Enerji Kimlik Belgesi(EKB) Nedir? EKB Zorunlu Mu?
1. Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
Enerji Kimlik Belgesi, binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma, havalandırma, sıcak su vb. enerji sistemlerinin yıl içerisinde tükettikleri enerjiyi gösteren belgedir.
Isıtma, soğutma, aydınlatma gibi her bir enerji sisteminin ilgili standartlarla, konfor şartlarından ödün vermeden, uygun hesaplamalar sonucunda, asgari olarak enerji tüketim değeri ortaya çıkar ve bu değere göre enerji performans sınıfları belirlenir.
Enerji performans sınıfları, A,B,C,D,E,F,G olarak 7 gruba ayrılır ve A en verimli binayı tanımlar. G’ye doğru gidildikçe binanın enerji verimliliği düşer.
Enerji Kimlik Belgesi Mi Almak İstiyorsun?
İşinde Uzman, Güvenilir Firmalar Armut’ta!
Ücretsiz Fiyat Teklifi Al, Karşılaştır, Sana Uygun Olanı Seç
2. Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu Mu?
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereği, 05.12.2008 tarihli ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği kapsamında ‘mevcut ve yeni binalara’ Enerji Kimlik Belgesi almanın zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.
3. Enerji Kimlik Belgesi Nereden Alınır?
Enerji kimlik belgesi düzenleme yetki belgesi almış ve ilgili meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bu belgelere sahip eleman çalıştıran tüzel kişiler yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) verebilir.
Bünyesinde EKB Uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketleri, mevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) verebilir.
4. Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-devlet üzerinden ‘Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama’ sayfasına giderek sorgulama yapabilirsiniz.
5. Enerji Kimlik Belgesi Fiyatları
Armut.com verilerine göre Enerji Kimlik Belgesi(EKB) ortalama fiyatı 786 TL olduğu görülmüştür. Bina özelliklerine (kullanım alanı, kat sayısı vs.) göre bu rakam 500 TL ile 14.000 TL arasında değişiklik gösterebiliyor.
6. Enerji Kimlik Belgesi Alınırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Yetkili bir kişi ya da kurumla çalıştığınızdan emin olun.
Birden fazla yetkili ya da kurumdan fiyat alıp karşılaştırma yapın.
7. Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur?
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca, 05.12.2008 tarihli ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘’Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’nde’’ mevcut ve yeni binalara ‘’Enerji Kimlik Belgesi’’ almak zorunludur ibaresi yer alır.
Enerji kimlik belgesi bulunmayan yapılar için Enerji Verimliliği Kanununda yer alan idari yaptırımlar uygulanır.
Enerji Verimliliği Kanunu içerisinde yer alan ‘’İdarî Yaptırımlar ve Uygulama’’ bölümünde ise cezalar açıkça belirtilmiştir.