bu farklı oturma alanları sayesinde çocuğun mutfakta sıkılmadan vakit geçirebilir, sen de yemek hazırlama süreci boyunca ona göz kulak olabilirsin.
Ailecek başına toplandığınız mutfak masasının yanı sıra, minyatür bir çocuk masa-sandalye takımını da mutfağa dahil etmeyi deneyebilirsin. Böylelikle mutfak içerisinde yalnızca ona ait olan, bireysel bir aktivite alanı sağlamış olursun.
Karatahtanın gücünden yararlan
Geniş yüzeyler üzerinde çizim ve boyama yapmanın çocuklar için ne kadar cezbedici olduğu su götürmez bir gerçek. Evinin pek çok farklı yerinde de kullanabileceğin yapışkanlı karatahta panellerine mutfağında yer vererek bu köşede çocuğun için keyifli bir alan yaratabilirsin. Bu geniş yüzeyin bir kısmını alışveriş listesi, anımsatıcı notlar ve yemek tarifi yazmak için evin yetişkinlerine ayırırken, diğer bir kısmını ise hayal gücünü kullanarak özgürce resim yapması için çocuğuna sunabilirsin.
Onun için özelleştir
Sıradaki önerimiz çocuğunun evin mutfağını ve mutfak içerisinde yer alan malzemeleri daha çok benimsemesini, kendini evin özgür bir bireyi olarak görmesini destekleyebilir. Mutfağında veya kilerinde yer alan genellikle bakliyat, makarna, tahıl ürünleri gibi kuru yiyecekleri sakladığımız erzak dolaplarında yalnızca çocuğuna ait bir bölme oluşturmayı deneyebilirsin. Bu bölmede çocuğunun sıklıkla tükettiği, sevdiği ve yalnızca ona ait olan ürünleri depolamasını sağlayarak ona kişisel bir alan tanımlayabilirsin. Bu sayede, çocuğun yalnızca kendine ait olan bir alanın düzenlenmesi ve temiz tutulmasından sorumlu olarak olgunlaşabilir, biten ve eksilen ürünlerini gözlemleyerek alışveriş sürecine katkıda bulunabilir.
Görsel kaynak: pinterest