Çatı Katı Nasıl Düzenlenir?

Çatı Katı Nasıl Düzenlenir?

Bir ömür boyu tozlu kalıntılarla dolu bir çatı katı, unutulmuş bir alandır. Bununla birlikte, tonozlu tavanları, açık kirişleri ve çok yönlü büyük kemikleri ile çok daha fazla potansiyel taşır. Aslında biraz hayal gücü ve yetenekli profesyonellerin yardımıyla, gerçekten olmasını istediğin herhangi bir mekana kolaylıkla dönüştürülebilir.

Armut’taki başarılı iç mimarlardan hizmet almak istersen hemen talebini oluşturabilirsin >

Evlerin çatı katlarının dekorasyonu nispeten zor çalışmalardır. Eğimli tavan nedeniyle kullanım alanı oldukça daralan çatı katı odalar, doğru bir dekorasyon ile hem son derece şık hem de tamamen işlevsel hale getirilebilir. Bu yazımızda çatı katı evleri ya da kullanılmayan çatı katı mekanlarını nasıl daha işlevsel hale getirebileceğin konusunda sana ilham vermeye çalışacağız.

Balkon ve Bahçeler İçin İdeal Mobilyalar Nelerdir? >

Klima Seçimi Nasıl Yapılır? >

Açık Havada Güneşten Korunmanın 14 Yolu

İşlevsellik

Tavan arası alanlar bir gencin yatak odası için harikadır, çünkü tavanı kullanabilir ve salıncaklar, asılı sandalyeler, duvar resimleri, eğlenceli aydınlatma ile yaratıcı olabilirsin. Alanı değerlendirmeye başlamadan önce, ilk yapman gereken adım işlevi düşünmektir. Mobilyalara uygun mu? Kolayca dolaşabilir misin? Eklenen havalandırma daha iyi hava akışı yaratırken, en yüksek noktadaki tavan fanı havayı hareket ettirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca her zaman elverişli olan ince perdeleri bu alanda kolaylıkla kullanabilirsin. Kesitli noktalar kullanışlı ve yenilikçi alanlar sağlar. Bir televizyon ya da koltuk için alanı halı ile tanımlayarak oturma alanı oluşturabilir veya bir pencere koltuğu yaparak okuma köşesi ekleyebilirsin. Köşeler ve çatlaklar dahili depolamayı raf veya çekmece olarak barındırabilir. Eğimli bir tavan tüm depolama duvarını ön plana çıkarır. Tüm bu faktörleri ve var olan koşulları ele alarak, bu alanı ne için düzenleyeceğine karar verebilirsin.

çatı-katı-dekorasyonu

Yaratıcılık

Tavan yüksekliği ve depolamanın konumu çok önemlidir. Bir yatak odasında, klostrofobik hissetmemek için odanın en yüksek bölümlerini engellememekle birlikte uygun yükseklikte asılı bir ışık kaynağı kullanmak arasında bir denge vardır. Aydınlatma bu gibi alanlarda önemli bir faktördür. Işık daha davetkar bir oda yaratmaya yardımcı olacaktır.

Pencere doğramalarını pencereden uzağa yerleştirmek, değerli doğal ışığa engel olmamamızı sağlar. Alanı çok fazla kapatmamasını sağlamak için daha küçük alanlarda doğramada kumaş veya duvar kağıdı ile daha hafif ahşaplar veya daha koyu ahşaplar kullanırız.  Bir çatı katını bir sinema odasına dönüştürürken, ışık eksikliğini vurgulayarak ve duvarları koyu bir renge boyayarak rahat bir his yaratan atmosfere kavuşabilirz.

çatı-katı-dekorasyonu-depolama-alanı

Maksimum Alan Kullanımı

Yatak platformunda (bir yatak odası oluşturuyorsan) veya altında depolama bulunan pencere eşiklerinde oturma düzeni oluşturabilirsin. Tasarım amacı, alanı en üst düzeye çıkarmak için depolamayı diğer işlevlere dahil etmektir. Çatı katları genellikle konuk odaları, çocuk oyun odaları veya ev ofisleri için kullanılırken, yastıklı zeminler ekleyerek, sakin bir ortam için sakinleştirici renklerle duvarları boyayarak kendin için bir yoga-meditasyon odasına dönüştürmeyi de düşünebilirsin. Boş alanların ölçümlerini mevcut mobilyaların ile karşılaştırarak neyin uygun olabileceğine dair fikirler yaratabilirsin.

çatı-katı-dekorasyonu-alan-kullanımı

Yerleşik Yatakla Depolamayı Arttırmak

Küçük bir yatak köşesi, ince başucu rafları, yatağın altına depolama eklediğinde daha da işlevsel hale gelir. Büyük çocuklar ve yetişkinler için yataklar saçakların altında değil, tavanın en yüksek kısmının altına yerleştirilmelidir.

çatı-katı-dekorasyonu-çocuk-odası

Zemini Boyamak

İster beyaz ister başka bir ışık tonu seçin, boyalı zeminler tavan arasında akıllı bir seçim olabilir. Düz ahşaptan daha fazla ışık yansıtırlar ve boya, daha ucuz ahşap zeminler için mükemmel bir yüzeydir. Bütçeni aşmamak için harika bir yardımcıdır.

çatı-katı-dekorasyonu-ahşap-zemin

Uygun Pencereler

Eğimli bir duvara yerleştirilmiş pencereleri özellikle kaplaması zordur ve odayı ne için kullandığına bağlı olarak, onları boş bırakmayı seçebilirsin. Ancak alanı yatak odası olarak kullanıyorsan, bu pencereleri örtmek isteyebilirsin. Alttan veya üstten açılır gölgelik perdeler ile yüksek, eğimli pencerelerde bile ışığı kolayca kontrol edebilirsin.

çatı-katı-dekorasyonu-pencereler-doğal-ışık

Küçük Mobilyalar

Rahat bir salon alanı oluşturmak için zemini minderler ve alçak bir sehpa ile çevreleyebilirsin. Zemine yakın oturmak tavanların daha yüksek görünmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde, platform yataklar ve alçak kanepeler, tavan arasında tam boy yataklardan ve hacimli kanepelerden daha iyi çalışacaktır. Çocuk oyun masaları, sandalyeler ve raflar, tam boyutlu mobilyaların asla çalışmayacağı dar alanlara sıkışabilir. Pencerenin altında küçük yataklı bir çatı katı oyun odası planlandığında, burada çocuklar oynarken yetişkinler de onlarla birlikte zaman geçirebilirler. Orta kirişten bir asma koltuk kullanmak, odanın en yüksek noktasından en iyi şekilde yararlanarak gözü yukarı çeken eğlenceli bir dokunuş olabilir.

çatı-katı-dekorasyonu-salıncak

Depolama Alanları

Alçak duvarlar ve tavanın çok alçak olduğu bölgeler hem depolama için estetik dururlar hem de kullanım açısından kolaylık sağlar. Düşük raf üniteleri, cubbies ve masalar, ihtiyaçlarına uygun depolama çözümü oluşturmak için doğru şekilde bir araya getirilebilir. Büyük mağazalar, alanına ve bütçene uyan özel modüler parçaları bulmak için harika kaynaklar olabilir.

çatı-katı-dekorasyonu-depolama
çatı-katı-dekorasyonu-açık-gardrop

Beyaz ile Alanı ve Işığı En Üst Düzeye Çıkarabilirsin

Normalde tavanda, duvarlarda ve zeminde saf beyaz kullanmaktan çekinsen bile, bir tavan arasında beyaz alanlar yaratmak, boşluklar açmak mantıklı bir hareket olacaktır. Üst kattaki odalar, evin girişinden daha uzakta oldukları için daha az hareketlilik ve daha az kir yaratırlar, bu nedenle beyaz çatı katının temizlik açısından seni daha az yoracağından emin olabilirsin. Beyazla çevrili olmak, çatı katlarını klişeleşmiş sıkışık, karanlık tavan arası klasiğinden kurtararak bambaşka bir hava yaratacaktır.

çatı-katı-dekorasyonu-beyaz-renk

Kitaplık Yaratabilirsin

Güzel bir kitaplık yaptırarak çatı katını evin en özel alanı haline getirebilirsin.

Armut’taki başarılı mobilya ustalarından hizmet almak istersen hemen talebini oluşturabilirsin >

Bir okuma sandalyesi, bir kilim ve geniş bir kitaplık ile oluşturacağın saklı kütüphanende kimsenin seni bulamayacağı bir dünyaya yelken açabilirsin. İster serbest çalış ister ofiste; kendine zaman ayırmak, okumalar yapmak, mailleri yanıtlamak, faturaları ödemek ya da yalnızca bir süre kafa dinlemek için herkesin özel bir alana ihtiyacı var. Çatı katında oluşturacağın çalışma alanı bu konuda da imdadına yetişebilir.

çatı-katı-dekorasyonu-çalışma-odası

Görsel kaynak: pinterest, housebeautiful, demiandashtonblog, houzz.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Geçmişten Günümüze Feng-Shui

Geçmişten Günümüze Feng-Shui

Uzman Klinik Psikoloğumuz Anlatıyor: Evde Çocuklarla Sağlıklı İletişimi Nasıl Sağlarız?

Uzman Klinik Psikoloğumuz Anlatıyor: Evde Çocuklarla Sağlıklı İletişimi Nasıl Sağlarız?