Kış Lastiğine Geçmek İçin Bilmen Gerekenler

Kış Lastiğine Geçmek İçin Bilmen Gerekenler

Kışa girerken birçok hazırlık yapılıyor, bu hazırlıkların arasında arabalarımız için yaptığımız hazırlıkları da saymak gerekir. Arabanı kışa hazırlarken öncelikle lastiklerini yaz lastiğinden kış lastiğine geçirmen gerekiyor. Peki bu zorunluluk neden var, kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor ve uymamanın cezası ne?

Otomobil Tutkunları İçin Araba Parçalarıyla Ev Dekorasyonu

Detaylı Araç Temizliği Nasıl Yapılır?

Otomobilini Kışa Hazırlamak İçin 9 Olmazsa Olmaz

Lastik Oteli Nedir, Ne İşe Yarar?

Lastiklerin bakımı ve kışın yaz, yazın da kış lastiklerinin muhafaza edilmesi oldukça önemli konular. Bunlara dikkat etmek lastiğinin ömrünün daha uzun olmasını sağlayarak ekonomik olarak seni kara geçirirken lastiklerinin saklandığı yerde zarar görmesini engelleyerek trafik kazası riskini düşürüyor. Lastik otelleri sayesinde lastiklerini muhafaza edeceğin yeri ayarlamak ve o alanın imkanlarını muhafazaya uygun hale getirmek için ekstra bir çaba göstermene gerek kalmıyor. Armut’tan da istediğin lastik oteli hizmetine kolaylıkla ulaşabilirsin.

lastik-oteli-nedir

Kış Lastiği ve Yaz Lastiği Arasındaki Farklar

Kışın lastikler soğuk hava sebebiyle daralıp sertleşir, yazınsa sıcaktan gevşer. Bunun yanında yollar da yazın kuru kışın ise ıslak olur. Bu doğal koşullar sebebiyle gerçekleşen fiziksel koşullar yüzünden de lastiklerin yol tutuşları değişebilir. Bu sebeple lastikler yaz ve kış lastiği olarak ikiye ayrılmıştır. Mevsim şartlarına göre uyumlanan lastikler durma, hızlanma, yavaşlama durumlarına maksimum seviyede uyarak güvenli bir sürüş gerçekleştirmene yardımcı olur.

kis-lastigi-yaz-lastigi

Kış Lastiği Takma Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor?

Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık 2015 tarihinde getirilmiştir ve o zamandan beri aralık-nisan arasında kış lastiği zorunluluğu bulunur. Bulunduğun şehrin mevsim şartlarına göre yetkili valilikler tarafından bu süre değiştirilmiş olabilir, bunu yetkili mercilerin açıklamalarını takip ederek öğrenebilirsin.

kis-lastigi-takma-zorunlulugu

Kış Lastiği Takmama Cezası Ne Kadar?

Kış lastiği taktırmamış olarak yola çıkmanın cezası 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 4069 TL olarak belirlendi. 2023 yılı içindeyse kış lastiğine geçmemiş araçların şirketlerine kesilen cezalar 2568 TL.

kis-lastigi-cezasi

Kış Lastiği Takma Zorunluluğu Kimleri Kapsıyor?

Kış lastiği taktırma zorunluluğu her ne kadar yalnız yük ve yolcu taşıması yapan ticari araçlara olsa da şahsi araçlarda da kış lastiği kullanımı güvenlik adına önemli. Bu sebeple eğer aracının lastiğini kış lastiğine değiştirmek istiyorsan vakit kaybetmeden hareket almanda fayda var.

kimler-kis-lastigi-takmali

4 Mevsim Lastiği Kış Lastiği Yerine Geçer Mi?

Dört mevsim tekerlekleri -10 ile 30 derece hava şartları arasında kullanılabildiği için yıl boyunca mevsim normalleri bu sıcaklıklar arasında olan yerlerde kullanılabilir. Yazın sıcağında da kışın sert koşullarında da kullanılabilen bu lastikler ceza kapsamına da girmez yani kış lastiği uygulamasında dört mevsim lastiği kullandığın takdirde cezaya tabi tutulmazsın. Ama belirttiğimiz gibi bu lastiklerin de bir kapasite aralığı vardır, dört mevsim lastiğin kış lastiğinin getireceği konforu ve güveni her hava durumunda karşılaması beklenemez.

4-mevsim-lastik

Kış Lastiği Kaç Derecede Kullanılmaz?

Kış lastikleri 7 derecenin altında yol tutuşunu güçlendirerek yüksek performans sunar. Bunun dışında yüksek sıcaklıklarda kullanımı fren mesafesini uzatacağından, çabuk aşınacağından ve yakıt tüketimini etkileyeceğinden önerilmez.

kis-lastigi-kullanimi

Kış Lastiği Kaç Sene Kullanılır? Kış Lastiğinin Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Kış lastiğinin kullanım süresi lastiğin kullanım miktarına, gidilen yollara, hangi şartlarda kullanıldığına göre değişse de ortalama 5 yıldır. Bu süreden önce de lastikte çeşitli sebeplerle bozulmalar ortaya çıkabilir, bu durumda lastiğin değiştirilmesi gerekir. Lastiğin süresinin ne durumda olduğunu anlamak için lastikteki deliklere demir para sokarak bir deneme yapabilirsin, para lastiğe tamamen giriyorsa ve altın kısım görünmüyorsa lastiğin ömrü bitmiştir.

kis-lastigi-degistirme

Görsel Kaynaklar: ikinciyeni.com, pexels.com, toyotires.com, carfax.ca

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evin İçin Dış Cephe Boya ve Renk Seçenekleri

Evin İçin Dış Cephe Boya ve Renk Seçenekleri

Kışın İçinizi Isıtacak 5 Kış İçeceği Tarifi

Kışın İçinizi Isıtacak 5 Kış İçeceği Tarifi