Pre-Workout Nedir ve Ne İşe Yarar?

Pre-Workout Nedir ve Ne İşe Yarar?

Dengeli beslenme ve hareketli bir hayat sağlık için oldukça önemli bir ikili. Bunlardan sporu hayatına katanlar bedenlerindeki gelişmeyi ve fitleşmeyi hissettikçe sporu daha yoğun bir şekilde hayatlarına almaya karar verebiliyor. Hayatında spor yoğun bir şekilde olan kişiler, kas geliştirme çalışmaları yapanlar sporlarının yanında özel sporcu besinlerini de kullanıyor. Bu besinlerden bir tanesi de pre-workout. Pre-workout nedir diye düşünüyorsan senin için topladığımız bilgilere yazımızdan ulaşabilirsin.

Açık Havada Spor İçin En Uygun Yerler

Ev Tipi Sauna Nasıl Kurulur?

“Personel Trainer” İle Çalışmak Neden Önemli?

Pre-Workout (Antrenman Öncesi) Nedir?

Pre-workout kelimesi İngilizce antrenman öncesi demek. Buradan da anlayacağın üzere pre-workout takviyeleri spordan hemen önce kullanılan özel sporcu gıdalarından birisi. Spordan hemen önce kullanılmasının sebebi içeriği sayesinde spor esnasında enerji seviyeni arttırması. Pre-workout içeriği damar genişlemesini ve sinir uyarımını hızlandıran maddelerden oluşuyor. Bu maddelerin başında da kafein geliyor. Kafein yorgunluğu geciktirme ve sinir uçlarının hızlı uyarılmasını sağlama gibi işlevleri sayesinde pre-workout ürünlerinde önemli içeriklerden.

pre-workout-nedir

Pre workout ne işe yarar?

Pre-workout ürünleri içerikleri sayesinde egzersizin boyunca enerjini arttırmanın yanı sıra sporun ardından hasar gören liflerinin onarılmasını da hızlandırıyor. Bu sebeplerle yoğun spor yapanlar alacakları verimi arttırmak adına ve performanslarını yükseltmek adına bu ürünlerden yararlanıyorlar. Pre-workout ne işe yarar diye sorduğunda enerjini yükseltmesi ve dayanıklılığını arttırmasının yanında özellikle yoğun spor esnasında ağrı toleransını da arttırmaya yaradığını söyleyebiliriz.

pre-workout-ne-ise-yarar

Pre-Workout Supplementlerinin Kullanım Zamanları

Adından da anlaşılacağı üzere pre-workout ne zaman kullanılır diye sorduğunda spor yapmadan önce diyebiliriz. Sporundan 30-45 dakika öncesinde genellikle su ile karıştırarak tüketeceğin pre-workout takviyesi spor esnasında gücünü korumana, enerjini yüksek tutmana ve spordan yüksek verim almana sebep olacaktır. Eğer antrenmanını uyku saatine yakın yapıyorsan o antrenmanlarda uykunu etkileyebileceğinden dolayı alırken dikkatli olmanda yarar var. Bunun yanında her ürünü kullanmadan ambalajındaki kullanım talimatlarını da okuman tam olarak ne dozda ne zaman kullanman gerektiğini anlamana yardımcı olacaktır.

pre-workout-kullanimi

Kimler Pre-Workout Kullanmalı?

Pre-workout ürünlerini başlangıçtan ileri seviyeye kadar her seviyedeki sporcu kullanabilir. Bu ürünler egzersiz boyunca enerjisini korumak, kilo vermek, kas güçlendirmek ve kas geliştirmek isteyen herkesin kullanımına uygundur. Yalnızca kişiden kişiye kullanım dozları değişebileceğinden dolayı bu dozları bir uzmana danışarak belirlemende fayda var.

kimler-pre-workout-kullanmali

Hangi Pre-Workout Takviyeleri Alınmalı?

Pre-workout içeriğine göre hangi ürünü tercih edeceğine karar verebilirsin. En önemli içeriklerden birisi keratindir. Keratin vücudunun gücünün artmasına destek olan bir takviyedir, bu sebeple kullanacağın üründeki keratin miktarına bakmanda fayda var. Günlük olarak uzmanların tavsiye ettiği keratin miktarı 5 gram olsa da senin ihtiyacının ne kadar olduğunu bir uzmana danışarak öğrenebilirsin. Bunun yanında kafein de diğer önemli içeriklerden birisi. Kafein özellikle uzun süreli egzersizlerde dikkatini toplamanı ve uzun süre yorulmamanı sağlayacak bir üründür. Ama kişiden kişiye kullanım dozları değişebilen bir ürün olduğundan dolayı ne miktarda bir ihtiyacın olduğunu bir uzmanla belirlemen en iyisi.

hangi-pre-workout-takviyesi-alinmali

Antrenman Öncesi Beslenme

Düzenli bir spor hayatın olduğu takdirde diyetinin de geniş ve sporunda harcadığın enerjiyi ikame edecek şekilde düzenlenmiş olması önemli. Bunun için tüm besin gruplarını düzenli dağıttığın ve ihtiyaçlarına yönelik gıdalara yöneldiğin bir besin planına sahip olman yararlı olacaktır. Özellikle antrenman yaptığın günlerde su tüketimini yüksek tutman gerekir. Bunun yanında antrenman öncesinde özellikle ne miktarda karbonhidrat tüketeceğin yapacağın spordaki enerji ihtiyacına göre değişir. Enerjini uzun süreli ve istikrarlı tutman gerekmesi ya da yüksek enerji ile birden enerji sarf edeceğin gibi durumlar birbirinden farklı karbonhidrat ihtiyacına işaret eder. Antrenmandan 2-3 saat öncesinde yüksek lifli ve uzun sürede sindirilen gıdaları tercih edebilirsin. Bunun yanında 1 saat öncesinde ise meyve gibi şeker oranı yüksek gıdalar tercih edebilirsin. Sporcu sıvılarını da sporundan önceki bir saat içinde tüketmen gerekir.

pre-workout-icerigi

Pre-Workout Takviyelerinin Faydaları

Özellikle yoğunluklu sporlarda vücuttaki kasların tüketilmesinin önüne geçmek adına pre-workout kullanımı önerilmekte. Bunun yanı sıra pre-workout ürünleri egzersizinden yüksek verim almanı ve vücudunun hızlı gelişmesini de sağlayacak içeriklere sahip. İçeriğindeki kafein sayesinde egzersiz boyunca konsantrasyon seviyeni yükselteceğinden bu ürünleri kullandığın takdirde sporundan yüksek verim alabilirsin.

pre-workout-takviyelerinin-faydalari

Pre-Workout Ürünleri ile Olası Yan Etkileri

Son yıllarda yayınlanan raporlara göre pre-workout kullanımı sebebiyle olan ölümlerin sebebinin yanlış kullanım olduğunu hatırlamak gerekiyor. Bu sebeple pre-workout kullanımının zararının yanında kullanım dozuna odaklanman gerekir. Spor yapma düzenine, kas miktarına, yaşa ve sağlık durumuna göre dozlarını bir diyetisyenin de desteği ile belirleyebilirsin. Özellikle bir kalp damar hastalığı geçmişin varsa kullanımlarda olası zararlardan kaçınmak adına doktoruna danışabilirsin. Senin bünyenin durumuna göre de alerji gibi pre-workout yan etkileri görülebileceğini ve bu gibi durumlarda da yine doktoruna danışman gerektiğini unutmaman gerekir.

pre-workout-urunleri-yan-etkileri

Görsel Kaynaklar: trendyol.com, unsplash.com, pexels.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Kolay Çaydanlık Kireci Temizleme Yöntemleri

Kolay Çaydanlık Kireci Temizleme Yöntemleri

2023 Dekorasyon Trendleri

2023 Dekorasyon Trendleri