Bitkiler İçin Sıvı Gübre Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bitkiler İçin Sıvı Gübre Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bitkilerin de diğer tüm canlılar gibi düzenli beslenmeye ihtiyaçları vardır. Bu düzenli beslenmeyi de bitki besleyicilerden yani gübrelerden sağlarlar. Gübre toprağa ihtiyacı olan azot, fosfor gibi maddeleri sağlayan tüm ürünlere verilen genel isimdir. Bitkiler için sıvı gübre topraktan uygulanır ve özellikle evindeki bitkilerin veriminin artmasına, daha güçlü ve bakımlı olmalarına yarar.

Bitkilerine Daha İyi Bakmanın 13 Basit ve Etkili Yolu

Ev Bitkilerini Sonbahara Hazırlama Rehberi

Balkonunda Yenilebilir Bahçe Yaratma Projesi

Bitkiler İçin Sıvı Gübre Nedir?

Bitkiler için organik sıvı gübre bilinen hayvan gübresinin su ile karıştırılması ve içine bazı bitkilerin eklenmesi ile hazırlanır. Çeşitli bitkiler için sıvı gübre kullanabilirsin. Sebzeler için sıvı gübre kullanmak toprağın verimini arttıracağından dolayı daha fazla ürün almanı sağlayabilir. Öte yandan yeşil yapraklı bitkiler için sıvı gübre hem topraktan hem de yapraklardan uygulanabilir ve bu uygulama bitkini geliştirmenin yanında hastalıklara karşı da güçlendirir.

bitkiler-icin-sivi-gubre
bitkiler-icin-sivi-gubre-nedir

Sıvı Gübrenin Faydaları Nelerdir?

Sıvı gübre katı olanlara göre uygulaması daha kolay bir gübre tipi olduğundan kullanıcılar tarafından daha fazla tercih edilebiliyor. Uygulama kolaylığının yanı sıra sıvı şekilde verildiğinden sulama ile beraber toprağa kolayca işleyebiliyor. Bu şekilde sulama ile bitkiye ulaşan sıvı gübre bitkinin su kaybının da önüne geçiyor. Aynı zamanda bitki başı ürün verimliliğini arttırdığından organik tarıma geçmeyi düşünenler için de pratik bir yöntem.

sivi-gubrenin-faydalari
bitkilerde-sivi-gubre-kullanimi

Organik Sıvı Gübre Nasıl Yapılır?

Sıvı gübre yapımı oldukça pratik, bu sebeple istediğin miktarda hazırlayıp evindeki bitkilerine ya da hobi bahçene kolaylıkla uygulayabilirsin. Yalnızca katı hayvan gübresinin sulandırılmasından değil aynı zamanda ısırgan otu, hodan, cim gibi doğadaki tüm yeşil bitkilerden hatta özellikle yumurta kabuğu gibi evsel gıda atıklarından da organik sıvı gübre elde edebilirsin.

Bir örnek olarak ısırgan otundan sıvı gübre yapımını kısaca tarif edebiliriz. Yeni topladığınız ısırgan otlarını büyükçe bir kovaya dolduruyoruz. Kovada güzel çürüyebilmesi için sıkıştırmamak gerekiyor çünkü ısırgan otlarının hava alması ve oksijenle temas etmesi gerekiyor. Bu şekilde doldurduktan sonra üzerine varsa yağmur suyu yoksa çeşme suyu dolduruyoruz ve mümkünse her gün karıştırıyoruz. Aman dikkat çok keskin bir kokusu var, bu kokuyu kesmesi için bulursan mermer tozu kullanabilirsin. Gübrenin hazır olduğunu artık yüzeyde kabarcık olmadığında anlayacaksın. Bu noktada uygulama yapmak için bire yirmi oranını kullanmak gerekiyor. Yani bir ölçü sıvı gübre kullanıyorsan bunu yirmi ölçü su ile karıştırman gerekiyor. Bu şekilde ister topraktan ister yapraktan uygulama yapabilirsin.

organik-sivi-gubre-yapimi
organik-sivi-gubre-yapimi

Görsel Kaynaklar: pexels.com, unsplash.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Pelet Soba ile İlgili Bilmen Gereken Her Şey

Pelet Soba ile İlgili Bilmen Gereken Her Şey

Gün Boyu Enerjik ve Zinde Kalma Rehberi

Gün Boyu Enerjik ve Zinde Kalma Rehberi