Esnafa Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Geçtiğimiz günlerde açıklanan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik 3 bin TL ve 5 bin TL hibe desteği ile ilgili akıllarda bir çok soru mevcut. Destek kimleri kapsıyor? Destekten kimler yararlanabilir? Hibe desteğine başvuru nasıl yapılır? Aklındaki tüm soruların cevaplarını bu yazıda derledik.
Esnafa hibe desteğinden yararlanma şartı nedir?
Tek seferde iki ayrı grup halinde verilecek hibe desteğinden 17 Mayıs'tan önce vergi mükellefiyetini tesis eden ve 3398 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında meslek kodları belirtilen esnaf ve gerçek kişi tacirler yararlanabilir.
ilk grupta yer alan; kahve, kafe, çay bahçesi, okul personel servisi, düğün salonu, öğrenci yurdu, kantin, kırtasiye, hamam gibi 235 bin esnafa 5 bin lira, ikinci grupta yer alan 1 milyon 150 bin esnafa ise 3 bin lira hibe desteği verilecek. Bu grupta daha önceki desteklerden yararlanan berber gibi meslek gruplarının yanı sıra, bakım onarım, tamirat, kaporta, seyyar satıcı, sıhhi tesisat, kozmetik, oyuncak, hediyelik eşya, müzisyen, oto yıkama, tuhafiye, ayakkabı, bakırcı, çilingir, ayakkabıcı gibi esnaflar yararlanacak.
Esnafa verilecek 5 Bin TL hibe desteğinden hangi meslekler yararlanabilir? Destek hangi meslekleri kapsıyor?
Tez, yazım büroları, dans pistleri, diskotekler, nikah salonları, kaplıca, spa merkezleri, atış poligonları, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, sinemalar, düğün, balo ve kokteyl salonlarının işletilmesi, plaj alanlarının işletilmesi, fayton ve bisikletle yolcu taşımacılığı, hamam, sauna gibi yerlerin faaliyetleri, zayıflama salonu, masaj salonu, solaryum gibi yerler, form tutma ve vücut geliştirme salonlarının faaliyetleri, eğlence parkları, spor tesislerinin işletilmesi, bilardo salonlarının faaliyetleri, öğrenci ve işçi yurtları, pansiyonlar ve odası kiralanan evlerde yapılan konaklama faaliyetleri, büro destek hizmetleri, bar, meyhane ve birahanelerde içecek sunum faaliyetleri vb.
Esnafa verilecek 3 Bin TL hibe desteğinden hangi meslekler yararlanabilir? Destek hangi meslekleri kapsıyor?
Oyuncu ajansları, sürücü, gemici, dil, muhasebe kursları, kurs ve etüt merkezleri, yazılım ve bilgisayar dersi veren kurslar, mankenlik, modelistlik, stilistlik kurslarının faaliyetleri, özel kreşler, çocuk kulüpleri, tiyatro dekor ve malzemelerinin kiralanması, dikiş, nakış, güzellik, kuaförlük, berberlik kurslarının faaliyetleri, kendi hesabına çalışan valeler, hamallık hizmetleri, yazar, bestekâr, heykeltıraş, ressam, karikatürcü, gravürcü, ebru sanatçısı, pizzacılar, tezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla şekerleme perakende ticareti yapanlar, reklamcılık ile ilgili fotoğrafçılık faaliyetleri, ayakkabı boyama hizmetleri, dondurma imalatı, lokaller (alkollüalkolsüz), dondurmacılar, fotoğrafçılar, çorbacılar, fast-food'lar vb.
Hibe desteği başvurusu ne zaman başlıyor?
Esnafa hibe desteği başvurusu 25 Mayıs 2021 tarihinde başlayacak ve başvurular e-devlet sistemi üzerinden yapılacak.
Esnafa hibe desteğine başvuru son gün ne zaman?
25 Mayıs 2021 tarihinde başlayacak olan esnafa hibe desteği başvuruları 1 ay süre ile yapılacak yani hibe desteğine başvuru için son gün 25 Haziran 2021 tarihi olacak.
E-devlet üzerinden 5 adımda hibe başvuru nasıl yapılır?
Hibe başvurusu yapmak için E-devlet Gelir Kaybı Desteği Başvuru sayfasına gidin.
E-devlet sistemine giriş yapın.
Açılan sayfanın sağ üst tarafında bulunan ‘Yeni Başvuru’ butonuna tıklayın.
Daha sonra karşınıza çıkan taahhüt metnini okuyup onaylayın ve ‘Devam’ tuşuna basın.
Sonraki ekranda adres, iletişim ve IBAN bilgilerinizi girin ve başvurunuzu tamamlayın.
Esnafa Hibe Desteği NACE kodu nedir?
NACE kodu bir işyerinin faaliyet alanını ve bununla bağlantılı olarak işyeri tehlike sınıfı bilgisini veren bir koddur.
Hibe Desteği Alacak Mesleklerin NACE kodları:
Grup - 5 Bin TL hibe desteği alacak mesleklerin NACE kodları: