Çocuğunla Birlikte Hazırlayacağın Yaratıcı Oyuncak Fikirleri

Çocuğunla Birlikte Hazırlayacağın Yaratıcı Oyuncak Fikirleri

Çocuğunuzun oyuncaklarını kendiniz yapmaya ya da onunla birlikte hazırlamaya ne dersiniz? Teknolojinin hızla ilerlemesi ve çocukların oyuncaklardan çok dijital oyunlarla zaman geçirmesi çoğu zaman çocuğun yaratıcılık ve hayal gücünü geliştirememesine neden olmaktadır. Evde oyuncak yapımı fikirleriyle hem onun yaratıcılığının sınırlarını zorlayabilir hem de el becerilerinin gelişmesine katkıda bulunabilirsin. Üstelik birlikte kaliteli zaman geçirebilir ve ona unutamayacağı bir oyuncak sunabilirsiniz. Evinizde kolaylıkla bulabileceğiniz ya da uygun fiyata satın alabileceğiniz malzemelerle yapabileceğiniz kendin yap oyuncak fikirlerine göz atalım.

Dar Alanlar İçin Çocuk Oyun Alanı Nasıl Oluşturulur? >

Ses Yalıtımlı Oda Nasıl Yapılır? >

Eski Eşyalardan Retro Yaratmak >

1. Kartondan Tetris

  • Kartonu fotoğraftaki gibi 10x10 mm ölçülerinde karelere bölerek işe başlayın.

  • Bu karelerin ölçüleri aynı zamanda tetris parçalarının da ölçüsü olacak.

  • Renkli köpükleri tetrisin çerçevesi ve parçalarını yükseltmek için kullanabilirsin. İstersen tetris parçalarına boyut katmak için kartonları da üst üste yapıştırabilirsin.

Malzemeler

-Karton
-Renkli köpük levha
-Renkli el işi kağıtları
-Tutkal
-Cetvel
-Makas
-Kalem

kartondan-tetris
kartondan-tetris

2. Ponpondan Kuklalar

Çocuğunun hem yaparken hem de oynarken çok ama çok eğleneceği basit bir el yapımı oyuncakla karşı karşıyayız.

Malzemeler
-Küçük bir karton parçası
-Ponponda kullanacağın ipler
-Yapışkanlı göz ya da beyaz, gri ve siyah keçe kumaş

Gözlerini fotoğraftaki gibi profesyonel oyuncak gözlerden yapabilir ya da hazır yapışkanlı gözleri kullanabilirsin. Ponpon yapımı için de makas kullanarak istediğin uzunlukta tüyler ve dilediğin şekillerde oyuncaklar yapabilirsin.

ponpondan-hayvanlar
ponpondan-hayvanlar

3. Battaniyelerden Oyun Evi

Ebeveynler tahta dübel, çamaşır ipi veya dış mekan çadır çerçevesi kullanarak bir yapı oluşturabilir, ardından çocuklar çarşaflar, battaniyeler ve tabii ki tonlarca yastık ekleyerek kendilerine bir oyun alanı oluşturabilir. Çocukları farklı türden kaleler inşa etmeye teşvik edebilirsin: Biri okumak için, biri uyumak ve dinlenmek için, diğeri piknik yapmak için. Ebeveynler, elbette küçüklerin dekore etmesine izin vermeden önce yapıların güvenli olduğundan emin olmalıdır. Bu alanı dilediğiniz şekilde dekore edebilir, ışıklandırmalar ve çocuğunuzun en sevdiği oyuncakları bu alana ekleyerek birlikte bu huzurlu atmosferin tadını çıkartabilirsiniz.

battaniyelerden-oyun-evi

4. Renk Avı Kartonu

Özellikle küçük çocuklar için akıllıca olan bu aktivite, basit bir malzeme avı yaratarak renk öğrenmeyi bir oyuna dönüştürür. Çocukların, her gökkuşağı renkli karalamayla eşleşen öğeleri bulması gerekir. İşleri daha zor hale getirmek istiyorsan, çocuklardan her bir öğeyi bulduktan sonra renk adlarını söylemelerini isteyebilir veya onlara çeşitli renk kombinasyonlarında nesneleri bulma görevi verebilirsin. Bu aktivite çocukların malzeme biçimlerini ve renk farklılıkları kavrama becerisini arttırır.

renk-avı-kartonu
renk-avı-kartonu

5. Koridor Lazer Labirenti

Son doğum gününden kalan parti süslerini, o klasik casus filmleri gibi koridorda bir lazer labirenti oluşturarak iyi bir şekilde kullanabilirsin. Çocukların tavana yakın şeritleri atlamak için biraz yardıma ihtiyacı olabilirken, bağımsız olarak oynayabilir, labirentlerinde uzanıp çömelebilirler. Bu aktivite oldukça fizikseldir, bu nedenle bazı küçükler evde yaptıkları bu aktiviteden sonra sıkı bir uykuya hazır olabilirler.

koridor-lazer-labirenti

6. Kendin Yap Anı Taşları

Çocuklar eğlenceli bir dizi hikaye taşını kullanırken sadece yaratıcı hikaye zamanından zevk almakla kalmayacak, aynı zamanda bunların yaratılmasında da kesinlikle yer alabilecekler. Belirlediğin tema kapsamında (uzay, peri masalı veya süper kahraman) anlatacağın hikayeleri her taşın üzerine çizdiğin açıklayıcı bir resimle gösterebilirsin. Bu resimler kimi zaman birlikte yaptığınız aktiviteleri tanımlamak için anı taşları olabilir, kimi zaman da sadece o günün hava durumunu anlattığınız hikaye taşları. Neleri resmedeceğiniz tamamen size kalmış. Bunları, can sıkıntısının yerleşmeye başladığı yağmurlu günlerde elinin altında tutabilirsin.

boyama-anı-taşları
boyama-anı-taşları

7. Origami Oyuncaklar

Origami hem yetişkinler hem de çocuklar için eğlenceli ve ödüllendiricidir. Çocuklar için bu harika origami projeleri, her an yapılabilecek aktivitelerdir. Çocuklarının kaç yaşında olduğuna bağlı olarak, bu origami projelerinden bazılarını tamamlamak için yardımına ihtiyaçları olabilir. Her projeyi başarılı kılmak için bazı ipuçları aşağıda verilmiştir:
Origami modelini önceden kendin yapmalısın, özellikle bir çocuk partisi planlıyorsan veya öğretecek çok sayıda çocuğun varsa. Bazı origami eğitimleri fotoğraflıdır ve bazıları ise diyagramlıdır. Projeyi tamamlarken talimatları elinde bulundurmak için diyagramları sık sık kontrol edebilirsin. Origami çocuğunun hayal gücü ve el göz koordinasyonu açısından oldukça faydalı ve öğreticidir.

origami-oyuncaklar
origami-oyuncaklar
origami-oyuncaklar

8. Yumurta Kabından Gemile

Yumurta paketleri ya da kapları, birçok oyuncağı yapmamıza imkan tanır. Bu kimi zaman tamamını mavi renge boyayıp onu bir okyanus havuzuna çevirmek ve çocuğunla topladığın deniz kabuklarını onun içinde biriktirmek olabilecekken; kimi zaman da ipler ve çubuklar yardımıyla oyuncakların sığınağı gemi ve mürettebata dönüşebilir.

yumurta-kabından-gemi

9. Lego Canavarları

Bu küçük lego canavarları küçük çocuklar ve bebekler için harikadır. Kullanmadığın kağıt torbalar, renkli karton, makas ve yapışkan gözler kullanarak bu oyuncağı elde edebilirsin. Bebekler için harikadır çünkü onlara el-göz koordinasyonunu öğretir ve legolarını renk farklılıklarına göre de bu torbalara isabet ettirebilirler.

lego-canavarları
lego-canavarları

11. Keçeden Oyuncak Yapımı

Her yerde gördüğümüz ve fiyatları pek de küçümsenemeyecek olan keçe oyuncakları evde kendin hazırlayabilirsin. Farklı renklerdeki keçelerle hayvan figürleri, çiçekler ya da dilediğin herhangi bir nesneyi hazırlayabilirsin. Malzemeler şunlar:

Malzemeler

  • Keçe

  • Makas

  • İğne

  • İplik

  • Kalem

  • Elyaf/pamuk/sünger

Aldığın farklı renklerdeki keçelerden birini ilk olarak ikiye katlamalısın. Daha sonra oluşturmak istediğin figürü belirgin olacak şekilde kalem yardımıyla çizebilirsin. Çizdiğin figürü kesmeli ve bir tarafını iplikle dikmelisin. Son olarak içini doldurmak için aldığın malzemeyle içini doldurup ve tüm kenarları dikebilirsin. Hazırladığın figüre bağlı olarak düğmeler yardımıyla oyuncağa hareketlilik katabilirsin.

keçeden-oyuncak

12. Kara Tahta Boyama

Kara tahta duvarlar, panolar, dolap kapakları son yollarda ev dekorasyonunda oldukça moda. Biz oyuncak olarak da değerlendirmeni tavsiye ediyoruz. Çocuğun için evinin uygun bölümlerini kara tahta boyasıyla kaplayabilir, bir kutu da tebeşir alarak, istediği çizimi yapmasına imkan tanıyabilirsin. Böylelikle özgür olmalarına imkan tanıyacak iyi bir aktivite alternatifi yaratmış olursun.

kara-tahta-boyama

13. Renkli Ahşap Puzzle

Bebeğinin şekilleri öğrenmesini sağlayacak bir oyuncak daha. Düz ahşap blokların üzerini fotoğraftaki gibi farklı renk ve şekillerde boyayarak üçgen, daire, kare ve dikdörtgenleri birleştirerek geometrik şekilleri kavramasını sağlayabilirsin.

renkli-ahşap-puzzle

14. Tuvalet Kağıdı Rulolarından Lego

Çocuğunun parça-bütün ilişkisini kurmasını sağlayacak bu oyuncağı yapmak göründüğünden de kolay olacak. Ruloları birlikte boyamayı unutmayın!

tuvalet-kağıdı-rulolarından-lego

görsel kaynak: pinterest, thespruce, fun365.orientaltrading, journalmetro.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Pratik Mikrodalga Temizliği Nasıl Yapılır?

Pratik Mikrodalga Temizliği Nasıl Yapılır?

6 Maddede Gelin Çeyizinde Olması Gerekenler

6 Maddede Gelin Çeyizinde Olması Gerekenler