Saç Nezlesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Saç nezlesi, genellikle saç derisinin hassaslaşması, gerginlik, ağrı veya rahatsızlık hissiyle kendini gösteren saç derisinde iltihaplanma durumudur. Bu durumun temelinde saç derisinin maruz kaldığı dış etkenler, saç bakım alışkanlıkları veya cilt problemleri olabilir. Saç sağlığına dair pek çok problem arasında son dönemde daha fazla konuşulmaya başlanan saç nezlesi, birçok kişinin yaşadığı ancak hakkında yeterince bilgi sahibi olunmayan bir durumdur. Bu yazıda, saç nezlesinin ne olduğunu, belirtilerini ve tedavi yöntemlerinden bahsettik.
Doğal Saç Bakım Yağı Tarifleri
Saç Nezlesi Ne Demektir?
Saç nezlesi, saç derisinde ortaya çıkan hassasiyet durumudur. Genellikle saç köklerinin çevresindeki sinir uçlarının etkilenmesiyle oluşur. Saçın uzun süre ıslak kalması, saç derisine yeterince hava aldırmayan uygulamalar saç nezlesine neden olabilir. Aynı şekilde, saçın jöle gibi kimyasallara çok sık maruz kalması da bu tür bir sonuca yol açabilir.
Saç Nezlesi Neden Olur?
Saç nezlesinin ortaya çıkmasında birden fazla faktör etkili olabilir. Bunların bilinen en yaygın sebepleri arasında ıslak saçla uzun süre kalmak, saç derisinin yeterince hava almaması, sıklıkla fön uygulamaları ve yüksek ısıya maruz kalmak vardır.
Saç Nezlesinin Belirtileri Nelerdir?
Saç nezlesi ilerlediği durumda günlük hayatını olumsuz etkileyebilecek belirtilerle kendini göstermeye devam eder. Saç derisinde hassasiyet, saç derisine dokunulmasıyla hatta saçın hareket etmesiyle bile oluşan ağrı hissi, saç derisinde tahriş olmaya benzer kaşınma ve yanma, saç tellerinde özellikle diplerde gerginlik, normalden fazla saç dökülmesi bu belirtilerin en yaygın olanlarıdır. Bu belirtiler genellikle saç derisinin maruz kaldığı dış etkenler veya cilt hassasiyeti ile ilişkilidir. Eğer belirtiler şiddetlenir ya da uzun süre devam ederse bir dermatoloğa başvurmanı öneririz.
Saç Nezlesi İçin Evde Uygulanabilecek Doğal Yöntemler
Saç nezlesine evde kolaylıkla uygulanabilen bazı doğal yöntemler iyi gelebilir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi durum ciddi gibi görünüyorsa kesinlikle bir uzmana başvurmanı tavsiye ederiz. Şimdi evde uygulanabilecek doğal yöntemlerle devam edelim. Bunların başında saç derisi masajı, bitkisel çaylarla durulama, elma sirkesi, soğuk uygulama, doğal yağlar, nemlendirme, doğal şampuan kullanma gibi adımlar gelir.
Saç derine birkaç damla hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağıyla masaj yapmak saç derini nemlendirip yumuşatacaktır. Dilersen aloe vera jeli kullanabilirsin. Aloe vera derideki tahrişi azaltmaya yardımcı olur. Demlenmiş ve soğutulmuş bitki çaylarıyla durulama da saçlarını besleyip yatıştıracaktır. Yatıştırıcı etkisiyle bilinen papatya çayı ve antioksidan bakımından zengin içeriğiyle yeşil çay bu konuda en doğru seçeneklerdendir. Elma sirkesini de suyla seyrelterek saç derine uygulayabilirsin. Elma sirkesi özellikle saç derinin pH’ını dengeleme konusunda yardımcı olacaktır. Soğuk havlu uygulaması yine saç derisini yatıştırmaya yarar ve ağrı hissini azaltmaya yarayabilir.
Son zamanlarda birçok alanda karşımıza çıkan doğal yağlar, bu konuda da yardımına koşabilir. Özellikle lavanta veya çay ağacı yağıyla saç derine masaj yapmak rahatlatmana yardımcı olur. Saçlarını nemlendirecek doğal maskeler hazırlayabilir, ancak en önemlisi bol su içerek saçının nemlenmesini sağlayabilirsin. Bir diğer önemli nokta da saçına uyguladığın kimyasal ve ısıları minimuma indirmek ve saç toplama alışkanlıklarına dikkat etmek.
Saç Nezlesi ile Saç Ağrısı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Saç nezlesi genellikle saç köklerinin hassasiyetinden kaynaklanırken, saç ağrısı migren gibi faktörlerden de kaynaklanabilir. Bu yüzden doğru tedavi yöntemini uygulayabilmek için doğru teşhis konulması önemlidir. Saç nezlesi en çok ıslak saça maruz kalma, sıkı saç toplama gibi koşullarda oluşurken, saç ağrısı migren ve stres gibi koşullar sonucu oluşur. Hem saç nezlesi hem saç ağrısı, saç derisinde ağrı ve gerginlik gibi ortak belirtiler gösterseler de saç nezlesi bunlara ek olarak kaşınma, tahriş, kızarma, yanma hislerini de beraberinde getirir.
Saç Nezlesi Ne Kadar Sürede Geçer?
Saç nezlesinin iyileşme süresi, altta yatan nedenlere ve uygulanan tedavilere bağlı olarak değişebilir. Genellikle uygun bakım ve önlemlerle birkaç gün içinde rahatlama sağlanabilir. Islak saçla kalma sonucu nezle oluştuysa 1-2 günde geçebilirken, tahriş veya iltihap oluştuysa daha uzun sürebilir. Hassas bir saç derisine sahip olup olmaman da yine iyileşme süreni etkileyecektir.
Saç Nezlesine Karşı Hangi Günlük Alışkanlıklar Faydalı Olabilir?
Saç nezlesinin önlenmesi veya tedavi edilmesi için saç derisini temiz tutmak, doğal ürünler kullanmak, saç kurulamak, ısıdan kaçınmak, saç derisini masaj yaparak temizlemek, beslenmek, stresten kaçınmak gibi bazı günlük alışkanlıklar faydalı olabilir.
Saçını düzenli olarak ancak aşırıya kaçmadan yıkamalısın. Bunu yaparken paraben ve sülfat içermeyen şampuanlar tercih etmek, saçının ve saç derinin sağlığını korumak için önemli. Saçını yıkadıktan sonra iyice kurut, özellikle saç diplerin nemli kalmamalı. Islak saçla uyumak ve saç diplerinin nemli kalmasına izin vermek, bakteri ve mantar oluşumuna zemin hazırlayabilir. Sık sık saç kurutma makinesi, düzleştirici veya maşa kullanmak saçın kurumasına ve saç derisinde tahribata yol açabilir. Saçını yıkarken, saç derine tırnak geçirmemeye özen göstermelisin. Bunun yerine saç derini parmak uçlarınla nazikçe masaj yaparak temizlemelisin.
Saç sağlığımız için vitamin ve mineraller açısından zengin bir beslenme düzeni de önem taşır. Özellikle B vitaminleri, biotin, çinko ve omega-3 yağ asitleri gibi maddelerin saç sağlığını desteklediği biliniyor. Stres, vücutta hormonal dengesizliklere yol açarak saç dökülmesine ve saç derisi problemlerine neden olabilir. Düzenli egzersiz yapmak, meditasyon ve rahatlama teknikleri uygulamak stresin etkilerinin azalmasına yardımcı olabilir.
Görsel Kaynaklar: pexels.com