Rölyef Aynalarla Evler Işıl Işıl
Eviniz için dışarıda hazır olarak zevkinize göre beğenip aldığınız sayısız eşya vardır. Peki, bunların bazıları da sizin el emeğinizle oluşsaydı nasıl olurdu? Günümüzde hobi malzemelerine ve tabii ki kurslara erişim oldukça mümkün. Ancak çok da fazla teferruatı olmadan, kendi kendinize birkaç adımı takip ederek antrenize, salonunuza, yatak odanıza veya dilediğiniz başka bir alana ışıltınızı katmaya ne dersiniz?
Basit de olsa belki okullarda daha önce rölyef çalışması yaptığınız olmuştur. Yine bu mantıkla, bu sefer güzel bir desen işleyerek evlerinize tıpkı gümüşten, altından, bakırdan yapılmış edasıyla aynalar yapabilirsiniz. Elbette dilerseniz ayna formatı dışında evde gözünüze hoş görünmeyen bir bölümü kapatmak için de bütünsel olarak bu tarz bir çalışma yapıp evinize el emeği göz nuru ama çok da asil duran bir parça kazandırabilirsiniz.
Bu tasarım için gereken malzemeler de aslında çok teferruatlı değil. Öncelikle edinmeniz gereken malzeme, fırınlanmış rölyef folyosudur. Kalın rölyef folyoları genellikle gümüş renkte satılmaktadır ama bulmanız biraz daha zor olsa da altın ve bakır renklerde de folyo tedarik etmeniz halinde evinize uyumlu aynalar yapabilirsiniz.
Evini Yenilemek Mi İstiyorsun?
İç Mimardan Özel Mobilya Yapımına, Aradığın Her Hizmet Armut'ta!
Ücretsiz Fiyat Teklifi Al, Karşılaştır, Sana Uygun Olanı Seç!
Sonrasında ise size güzel bir desen bulma görevi düşüyor. Bunun için, internetten ayna desenleri araması yapabilirsiniz. Kendiniz de konsolunuzun örtüsünün deseninde ya da sevdiğiniz şekillerle bir tasarım oluşturabilirsiniz. Ardından, istediğiniz boyutta yapabileceğiniz aynanız için bu desenin çıktısını almanız ya da kağıda aktardığınız çizime göre folyonuzu kesip modeli üzerine birkaç bantla desene zarar vermeden yapıştırmanız gerekmektedir. Modelinizin kaymaması gerçekten çok önemlidir.
Folyo fazla hataya açık değildir, böyle bir durumda telafisi biraz zor olabilir. Bu nedenle modeli kaydırmadan, folyonun altına da günlük hayatta kullanılan sarı bulaşık bezleri gibi kalın bir bez koyarak mümkünse nereleri çizdiğinizi görebileceğiniz renkli bir tükenmez kalem ile modelin üzerinden güzelce geçin. Altındaki bezin kalın olması, modelin daha iyi çıkmasını sağlayacaktır. Bastırma şiddetinize de folyoyu delmemek adına dikkat etmeniz gerekmektedir. Gerekirse tüm çizim birince bir kez daha üzerinden kurşun kalemle geçebilirsiniz. Desen çıktığında, örneğin çiçekli bir ayna yapıyorsanız, folyoyu ters çevirin ve çiçeklerin yapraklarını kalemlerin arkasındaki yumuşak silgi ya da daktilo silgisi gibi bir materyal ile çizer gibi kabartın. Sonrasında yine folyonun yüzünü çevirin. Daha aşağıda kalmasını istediğiniz yerleri, örneğin çiçeğin ve yaprakların etrafındaki boş kısımları noktalama tekniği yapar gibi kurşun kalemle noktalayarak aşağıya indirip diğer desenlerin görünür olmasını yani üç boyutlu kabartma görüntüsünü sağlayın.
Çizim ve kabartma işlemi bitince, folyonuzun arka yüzeyini çevirin ve desenli kısma bolca mobilya tutkalı sürerek sertleşip kuruması için beklemeye alın. Bundan sonra geriye tek işlem kalacak... Elinize eldiven giyerek rotring mürekkebini deseninizin üzerine bir fırça yardımıyla sürün ve hızlıca bir gazete yardımıyla parlatana dek silin. Mürekkep hızlı kuruyacağı için bölge bölge mürekkepleyebilirsiniz. Daha fazla parlatmak için sonrasında işleme pamukla devam edebilirsiniz. Böylece çukur ve yüksek yerler öne çıkarak gölgeli ve hafif kararmış bir gümüş görüntüsü elde edeceksiniz. Bu mürekkep suda çözündüğünden aynayı kullanırken kuru bezle silmeniz gerekir. Sonrasında ise aynanızı bir çerçeveciye götürüp güzelce aynalatıp çerçeveletebilirsiniz. İyi günlerde kullanın!
Evini Yenilemek Mi İstiyorsun?
İç Mimardan Özel Mobilya Yapımına, Aradığın Her Hizmet Armut'ta!
Ücretsiz Fiyat Teklifi Al, Karşılaştır, Sana Uygun Olanı Seç!
Görsel Kaynak: Pinterest