Uzmanlarından Evde Bitki Bakımının İncelikleri

Uzmanlarından Evde Bitki Bakımının İncelikleri

Son yıllarda girdiğimiz “doğal yaşam” çabası ile birlikte doğanın çağrısına daha çok kulak vermeye başladık. Şehirlerde bize ayrılan yeşil alanlar çok az olsa da kendi yaşam alanlarımızı yeşillendirmeye çalışıyoruz. Ev dekorasyonuna zenginlik ve canlılık katan bitkilerin özelliklerini ve bakımını işin uzmanları botanik-cafe sahibi Tuğçe - Cüneyt Küçükören çiftinden öğrendik.

Tuğçe Küçükören / Cüneyt Küçükören 

Tuğçe Küçükören / Cüneyt Küçükören 

Bitkiler konusunda da bir trend olduğunu biliyor muydunuz? Son yıllarda adından sıkça söz ettiren Monstera (deve tabanı) bitkisi stil sahibi evlerin başrol oyuncusu. Minimal görünümlere eşlik eden büyük yaprakları ile evlerin ilgi odaklarından biri. İster yatak odanıza, isterseniz salonunuzun en göz alıcı noktasına yerleştirebilirsiniz.

monstera deve tabanı

Monstera (Deve Tabanı) Bakımı İçin: 

* Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.

* Hava akımlarından kolay etkilenen Monstera bitkisini bu etkiden korumalısınız.

* Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için ayda en az iki kere sulamalısınız.

*Suyu bitkinin her bölümüne ulaştırmalısınız.

Bu sezonun öne çıkan diğer bitkileri ise Benjamin, Tül Çamı, Chamadorea, Kauçuk ve Pachira. Bu iç mekan bitkileri birbirine yakın ışık ve su ihtiyacına sahiptir. Doğrudan güneş ışığı değil, yarı gölge yerleri severler.

Bitkilerin güneş ışığını gören kısımları ışığa doğru eğilimde bulunduğu için bitkinin belirli aralıkla döndürülmesi gerekir. Oda sıcaklığında su verilmeli.

evde_bitki_yetiştirme

Evinizde yeni bir bitkiye yer açmak isterseniz Air Plantler ile de başlayabilirsiniz. Air Plantler yaşamak için toprağa ihtiyaç duymayan bitkilerdir. Yaşamaları için köklerinin bir yere tutunması yeterlidir. Yapraklarındaki trikom adı verilen tüycüklerden beslenirler.  Havadaki nem ile beslenirler. Bitkiyi suya batırıp çıkarmakta bir sulama yöntemidir ancak her yerinin kuruduğundan emin olduktan sonra, yerine konabilir.

airplanter

Evinizin bir odasında veya köşesinde bir botanik bahçesi havası yaratmak isterseniz ilk önerimiz;  NASA’nın bu yıl havayı temizleyen bitkiler arasında açıkladığı tavandan sarkıt tipi bitkiler.

aşk merdiveni

Evinizin tavanı yüksek ise Aşk merdiveni (Nephrolepis) veya İngiliz sarmaşığı diye de bilinen Hedera bitkisi, Patos sarmaşık tercih edebileceğiniz bitkiler arasında olabilir. Salonunuzda dekoratif görünümü yüksek Alokasya, Sanseveria, Pilea veya Aloe Vera’yı da kullanabilirsiniz.

hedera patos

Doğru Bilinen Yanlışlar

Kaktüs çok az su ister!

Bu bilgi yanlıştır çünkü kaktüslerin de sulanması gerekir.  Öncelikle özel bir toprak olmalıdır ki, sulama topraktan yeteri kadar süzülsün. Bu özel sulamanın bir rutini olmayabilir. Türe, ortam nemine, havalandırmaya göre değişebilir. Ortalama ne sıklıkta sulayacağız? derseniz de haftada 2-3 kez sulanmalı. Sulamadan önce toprak dibi kontrol edilmeli kuru ise sulama işlemi yapılmalı.

Kaktüsler sürekli güneş almalıdır!

Güneş genç kaktüsler için ölümcül olabilir.

Orkideler cam önünde direk güneş ile büyürler!

Orkideler doğada büyük ağaçların gövdesine sarılarak ve ağacın yapraklarından süzülen ışık ile büyürler. Evdeki orkideniz içinde en ideal ışık süzülmüş ışıktır.

Yazan: Murat Can Uysal

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Çocuk Odaları İçin 4 "Kendin Yap" Fikri

Çocuk Odaları İçin 4 "Kendin Yap" Fikri

Şehir Evlerinde Yaz Esintileri

Şehir Evlerinde Yaz Esintileri