Özgür Ruhların Yeni Trendi: Karavan Yaşamı

Özgür Ruhların Yeni Trendi: Karavan Yaşamı

Karavanda yaşam neredeyse herkesin gençken kurduğu bir hayaldir. Dilediğin zaman evinden kopmadan istediğin yerlere gidebilmek, çevreni ve manzaranı değiştirebilmek elbette keyif verici bir deneyim olur. Ancak bu hayale ulaşmak için bazı fedakarlıklar yapman ve sıkı bir araştırma sürecine girmen gerekebilir. Karavan hayatına atılmak isteyenlere bu eğlenceli, bir o kadar da çaba gerektiren sürece dair bilgiler vereceğimiz bu yazımızda.

Yeni Trend: Konteyner Evler >

Bohem Tarzı Ev Dekorasyonu Önerileri

Küçük Balkonlar İçin Dekorasyon Önerileri

Karavan Yaşamında Seni Neler Bekliyor?

Hayatını yaşarken evini de fazlasıyla aktif kullanacağın karavan yaşamı gerçekten özgür ruhlu insanlar için birebir bir yaşam tarzı. Her gün yeni bir manzaraya uyanabileceğin, her öğününü başka bir havada yiyebileceğin karavan yaşamında fazlasıyla değişken bir hayatın olacak. Aynı şekilde senin de bu değişkenliğe her an hazır olman ve uyum gösterebilmen gerek elbette.

Hareketli bir evde yaşamanın getireceği bir sonuç da sabit olmayan ev sistemleri ve fazlasıyla sabitlenmesi gereken mobilyalar olacak. Araç arkasına takılabilecek mobil karavanlar, bir bütün olarak tasarlanan karavanlar ve en baştan tadilata sokarak kendin tasarlayabileceğin karavanlar… Her birinde önemli olan şey normal yaşam ihtiyaçlarını giderebileceğin imkânı kendine tanıman. Bunun için de elektrik, su tesisatı, ısıtma gibi sabit ev sistemlerinin konumunu iyi tasarlamalısın.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu

Aynı zamanda duş almak, lavaboyu kullanmak veya kişisel zamanını dilediğin gibi kullanmak istediğinde, özel alan sınırlarının olduğunu bilmen gerek. Özellikle iki kişi beraber yaşayacaksanız bu durumda kişisel alan tanımlarını iyi yapmalısınız. Ayrıca karavan evinizde sıkışık bir alan olacağı için kişisel eşyalarını düzenli tutarak evin hijyenine katkıda bulunabilirsin.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu

Karavan için Başlıca Yaşam Alanları

Karavanda yaşam için alanın ne kadar dar olursa olsun, yaşamını normal şekilde devam ettirmek için bazı zorunlu alanlara ihtiyacın olacak. Ve en önemlisi, bu alanı dekore ederken eğer sürücü koltuğunun yaşam alanı ile birleşik olduğu bir araçtaysan sürücüyü kesinlikle engellememen gerekir.

Karavan ile uzun veya kısa süreli yolculuklarda fark etmeksizin mutlaka mobilyalara ihtiyacın olacak. Bu mobilyaları dilersen karşılıklı koltuklar olarak kullanabilir veya yatağını toplayınca aynı zamanda bir oturma birimine dönüştürebilirsin. Bu noktada elinde olan eşyaları farklı fonksiyonlarını değerlendirerek kullanman senin çok işine yarayacaktır.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu

Bir ısıtıcı birimin (ocak, fırın veya tüp gibi), soğutucu birimin (mini buzdolabı veya mini buzluk gibi) ve bir evye ile bataryanın olması aslında bir mutfak için yeterli. Karavanında uzun süreli yaşayacağında gıda tüketimi için bir tezgâhın üzerine ve altına bahsettiğimiz bu elemanların hepsini yerleştirebilirsin. Bu noktada tercih edeceğin elektrikli beyaz eşyaların tüketeceği enerjiyi iyi hesaplamalı ve tezgâhın malzemesini kullanılma uygun belirlemelisin.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu-mutfak
karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu-mutfak

Bununla beraber dolap, çekmece gibi saklama birimlerini yolculuk sırasında açılıp dağılmaması için yeteri kadar sabitlemeyi unutmamalısın. Her bir kulpu aynı zamanda saklama biriminin çekmece ve kapaklarına birleştirebilirsin.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu-mutfak

Evinde kullandığın banyo ve lavabo gibi birimleri karavanda aynı fonksiyonları kullanman mümkün olmayabilir. Sonuçta alanın fazlasıyla dar olacak ve su tesisatını verimli kullanamayabilirsin bu noktada. Bu nedenle özel olarak karavanlar veya konteyner evler için tasarlanmış klozetleri veya duş kabinlerini araştırabilirsin.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu-mutfak

Karavan Yaşamına Hazırlık Yapmak: Minimal Dekorasyon

Hayatını bir aracın içinde geçirmeye karar verdiğinde yapacağın pek çok fedakarlığı da kabul etmiş olursun. Bu noktada en çok fedakarlığı da elbette azalan alanın ile beraber dekorasyon eşyaların konusunda yapacaksın. Küçük bir alanda yaşamak için de “az ve öz” parçaları tercih etmelisin. Yani tam olarak minimal tasarımın da dediği gibi sadece işlevi olan dekorasyon ürünlerini kullanmalısın. Ancak bunu seçimi yaparken yine kişisel tercihlerine göre minimal parçaları istediğin tarzda kullanabilirsin.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu-minimal

Kendi Karavanını Tasarla

Araca bağlı, bir bütün olan veya bir araçtan dönüştürülen karavanlar mutlaka bir şekilde tadilata ihtiyaç duyacaktır. Senin bireysel yaşam alanın olacağı için bu tadilat sürecinde yaşam ve tarz önceliklerini göz önünde bulundurmalısın.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu

Öncelikle aracını kendine göre tasarlamalısın. Bunun için ilk başta tesisat ve sigortaların konumunu belirlemelisin. Ardından zemin, tavan ve yan yüzeylerin kaplamasını düşünmelisin. Tabii bu kaplamanın hangi malzemeden yapılacağı da senin kişisel tercihine bağlı.

Kaplamaları tamamladıktan her bir mobilya ve dekorasyon parçasını sabitleyerek ilerlemelisin. Her bir parçayı kendi alanını iyi tanımlayarak yerleştirmelisin. Aynı şekilde bunun yaparken karavanını nasıl temizleyebileceğini de düşünmelisin.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu

Pratik Karavanda Yaşam İpuçları

Karavanda yaşamaya karar verdiğinde şehrin içinde bir dairede bulunmayacaksın elbette. Karavan veya konteyner evler için özelleşmiş bölgelere park edebileceğin karavanında bazı alanların dezavantajları seni rahatsız edebilir. Örneğin haşerelerin evine girmemesi için kapılara ve pencerelere filtreler ve sineklikler taktırabilirsin.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu

Saklama alanları senin en büyük dostun olacak. Küçük bir alanda yaşamaya çalışırken bir yandan da eşyalarını düzenli tutabileceğin mobilya altları, tavan rafları veya dikey saklama birimlerini tercih edebilirsin. Aynı şekilde eşyalarını kancalara asarak boş alanları daha verimli kullanabilirsin.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu

Araçta aydınlatmayı sağlamak için en kullanışlı ışık elbette gün ışığıdır. Ancak gece veya kapalı ortamlarda park eden araçlar için mutlaka bir aydınlatmaya ihtiyaç duyacaksın. Aydınlatma sisteminin de fazla enerji tüketmemesi için LED aydınlatma kullanabilirsin.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu

Karavanda Yaşam: Maliyet İçin Ortalama Fiyat Aralığı

Bütün hayatını bir aracın içine sığdırmaya çalışırken sadece eşya azaltmayacak, aynı zamanda maddi fedakarlıklarda da bulunacaksın. İlk başta yeni bir araç edinmen, aracına bir karavan bağlaman veya hali hazırda aracını dönüştürmen gerekir.

Ardından sana maliyet çıkaracak işlemler aracın yalıtımını; su, elektrik, ısıtma tesisatları; araç içi kaplama veya tadilatlar; havalandırma; mutfak, tuvalet ve yatak gibi yaşama alanlarının montesi; trafik sigortası ve ruhsat işlemleri için harcayacağın değer 20.000 ile 50.000 tl arasında değişebilir. Elbette bu fiyat aracın kendisini hesaptan dışarıda tutarak hesaplandı.

karavan-yaşamı-karavan-dekorasyonu

Görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evde Dezenfektan ve Temizlik Mendili Nasıl Yapılır?

Evde Dezenfektan ve Temizlik Mendili Nasıl Yapılır?

Umarım Tekrar Moda Olmaz Denecek 15 Dekorasyon Trendi

Umarım Tekrar Moda Olmaz Denecek 15 Dekorasyon Trendi