Yeni Başlayanlar İçin Bisiklet Seçmenin Püf Noktaları
Ülkemizde de gitgide yaygınlaşan bisiklet kültürü, sporu, eğlenceyi ve çevreci bir zihniyeti besleyen bir yaşam tarzı. Aynı zamanda öğrenmenin yaşı olmadığı bisiklet, ulaşım konusunda da bireysel bir özgürlük imkânı tanımaktadır. Özellikle sağlık açısından da bu salgın dönemi ve sonrasında toplu taşımadan uzakta kalmak isteyenler için bisikletle ulaşım oldukça kolay ve kaygısız bir çözüm. Çocuk veya yetişkin; günlük kullanım veya profesyonel spor için fark etmeksizin pek çok bisiklet türüyle bu kültür isteyen herkese kapılarını açıyor. Eğer bisiklet kültürü ile tanışmak isteyen biri isen hazırladığımız bu giriş yazımıza göz atmak isteyebilirsin.
Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları >
Bir Hayat Tarzı: Bisiklet
Çok eski bir kültür olsa da gelişen teknoloji ve tasarımları ile bisikletler günümüze dek gelebilmiştir. Öncelikli üretim amacı ulaşım olsa da günümüzde pek çok amaçla kullanılmaktadır. Günlük hayatında veya spor amaçlı kullanabileceğin bisiklet senin özgürce seyahat etmeni sağlayacak. Aynı zamanda bu ihtiyacını karşılarken motorlu taşıtların aksine çevreci bir opsiyon sunacaktır.
Bisiklet Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?
Öncelikle bu kültürle tanışma noktasında kullanım amacını belirlemelisin. Pek çok farklı kullanıma göre farklı tasarım detayları olan bisikletler mevcut. Bu özelliklere göre seçim yaparken de nelere dikkat etmen gerektiği konusunda öncelikle çeşit özelliklerini, ardından da test kriterlerini gözden geçirmelisin.
Şehir / Tur Bisikleti
Şehir koşullarına, asfalt zemine uygun olan tur bisikleti en sık kullanılan bisiklet türüdür. Hafif olması ile yokuş çıkarken veya sürat yaparken sürüşü kolaylaştırır. Bunun yanında amortisörlü veya düz çeşitleri ile sürücüye farklı imkanlar tanır. Elbette şehir koşullarında amortisörlü bisiklet özelliklerine gerek olmasa da bazı engebeli yollarda sürüşün kolaylaşabilir. Bu noktalarda eğer şehir içinde turlamayı veya günlük ulaşım ihtiyacını karşılamayı amaçlıyorsan, şehir/tur bisikletlerini tercih edebilirsin.
Dağ Bisikleti
Amortisörlü bir maşaya sahip olan dağ bisikletleri profesyonel amaçlar ile kullanılmaktadır. Adı üstünde engebeli ve zorlu dağ koşulları için tasarlanmış olan dağ bisikleti, günlük kullanım için uygun değildir. Şehir içi sürüşte fazla ağır olduğundan taşıma konusunda zorlayacak olması nedeniyle fazla tercih edilmez.
Bunların yanı sıra çamurlu, taşlı, sulu arazilerde bisikletle bir doğa sürüşüne çıkmak istiyorsan, bu ideal bir tiptir. Dağ bisikletleri arazilerde hoplamaya, düşmeye dayanıklı olması için 12 ile 18 kilo arasında bir ağırlığa sahiptir. Bu özellikleriyle beraber ormanda gezmeye de çıkabilirsin. Dayanıklılığına rağmen ise sürat yapmak için uygun değildir.
Hibrit Bisiklet
Dağ bisikletleri ve yol bisikletlerinin bir birleşimi olan hibrit bisikletler, farklı arazilerde kullanılmak üzere üretilmiş modellerdir. Bu bisikletler geniş yastıklı olmaları sayesinde rahat bir sürüş imkanı sunar. Aynı zamanda şehir içinde kısa sürüşler için -yokuşlar da dahil- oldukça uygun modellerdir. Bisiklet için ayırdığınız bütçeyi de göz önüne aldığınızda, dağ ve yol bisikletlerinden çok daha uygun olduklarını da göreceksiniz.
Yol Bisikleti
Ekonomik anlamda diğer türlere nazaran daha pahalı olan yol bisikleti ince tekerlekleri ve hafif iskeleti sayesinde kullanımı fazlasıyla pratik olan bir tiptir. Tasarımı itibariyle farklı olsa da yapısı asfalt yollar için fazlasıyla uygun olan yol bisikletleri herhangi zorlu veya engebeli bir arazide kesinlikle kullanışlı değildir. Bununla beraber şehir içindeki mazgal, kaldırım farkları veya ıslak yol koşullarına pek uygun olmayacağı için şehir içinde de kullanımı pek önerilmez.
Katlanır Bisiklet
Şehrin eğlenceli ve dinamik yapısına uygun bir şekilde tasarlanan katlanır bisikletler adından anlaşılacağı gibi katlanarak küçük dairelere, bagajlara ve toplu taşıma araçlarına sığabilir. Pratik bir şekilde taşınmasının yanında sürat ve engebeli koşullara uygun değildir.
Elektrikli Bisiklet
Sade bir bisiklet tanımını tümüyle değiştiren elektrikli bisikletler yepyeni bir kullanım deneyimi sunmaktadırlar. Sürüş sırasında pedal çevirerek aküsünü şarj eden, yokuşlu veya seni zorlayan anlarda motorunu aktive edebilen teknolojiye sahiptir.
Pedalsız elektrikli bisikletler tümüyle şarj edildiğinde 7-8 saat seyahate imkân sunarken, pedala sahip modellerin sürdükçe aküsü doldurabilmektedir. Motorlu yapısıyla saatte 50 kilometreye kadar hıza çıkabilen elektrikli bisikletler insan gücünü minimal düzeyde tutmaktadır. Bu nedenle hem bisikletini sürerken hem de kolay bir sürüşü amaçlayanlar için tercih edilebilir.
Bisikletini Test Ederken Gözetmen Gereken Kriterler
Çeşitler ve kullanım senaryona göre istediğin bisiklet tipini belirledikten sonra bisiklet almaya karar verdiğinde seçtiğin modelleri test etmelisin. Mümkünse bir test sürüşüne çıkabilir veya en azından üzerinde sürüş duruşunu alarak bisikleti kontrol edebilirsin.
Bu noktada ilk başta oturma yüksekliğini ve otururken eğilip sürüş pozisyonu aldığındaki rahatlığını göz önüne almalısın. Aynı şekilde ayaklarını pedala oturttuğunda veya çevirirken pozisyon uygunluğunu değerlendirmelisin. Bununla beraber gidon formlarını ve gidon tutuşunu da deneyimlemelisin. Bisiklet tiplerini ve niteliklerini göz önünde bulundurarak seçimini yapabilirsin. Umarız rehberimiz bu cesur ve özgür kültürle seni tanıştırma noktasında başarılı bir adım olmuştur.
Görsel kaynak: pinterest, unsplash, cyclistmag.com.tr, teknogaste.com, britannica.com, lekkerbikes.com, orbea.com