Yaz Aylarında Cildine İyi Gelecek Doğal Maskeler

Yaz Aylarında Cildine İyi Gelecek Doğal Maskeler

Yaz aylarında sıklıkla maruz kaldığımız sıcak hava, nem, güneş ışığı ve kirlilik gibi dış etmenler zamanla cildimizin doğal ışıltısını kaybetmesine neden olabilir. Oysa parlak ve sağlıklı görünen bir cilde en çok yaz aylarında ihtiyaç duymaz mıyız? Bu durumu engellemek için hem pahalı hem de cilde uzun dönemde zarar verebilecek kimyasallar içeren kozmetik ürünler kullanmak yerine, hemen her evde bulunan malzemeler ile sağlıklı bir cilde kavuşmanın mümkün olduğunu söylesek? O halde şimdi hep birlikte farklı cilt tipleri için evde hazırlayabileceğin doğal maske tariflerini inceleyelim!

Saçlarınızı Kurtaracak 14 Doğal Saç Maskesi Tarifi

Cilde İyi Gelen Esansiyel Yağlar

Masaj ve Masaj Terapisi Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Her Şeyden Önce: Temizlik

Hazırladığımız maskelerin en iyi sonucu verebilmesi için temiz bir cilde uygulanması gerekir. Düzenli aralıklarla yapılan cilt temizliği gözenekleri açarak, maskenin cilde daha iyi nüfuz etmesini sağlar. Bu aşamada da doğal yöntemlerden faydalanman mümkün. Örneğin soda, zengin bir mineral kaynağı olması nedeniyle bir yandan tıkalı gözenekleri açarken bir yandan da cildi besler. Sodayla yüzünü doğrudan yıkayabileceğin gibi, ufak bir pamuk yardımıyla da uygulaman mümkün. Bunun yanında, eğer akne ve siyah nokta problemi yaşıyorsan cilt temizliğinde limonun mucizevi etkisinden faydalanmanı önerebiliriz. İçinde bulunan sitrik asit ve yüksek oranda C vitamini, aknelerle savaşmana yardımcı olacaktır.

dogal-urunlerle-cilt-temizligi

Yağlı Ciltler

Yağlı bir cilde sahipsen, düzenli cilt bakımı yapmadığında aşırı parlayan bir ciltle dikkatleri üzerine çekmen oldukça olası. Yağlar gözeneklerin tıkanmasına neden olduğundan akne ve sivilce problemleri ile savaşman ise kaçınılmaz. Bu durumu engelleyebileceğin 2 tarifimizden birini mutlaka denemelisin!

Tarif 1: Gerekli malzemeler; 1 adet muz, 10 damla limon suyu ve 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı. Muzu geniş bir kasede güzelce ezdikten sonra limon suyu ve zeytinyağını üzerine ekleyerek macun kıvamında bir maske oluşturmalısın. Muzun yeterince olgunlaşmış olması daha kolay ezilmesini sağlayacaktır. Karışımdaki muz, ciltteki yağı emerken, limon da tıkalı gözeneklerin temizlemesine yardımcı olur.  

yagli-ciltler-icin-muz-maskesi

Tarif 2: Tarifimizin odak noktasında bu kez zerdeçal var! Cilt lekelerini gidermede oldukça başarılı olan bu tarifte ihtiyacın olan malzemeler 1 yemek kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, yarım çay kaşığı elma sirkesi, 1 yemek kaşığı süt (daha kıvamlı bir maske elde etmek istersen süt yerine yoğurt da kullanabilirsin) ve 2 damla limon suyu. Karışımın kıvam alması için birkaç dakika buzdolabında bekletebilirsin. Haftada 1 veya 2 kez, 15 dk uygulaman yeterli. Zerdeçal renk bırakan bir baharat olduğu için temizleme aşamasında gül suyundan yardım alabilirsin.   

yagli-ciltler-icin-zerdecal-maskesi

Kuru Ciltler

Kuru ciltlerde dökülme, pullanma, çatlama, kaşıntı gibi problemler oldukça can sıkıcıdır. Ciltteki nem eksikliği fiziksel aktivite, mevsim geçişleri, beslenme, genetik yatkınlık gibi birçok farklı kritere bağlı olmakla birlikte, cildin nem dengesinin sağlanması için düzenli olarak cilt bakımı yapmak da kuru cildin beraberinde getirdiği olumsuzlukların önüne geçmek için bir hayli gerekli. Yine, yapımı çok basit 2 tarifi birlikte inceleyelim.

Tarif 1: Bu tarifimizde ölü hücrelerden kurtulmamızı sağlayan bir peeling yapıyoruz. Kuru ciltlerin en büyük problemlerinden biri olan ölü deri ve döküntülerden kurtulmak, nemlendirici uygulamadan önce cildi hazırlayarak maskenin cilde daha iyi nüfuz etmesini sağlar. Bunun için sadece iki malzemeye ihtiyacın var: yarım su bardağı şeker ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı. Karışımı cildine nazikçe uyguladıktan sonra yıkamalısın. Tazelenen cildin için gerekli olan doğal nemlendirici maske ise bir sonraki tarifimizde seni bekliyor!

kuru-ciltler-icin-zeytinyagı-seker-peelingi

Tarif 2: Ölü deriden arındırdığımız cildimizi nemlendirmek için gerekli malzemeler; yarım olgun avokado, 1 çay kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı bal. Avokado, cildi nemlendirmek için başlı başına yeterli bir ürün iken bir de karışımı bal mucizesi ile taçlandırdığımızda sonucun mükemmel olacağından eminiz. Maskeyi 15 - 20dk kadar bekletmen yeterli, düzenli uygulamada cildinin rahatladığını hissedeceksin.

kuru-ciltler-icin-avokado-bal-maskesi

Karma Ciltler

En sık rastlanan cilt tipi olan karma ciltlerde, T bölgesi olarak adlandırılan alın, burun ve çene bölgesinde yağlanma, diğer bölgelerde ise kuruluk görülür. Bu cilt tipinde ne yağlı ne de kuru ciltlere özel ürünleri yüzün tamamına uygulayamazsın çünkü bir bölgeye etki eden ürün diğerine etki etmeyecektir. Bunun yerine her iki cilt tipi ile savaşan ürünleri bir arada kullanarak karma cilt yapısının olumsuz etkilerini azaltmayı deneyebilirsin.

Karma ciltler genellikle kışın daha kuru yazın ise daha yağlı olma eğiliminde oldukları için yaz aylarında yağ dengesini kontrol altında tutan maskelere yönelmen gerekebilir. Yüzün bir bölgesinin yağlı, başka bir bölgesinin ise kuru görünmesini engellemek için nem dengesini sağlama adına neler yapabileceğimize bakalım:

karma-cilt-tipi

Tarif 1: İhtiyacımız olan malzemeler; 1/3 muz, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı tam yağlı süt. Karışımı püre haline getirdikten sonra göz altları hariç yüzün tüm kısımlarına uygulayabilirsin. Yaklaşık 10-15 dakika, haftada 1 veya 2 kez uygulamanı öneririz. Bu doğal karışım, düzenli kullanımda cildinde nem dengesinin sağlanmasına ve daha sağlıklı bir cilde kavuşmana yardımcı olacak.

karma-citler-için-dogal-maske-yapimi

Tarif 2: Karma ciltlerde özellikle T bölgesindeki yağlanmayı azaltarak sivilce ve siyah nokta problemlerini azaltmana yardımcı olacak bir önerimiz var. Yine oldukça basit ama bir o kadar da etkili tarifimizde; yarım salatalığı püre haline getirdikten sonra yoğurtla karıştırıp göz altı hariç yüzün tüm kısmına uygulayabilirsin.

karma-ciltler-icin-salatalik-ve-yogurt-maskesi

Hassas Ciltler

Kolayca tahriş olabilen hassas ciltler için yulaf ezmesi, ciltteki fazla yağı nazikçe emen doğal bir sabun işlevi görür. Buna ek olarak cildi besleyen bal ve yoğurt ile birleştiğinde harika bir nemlendirici maske ortaya çıkmakta. Yapman gereken; yeteri kadar yulafı pişirdikten sonra yoğurt ve balı ekleyerek oluşturduğun karışımı 15-20 dakika boyunca yüzünde bekletmek.   

hassas-ciltler-icin-yulaf-maskesi

Kızarıklığa Meyilli Ciltler

Kızarıklığa meyilli bir cildin varsa, yazın dışarda vakit geçirmek senin için kabusa dönüşebilir. Bundan vazgeçmek yerine, kızarıklığın etkisini azaltıcı doğal yolları deneyebilirsin. Toz yeşil çay (matcha çayı) ve aloe veranın içeriğinde bulunan bazı enzimler, kızarmış ve tahriş olmuş cildin sakinleşmesinde oldukça etkili. Ayrıca yeşil çayda bulunan kafein kan damarlarının geçici olarak küçülmesini sağladığından kızarıklığın azaltılmasında etkili oluyor. Yapman gereken 1 çay kaşığı matcha çayı ile 1 çay kaşığı aloe verayı karıştırdıktan sonra yüze eşit olarak yaymak ve 10-15 dakika bekletmek.  

kızarıklık-karsıtı-dogal-maske-yapimi-aloevera-toz-yesil-cay

Akne Eğilimli Ciltler

Akneye eğilimli ciltlerde uygulanmak üzere doğal seçenekler arayanlar için uzman dermatologlar, alfa hidroksil asitler içeren ürünlerin kullanımını tavsiye ediyor. Cildin üzerindeki ölü deriyi nazikçe soyan bir tür kimyasal bileşik olan bu asitlerin bulunduğu ürünlerden ikisi yaban mersini ve yoğurt. Bu iki ürün, anti-septik özelliği olan bal ile birleşince akneye neden olan bakterilere adeta savaş açıyor. 1/3 bardak yaban mersini, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı pirinç ununu ezdikten sonra karışımı yüzünde 15 ila 20 dakika arasında bekletmen ve ardından ılık su ile durulaman yeterli.

akne-egilimli-ciltler-icin-yaban-mersini-maskesi

Görsel Kaynak: prevention.com, pinterest, canva

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

2021 Düğün Trendleri

2021 Düğün Trendleri

Armut'un Yeni Özelliği Mahallem İle Tanıştın Mı?

Armut'un Yeni Özelliği Mahallem İle Tanıştın Mı?