90'ların Unutulmaz Evlerinde Dekorasyon

90'ların Unutulmaz Evlerinde Dekorasyon

Bir nostalji turuna çıkalım… Yetişkinliğimizin, gençliğimizin veya çocukluğumuzun geçtiği 90’lar kültürel anlamda hepimizde ikonik anılar oluşturmuştur. Oynanan oyunlar, neşeyle geçen misafirlikler, kristal servis takımları ve unutulmaz ev dekorasyonları…Hepimizin zihninde yer edinmiş olan dekorasyon detaylarına bir göz atmaya ne dersin?

Pop Art Ev Dekorasyon Rehberi >

2021 Yılında Sıkça Göreceğimiz Mutfak Tezgahları >

Kendi Teraryumunu Tasarla >

Büfeli Mobilyalar

Sırtlığında kapalı veya açık büfelere sahip olan mobilyalar neredeyse her 90’lar evinde bulunan dekorasyon ürünlerindendir. Büfesine saat, kaset çalar veya kitap gibi ürünler yerleştirilen bu koltukların kimisi yatılı misafirler için yatak olarak kullanılabilecek çekyat formuna da dönüşebiliyorlardı. 

90lar-evi-büfeli-koltuk

Camlı Vitrinler

Çeyizlerin, yemek takımlarının, kitapların, çerçeveli fotoğrafların, kaset koleksiyonlarının bulunduğu camlı vitrinler evin en ihtişamlı depolama alanlarındandı. Kapalı olan alt dolaplara kaldırılan misafir nevresimleri gibi hemen çıkarılabilecek ürünler saklanırken, camlı üst dolaplaraysa sergilenecek ürünler yerleştirilirdi. İçi büsbütün bir dünya olan bu vitrinler el yapımı ahşap birimler oldukları için senelerce sağlam şekilde kullanılmıştır.

90lar-ev-dekorasyonları-cam-vitrin

Müzik Çalarlar

Eğer 90’larda müzik koleksiyonu olan biriysen gerçek bir nostalji turuna hazırsın. Kasetler, plaklar ve yavaş yavaş popülerleşen CD’ler ile pek çok müzik eseri ayrı ayrı depolanırdı. Albümleri, şarkıları tek tek aldığın gibi bir de bunları dinleyebileceğin gramofonlara, kaset çalarlara da ihtiyacın olurdu. Bütün evin ortak kullandığı müzik çalarlar olduğu için bireysel müzik dinlemek için Walkman, CD çalar gibi ürünler için de evin gençleri harçlıklarını biriktirirdi.

Müzik çalarların yanı sıra müzik koleksiyonlarının yanında dönem sanatçılarının posterlerini, plak kapaklarını veya portrelerini görmek mümkündü.

90lar-ev-dekorasyonları-müzik-çalar

Oyun Köşeleri

Televizyon ünitelerinin en eğlenceli kullanımı oyun konsollarıyla birleşmeleriyle gerçekleşti. Kasetli oyun konsolları gençleri televizyon önüne kilitlerdi. Kaset değiş tokuşları ile elde edilen her oyun televizyon için sıra kavgalarına dönüşürdü. Çoğunlukla yerde oturarak oynanan Atari, Nintendo gibi markaların konsolları da evde önemli bir yer kaplardı.

90larda-evler-oyun-konsolları

Evi Süsleyen Anılar: Fotoğraf Albümleri

Duvarlarda, sehpa üstünde, vitrinlerde, raflarda… Analog fotoğraf makinelerinin yaygınlaşmasıyla herkes kendi çekimlerini yapmaya başladı ve bu anıları evde sergilemeye başladı. Günümüzde telefonu olan herkesin kendince çekebileceği bu fotoğraflar, 90’larda filmler baskıdan çıkmadan nasıl çıktığı bilinmeyen, bol bol kadraja giren parmaklar dolu fotoğraflar olarak yola çıkmışlardı. Günün sonunda çerçeveler, fotoğraf albümleri de dekorasyonda çok değerli parçalar sayılırlardı.

90lar-fotoğraf-albümleri

El Yapımı Ağır Mobilyalar

Ahşap oymacılığının ve zanaatın görüldüğü mobilya tasarımları 90’lar oturma odalarında kullanılan dekorasyon ürünlerindendi. Parlak, canlı renklerde kaplamaları olan ve özellikle kol, ayak ve sırtlıklarında el emeği ahşap oymacılık örnekleri görülen mobilyalar dayanıklılıklarıyla bilinirlerdi. Eğer 90’larda bir çocuksan, bu koltuklarda otururken bir tahtta oturuyor hissini hatırlıyor olmalısın.

90lar-unutulmaz-ev-dekorasyonları-koltuk-takımları

Kristal Yemek Takımları

Kullanılmaktan çok, değerli olmaları nedeniyle saklanan veya sergilenen kristal yemek takımları evin önemli servis takımları arasındadır. Çoğunlukla çeyizler olarak eve giren bu takımlar çok daha eski geçmişe de sahiptir. Ancak modern evlerin gelmesi ile sadece mutfakta konumlanan servis takımlarının o günlerde misafirlerin ağırlandığı odalarda sergilenmesi de onlara verilen değerin bir kanıtı aslında.

90lar-unutulmaz-kristal-takımlar

Dikiş Makineleri

Özellikle ebeveyn odalarında veya televizyona yakın köşelere konumlandırılmış ev tipi dikiş makineleri, hayat kurtaran üretim makineleri arasındaydı. Alınan kumaşlardan dikilen elbiseler, son anda evde tamirata girerek kurtarılan okul üniformaları… Günümüzde boyutu nedeniyle çoğu evde yer verilmeyen dikiş makineleri eskiden ailede en az bir kişinin kullanmasını bildiği üretim köşeleri olarak dekorasyonda yerini alırdı.

90lar-unutulmaz-ev-dekorasyonları-dikiş-makinaları

Kapı Perdeler

Özellikle belirli kumaş desenlerini pek çok evde perde olarak görmüş olabilirsin. Özellikle sarı yoğunluklu bir baskıya sahip perdeler sadece pencerelerde değil, ev içindeki kiler gibi odalara kapı yerine asılan perdeler olarak da kullanılırlardı.

90lar-unutulmaz-ev-dekorasyonları-perdeler

Duvardaki Manzaralar

Modern evlere geçiş yıllarında arkada bırakılan bir başka dekorasyon ürünü de manzara tabloları ve duvar halılarıydı. Ressamı anonim olan kimi baskı kimi boyama manzara tabloları evlerin duvarlarını süslerdi. Bununla beraber el emeği duvar halıları da manzara desenlerine ve figürlerine sahip olabilirdi.

90lar-duvar-halıları

Dantellerin Son Yılları

Televizyon üniteleri, kaset çalarlar, sandıklar, mobilyalar, sehpalar, raflar, vitrinler ve hatta telefon üstleri… Evdeki kadınların el yeteneklerini göstermelerini sağlayan danteller her evde ve her detayda konumlandırılırlardı. El emeği oldukları için fazlasıyla değerli olan bu danteller günümüz modern evlerinde tercih edilmemeye başlandıkça 90’ların evlerine has bir dekorasyon olarak aklımızda kaldı. Hem toza karşı bir koruyucu hem de işleyenin becerilerini gösteren danteller aslında kaybettiğimiz, ancak asla unutmayacağımız değerler arasında.

90lar-ev-dekorasyonları-danteller

Görsel kaynak: pinterest, medium.com, annekaz.com, atolyebaska.com, cicig.co

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evin İçin 14 Örgü Dekorasyon Fikri

Evin İçin 14 Örgü Dekorasyon Fikri

Pop Art Ev Dekorasyon Rehberi

Pop Art Ev Dekorasyon Rehberi