5 Adımda Daha Sağlıklı Ve Güvenli Bir Bebek Odası
İçlerindeki keşfetme dürtüsünün bizlerden kat kat daha fazla olması nedeniyle çocukların ev içinde tehlikelerle karşı karşıya kalma olasılığı oldukça yüksek. Ebeveynler olarak çocuk odası dekorasyonlarında kullandığımız malzemelere, mobilyaların dizaynına ve bakımına dikkat ederek bu riski düşürmek elimizde.
Havalandırma
Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor, yalnızca camları açarak asla etkili bir havalandırma sağlayamayız. Etkili ve kaliteli bir havalandırmadan söz edebilmemiz için temiz havanın içeri transferi ve içerideki kirli havanın da dışarı atılması gerekir. Yani bebek odası havalandırması havada uçuşan, çeşitli alerjilere sebebiyet verebilen partikülleri odanın dışına taşımalı ve ayrıca nem oranını kontrol altında tutmalıdır.
Işıklandırma ve Ses Yalıtımı
Aşırı ışık ve ses bebeklerde duyu gelişimini negatif yönde etkileyebilir daha da kötüsü görme ve duyma hislerinde kalıcı hasarlara yol açabilir. Peki bu iki faktör için doğru değerler neler? Ses için gündüz 45db, gece ise 30db altı uygun aralık olarak belirtiliyor. Aydınlatma ise metrekare başına 20-30 lümen ideal sayılıyor.
Aksesuarlar ve Elektrik Tesisatı
Odadaki kablolar ve elektronik cihazlar bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alan yetişkinler için büyük bir sorun teşkil etmese de bebeklerin gelişim sürecini negatif yönde etkileyebilir. Bundan dolayı odada mümkün olduğu kadar az elektronik eşya bulundurmalı, mecburi olarak odada bulunan cihazları da kullanmadığımız zamanlarda fişinin takılı olmaması gerektiğine dikkat etmeliyiz.
Mobilyalar
Meraklı minikler için her yer oyun parkuru, her yer bir macera alanı. Hal böyle olunca evin içinde düşmek, kaymak da kaçınılmaz oluyor. Bu yüzden mobilyaların bu tür durumlarda en az tehlikeli olmasını sağlamalıyız. Köşeli kesimlerden ziyade oval kesimli mobilyalar tercih etmeli, dolap ve çekmeceleri kilitlenebilir olmalarına dkkat etmeliyiz.
Zemin
Bebeğinizin en çok zamanı yerde geçireceğinden şüpheniz yoktur herhalde. Hele de yeni yeni dünyayı keşfetmeye başladıysa onu yatağında tutmak imkansız bir hal alır. Bu yüzden zeminde kullanığınız halının kalitesi oldukça önemli. Bakteri ve toz partiküllerinin çok sık bulduğu zeminlerde bu zararlılardan korunmak için doğal ipliklerden yapılmış antibakteriyel halılar tercih edilmeli ve bu halılar sık sık temizlenip, havalandırılmalı.
Görsel Kaynak: Pinterest