Müzik Zevkini Evinde Yaşat: Rap

Müzik Zevkini Evinde Yaşat: Rap

İnsanların yaşam tarzını etkileyen kültürlerden biri, şüphesiz müziktir. Belirli bir tarzın müzik kültürüne hakim olan insanlar, bu kültürü oluşturan pek çok ögeyi hayatlarına dahil ederler. Özellikle ortaya çıkışı ile önemli geçmişi olan müzik kültürlerinin etkisi giyimden kişisel görünüme, davranış şekillerinden ev dekorasyonuna dek görülebilir. Bugün de tarihsel bir kültüre sahip müzik türleri Rap dinleyicilerinin evlerini kişiselleştirirken kullanabilecekleri dekorasyon önerilerini seninle paylaşacağız.

Müzik Zevkini Evinde Yaşat: Reggae >

Müzik Zevkini Evinde Yaşat: Jazz >

İlham Verici Cafe Dekorasyon Örnekleri >

Hip Hop Müziği: Rap Kültürü Nedir?

Birçok kaynağa göre adını “Ritim ve Şiir” (Rhytm and Poem)’den alan Rap, en bilinen eleştirel eserlerin çıkış noktası olmuştur. 1970’lerde Amerika’nın gettolarında ortaya çıkan Rap müziği aynı ismi gibi çoğunlukla sabit bir ritim üzerine okunan dizeler şeklinde sanatçının görüşlerini dile getirmesi ile oluşur.

Düşüncelerini özgürce müziğini kullanarak ifade eden Rap dinleyicisi yaşam tarzında da bu açıklığı yansıtmaktadır. Bunu pek çok müzik türü veya kültürüne göre daha sert ve keskin bir biçimde yaptığı için Rap kültürüne ait öne çıkmış tasarım ögeleri de daha belirgindir.

Rap Müziğinin Renkleri: Zıt Renk Kullanımı

Eleştirel bir üslup kullanılan Rap müziği kültüründe zıt yapılar birbiri ile uyum içindedir. Aynı sert bir ritim ile bir şiirin birlikte kullanılması gibi… Bu ögeleri tasarıma aktardığımızda dilersen kontrast renkleri, dilersen karakter olarak zıt renkleri bir arada kullanabilirsin.

rap-dekorasyon-siyah-beyaz-oturma-odası

Rap dinleyicilerinin ve sanatçılarının oluşturduğu modada da siyah beyaz zıtlığını çok sık görmüşsündür. Aynı şekilde bu iki uç tonu bir arada kullandığın tekstil ürünleri, aksesuar parçaları ile bu kültüre dair göndermeleri sen de evinde yaratabilirsin.

rap-dekorasyon-siyah-beyaz

Kontrast olarak zıt olmasalar da karakter olarak birbirine karşıt olan kırmızı ve mavi de Rap kültüründe pek çok alanda kullanılan renklerdir. Sıcak ve genç bir renk olan kırmızı ile soğuk ve tok duran bir renk olan maviyi bir arada veya beyaz gibi birleştirici bir tonla kullanabilirsin.

rap-dekorasyon-mavi-kırmızı

Hip Hop’un Canlı Sokakları: Graffiti

İkili renkleri kullanmanın yanı sıra Hip Hop kültürünün rengarenk doğasını da düşünebilirsin. Özellikle duvar sanatı olan graffiti çalışmalarında farklı ve özgün kombinasyonlarla görebileceğin renkleri evinde kullanabilirsin. Bu noktada dilersen gerçek graffiti çalışmaları ile de duvarını renklendirebilir veya küçük detaylarda bu eserlere yer verebilirsin.

rap-dekorasyon-graffiti

Eğer graffiti olmasa da kullanılan canlı renkleri evinde görmke istiyorsan bu renkleri mobilyalarında, halında, aksesuarlarında, aydınlatmanda, detaylarda veya büyük boyutta duvar kağıtlarında karışık olarak kullanabilirsin.

rap-dekorasyon-graffiti-duvar-kağıdı

Dekorasyonda Rap Dinleyicisinin Sözü: Büyük Olsun!

Rap kültürünün ortaya çıktığı gettolardan günümüzde müziği temsil eden sanatçıların yaşam tarzlarına ve müzik videolarına dek tasarımda “büyük olan çoktur, çok olan iyidir” bakış açısını benimsediklerini görebilirsin. Büyük evler, büyük arabalar, çok fazla parlak ürünler, çok fazla detay parçalar gibi karşına çıkabilecek bu ögeleri bir Rap dinleyicisinin kültürüne uygun dekorasyonunda kullanabilirsin.

rap-dekorasyon-altın-detaylı-mobilya

Geniş ve Alçak Mobilyalar

Ritmi ve şiiri temsil eden Rap müziğin doğasında her ne kadar eleştirel bir üslup kullanılsa da sevenleri için rahatlatan ve ritmi ile kendini dinleten bir tonu vardır. Bilirsin ki geniş alanlı, büyük kolçaklı ve insanı saran kırlentleri olan bir koltuk üzerine kendini bırakmak da kendi tarzında huzur bulmak kadar rahatlatıcıdır. İşte Rap’in büyük tasarımlarını da evinde en çok kullandığın dekorasyon parçaları olan mobilyaların üzerinde bu şekilde yorumlayabilirsin.

rap-dekorasyon-sinema-odasi

Senin İçin Değerli Olanı Sergilemekten Kaçınma

Rap kültürünü temsil eden sanatçıların moda parçalarının ne kadar ayırt edici olduğunu görmüşsündür. Altın devasa kolyeler, bol basketbol formaları, havalı ayakkabılar… Aynı şekilde senin de çok değer verdiğin moda ürünlerin, dinlediğin müziğin kültürüne dair figür veya eşyaların varsa evinde bu değerli parçalar için bir sergileme alanı oluşturabilirsin. Bunun için günümüzde sıkça karşılaşabileceğin açık dolapları, açık rafları kullanabilirsin.

rap-dekorasyon-sergileme

Noktasal Aydınlatma ile Bir Dans Pisti Oluştur

Hip Hop denilince, akla sadece Rap değil onu oluşturan başka sanat türleri de gelir. Az önce bahsettiğimiz gibi graffiti, moda… Ve dans!

Günümüz dans kategorilerinde en eğlenceli türlerinden biri olan Hip Hop, Rap müziği ile kendini akışa bıraktığında farkında olmadan tutturduğun ritim ile yapabileceğin bir danstır. Amatör veya profesyonel şekilde bu müziği yaşamak ve dans ile yansıtmak istiyorsan evinde buna özelleşmiş açık bir alan tasarlayabilirsin.

Yer altı kültürlerinden beslenen Hip Hop ve Rap müziğinin temasını yaşatmak için kurguladığın bu ortamda ve evinin genelinde alçak ve noktasal aydınlatmalardan faydalanabilirsin.

rap-dekorasyon-ev-dans

Rap Kültürünün Vazgeçilmezi: Altın

Rap kültürünü temsil eden dinleyicileri ve sanatçıları göz önüne getirdiğinde fazlasıyla altın takı, mücevher ve detay olduğunu fark edebilirsin. Bir nevi “Çok olan iyidir” bakış açısıyla paralel şekilde altının gösterişi bu kültür ile birleşmiş yapıdadır. Sen de aynı modada kullanıldığı gibi ev dekorasyonunda altın parçalar, malzemeler ve detaylar kullanabilirsin.

rap-dekorasyon-altın

Görsel kaynak: pinterest, unsplash, elle decor

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Siyahın Büyüleyici Gizemini Mutfağına Yansıt

Siyahın Büyüleyici Gizemini Mutfağına Yansıt

Ünlülerin Ev Dekorasyonlarını İnceliyoruz

Ünlülerin Ev Dekorasyonlarını İnceliyoruz