Bauhaus Dekorasyon Akımı ve En İyi Örnekleri

Bauhaus Dekorasyon Akımı ve En İyi Örnekleri

Bauhaus, işlevsellik ve estetiği bir araya getiren, endüstriyel ürünleriyle 20. yüzyılda dünyaya kendini tanıtmış bir akımdır. Bunun örneklerini Apple ve Nike gibi birçok dünya lideri markada görebiliriz. Bu akımın “form fonksiyonu izler” anlayışı, endüstri ürünlerini estetik hale getirdiği kadar sadeliğini de ortaya koyar.

Bauhaus dekorasyon ve tasarım anlayışının temel prensiplerine göre biçim, renk, malzeme ve doku gibi ögeler mobilyada dikkat çekerken bir yandan bunların detaylarının süsleme olabileceğini savunur.

Akımın ortaya çıktığı dönemde ilk kez mobilya tasarımında üretime yönelik standartlaşma ve rasyonalizasyon benimsenmiştir. Bunun yanı sıra montaj kolaylığı, yeni teknolojiler kullanarak yüksek kalite ürünler elde etmek günümüzde mobilya endüstrisinin temellerini oluşturmuştur.

Şimdi gel gelelim Bauhaus akımının öncü örneklerine…

Giyinme Odaları İçin Tasarım ve Dekorasyon Fikirleri

Evinde Pozitif Hava Yaratacak Optimistik Dekorasyon Trendleri

Pop Art Ev Dekorasyon Rehberi

Wassily Sandalyesi, Marcel Breur, 1925-26

Modern tasarımın ikonik ürünlerinden biri olan Wassily Sandalyesinin günümüzde birçok örneğini ve benzer modelini görebiliriz. Eskiden kullanılan tahta sandalyelerin yerini dolduran çelik sandalyeler, endüstriyel üretimde bir devrim niteliği taşımış. Nikel çelik tüplerle oluşturulan iskelet, Breur’un tasarımında deri oturma yerleri ile birleştirilir.

Bu üründe ortaya çıkan güçlü çelik yapı, sandalyenin sağlamlığına dikkat çeker. Bauhaus akımının temel prensiplerinden biri olan basit ama yüksek kalite malzemeler ile üretilmiş, sade ama estetik bir sandalyedir.

Daha sonraları bu sandalyenin iskeletini farklı formlarda kullanarak birçok benzer model üretilmiş, hatta sandalyeye ek olarak ayaklık gibi ek tasarımlar da yapılmıştır.

Kapı Kolu, Walter Gropius, 1923

Bauhaus ekolünün kurucusu Walter Gropius’un tasarladığı bu kapı kolu bu akımın ana felsefesini anlatan en güzel örneklerden biridir. Sadeliğinin yanı sıra oldukça sağlam ve kullanışlı olması ile Gropius, Bauhaus anlayışının her detaya uygulanabileceğini anlatmak istemiş.

Günümüzde kapı ve pencere kollarının estetik anlayışı Bauhaus ile başlamış ve hatta bu tasarım 20. Yüzyılın en etkileyici uygulamalı sanatlar ögesi haline gelmiştir. Bu tasarım tamamen kullanışlı, fakat bir o kadar da zarif ve dengeli olması sayesinde kendinden önce ve sonra gelen akımlara güçlü bir etken olmayı başarmış.

Sehpalar, Josef Albers, 1926

Bauhaus ilkelerine göre dekorasyon genelinde düzenli renklere yer vermek, mekânın daha yalın bir görüntüye sahip olmasına yardımcı olur. Bu yüzden bu akımda ana renkler olan mavi, kırmızı ve sarıya çokça yer verilmiştir. Ayrıca basit ve sade mobilyalara yer vermek için üçgen, kare ve daire gibi ana şekiller seçilir.

Sehpalar iç içe geçen bir düzende üretilmiş, bu sayede ev veya ofis ortamlarında daha az yer kaplarlar. Bu fikir masa, sandalye gibi birçok mobilyaya örnek olmuş. Ayrıca meşe odunu ile oldukça sağlam olan bu sehpa setinin üst kısmı, vernikli camdan üretilmiştir. Böylelikle Bauhaus’un ana renkleri üzerine kolayca işlenebilir.

Masa Lambası, Wilhelm Wagenfeld, 1924

Endüstriyel tasarımın öncülerinden olan bu lamba ilk olarak bir metal atölyesinde Wilhelm Wagenfeld tarafından elde yapılmış fakat bir sanayi ürünü izlenimi verilmiş. Tabanı nikel bir plaktan ve gövdesi sade bir metal tüpten oluşan parçanın üzerinde bir cam yarım küre vardır.

Bu ürünün oldukça popüler olmasının sebebi ise son derece teknolojik ve kusursuz duruşundan kaynaklanır. Bauhaus’un ilkelerine göre “biçim işlevselliği takip eder” ve bu şekilde lamba da sade geometrik şekillerden oluşur. Böylece oldukça sade ama maksimum verime sahiptir.

Duvar Örtüsü, Anni Albers, 1926

Albers, geleneksel dokuma tekniklerini Bauhaus’un modern diline uyarlayarak, bir zamanların en ünlü kumaş sanatçısı olmuştu. Birçok duvar kumaşı tasarımında farklı renkleri ve şekilleri iç içe geçirerek ekolün öncü isimlerinden olmuştur.

Birçok tasarımında görülen renk seçimi ile sade fakat kontrast yaratan, mekânı oldukça aydınlatırken bir yandan da somut hava katan tercihlerden yana olmuş. Ayrıca kumaş tercihi ile öne çıkarak birçok ev ve ofise renk getirmiştir.

Görsel Kaynaklar: Pinterest, Alliance/Photoshot

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Gergi Tavan Modelleri

Gergi Tavan Modelleri

Ev Kiralama Rehberi: Kiralayacağın Evde Nelere Dikkat Etmelisin?

Ev Kiralama Rehberi: Kiralayacağın Evde Nelere Dikkat Etmelisin?