Gitar Akordu Nasıl Yapılır?: Temel Akort Rehberi

Gitar Akordu Nasıl Yapılır?: Temel Akort Rehberi

Müzik aleti çalmanın birçok açıdan zihinsel ve motor gelişime desteği bulunuyor. Çocuklar için zeka geliştirici bir yanı da olmasıyla beraber yetişkinlerde de müzik aleti çalmak sosyal bir aktivite haline gelerek psikolojik destek mekanizması sunuyor. Gitar hobi olarak en çok tercih edilen müzik aletlerinin başında geliyor. Peki gitar çalmaya başladın ve gitar akordu ayarlama vaktin geldi. Gitar akordu nasıl yapılır, neye gerek vardır, gitarın akort olduğunu nasıl anlarsın?

Müzik Zevkini Evinde Yaşat: Rock'n Roll

Kendinize Alacağınız En Güzel 9 Hediye

Evindeki Zamanını Keyifli Hale Getirecek 10 Hobi-II

Gitar Akortunun Önemi

Bütün müzik aletleri akort edilmeye gereksinim duyar çünkü sıcaklıktan, çalınmadan ve daha farklı birçok sebepten dolayı bu aletlerin ayarları oynayabilir. Oynayan ayarlar sonucunda da aletin sesi bozulur ve müzik yapılmaz hale gelir. Gitar akordu da çok kolay bozulabilir ve bu sebeple her çalma öncesi yeniden akort etmek gerekebilir.

gitar-akordunun-onemi

Gitar Akort Harfleri ve Notaları

Gitar akort harfleri aslında notaları temsil ediyor. Özellikle İngiltere ve Amerika’da nota yerine kullanılan harfler bugün tüm dünyaya da yayılmış halde. La ile A’yı eşleyerek kalan notaları sırasıyla B, C, D, E, F, G harfleriyle eşleyip harflerin nota karşılıklarını bulabilirsin. Standart bir gitarda tellerin notaları. Sırasıyla. E, A, D, G, B, E şeklindedir ve akort bu teller üzerinden yapılır. Akort edilirken E üzerinden akort yaparken teli sıkmak ya da gevşetmek gerekir.

gitar-akordu-harfleri

Gitar Akordu Nasıl Yapılır?

Gitar akort ayarlama işlemini birçok farklı yöntemle yapabilirsin. Bunun için özel olarak üretilmiş aletlerden ya da telefonunda bulacağın online akort programlarından destek alabilirsin. Bu aletlerle belli bir notanın doğruluğunu kontrol ederek tek tek tellerin akortlamalarını yapabilirsin. Bunun yanı sıra piyanoyla la notasının akordunu yapıp ardından diğer tellerdeki la notaları üzerinden diğer tellerin akordunu yapabilirsin.

gitar-akordu-yapma

Sık Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Gitar akordu zaman zaman tutmayabilir, bunun farklı sebepleri olabilir. Öncelikle gitarın tellerini yeni değiştirdiysen gitar akordunu daha sık yenilemen gerekebilir. Bunun yanında tel akordunu doğru yapmana rağmen seste hatalar devam ediyorsa bunun sap ayarlıyla alakalı bir sorundan kaynaklanma ihtimali yüksek olabilir. Bu yüzden gitar akorları ayarlama esnasında sen yaptığın ayarlamanın doğruluğuna güveniyorsan devam eden hatalar için bir uzmandan destek alabilirsin.

Gitar Bakımı ve Akortun Ömrü

Tüm müzik aletlerinde olduğu gibi gitarda da bakım müzik aletinin ömrü açısından oldukça önemlidir. Düzenli bir bakım sayesinde gitarını daha uzun yıllar boyunca kullanabilirsin. Düzenli bakımına gitar temizliğini eklemen gerekir, gitarı her kullanımda özel bir bezle temizlemen ve gitar çalmaya başlamadan önce ellerini yıkaman gitarının bakımı için çok önemlidir. Bunun yanı sıra tellerin akordunu düzenli yapmak da gitarının sesinde istikrar yakalamanı sağlar. Aynı zamanda tel bakımını yapman ve 3 ile 5 ayda bir tel değişimi gerçekleştirmen gitarının kalitesini belli bir seviyede tutmana yardımcı olur.

gitar-bakimi-ve-akortun-omru

Görsel Kaynaklar: pexels.com, guitar.com, picjumbo.com, play-guitars.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Bebek Kıyafetleri Yıkama Rehberi: Güvenli ve Etkili Temizlik İpuçları

Bebek Kıyafetleri Yıkama Rehberi: Güvenli ve Etkili Temizlik İpuçları

Lohusalık Dönemi: Yeni Anneler İçin Kapsamlı Rehber

Lohusalık Dönemi: Yeni Anneler İçin Kapsamlı Rehber