Eşim, Armut Ve Ben Mutlu Mesut Bahtiyar Yaşıyoruz

Eşim, Armut Ve Ben Mutlu Mesut Bahtiyar Yaşıyoruz

Şu zamana kadar konuştuğum pek çok farklı mesleği icra eden hizmet verenden öğrendiğim şu ki her mesleğin kendine özel ve ilginç hatıraları oluyor. Benim açımdan en ilgi çekici olanlarından biri de Rüveyde Hanım’ın tam üç senede tamamladığı el emeği göz nuru patchwork (parçalı örtü) örtüsünün fotoğraf çekimi hikâyesi oldu. Patchwork olarak konuşma esnasında dile getirdiğimiz bu özel çalışma aslında yamalama, farklı dokuda tekstil ürünlerinin parçalarının teker teker birleştirilmesi ile yapılan gerçek bir sanat.

Rüveyde Hanım’ın armut.com’u keşfetmesi bu harika sanatı fotoğraflayabilecek bir ürün fotoğrafçısı araması ile başlıyor. Peki, neden kendisi fotoğrafını çekmiyor derseniz, aslında Rüveyde Hanım’ın Amerika’da yapılan bir patchwork yarışmasına katılabilmek için profesyonel bir fotoğraf çektirmesi gerekiyor. Rüveyde Hanım Türkiye’de ve çevresinde bu çalışmayı ve çekimi yapan çok kişi olmadığını, bu aşamada ise tabii ki internetin devreye girdiğini söylüyor. Merak ettiği asıl konu ise bu çekime kimin gönüllü olmak isteyeceği. Yazımın devamında “neden gönüllü olmasınlar ki” sorunuzun cevabını vereceğim.

Armut.com’da talebini oluşturuyor ve teklifleri hem site üzerinden hem de telefon ile kendisine ulaştırıyoruz. Telefon ile kendisini ilk arayan eski hizmet verenlerimizden Profi Stüdyo’nun sahibi Erdem Erol oluyor.İki sene önce armut ailesine dahil olan Erdem Bey 27-28 sene gazetecilik yaptıktan sonra yıllarca haber ve stüdyo fotoğrafçılığı yapıyor. Armut.com ile tanışması ise internet üzerinden insanlara nasıl ulaşırımı araştırması ile gerçekleşiyor.

ürün_çekim_fotoğrafcilik_armut

İki yıldır aktif olarak armut.com’u kullanan Erdem Bey stüdyo fotoğrafçılığı yaptığı için stüdyosuna kapandığını, sokakta bir iş yapmadığını, sokağı ve insanlar ile tanışmayı unuttuğunu ve armut’un ona aslında sokağı getirdiğini anlatıyor. Armut’taki müşteri çeşitliliğine dikkati çeken Erdem Bey armut sayesinde insanlar ile çok daha fazla konuşmaya başladığını ekliyor. Her talebe ayrı ve özel cevap vermek ve her işi alabilmek için o işi iyi yapabildiğini ve nasıl doğrusunun yapılabileceğini talep sahibine aktarmak için çok uğraşıyor. Ve bunun sonucunda kendimi daha iyi nasıl anlatır ve geliştiririm konusunda artılar kazandığını belirtiyor. Erdem Bey Armut’un kendisine şu mesajı verdiğini de söylüyor “ yap, başar, akıllı ol, başarılı ol, müşterin seni beğensin, daha çok para kazan. Ben bu açıdan bakıyorum, ortaya çıkan şey ise bence armut kesinlikle müşteri odaklı ama dolaylı yoldan aslında hizmet veren odaklı da, hizmet verenleri daha iyiye doğru eğitiyor.”

Erdem Bey’in esprili bir dille bana söylediği cümleyi ise sizlere aktarmadan edemedim “Mesela araba kullanıyorum, yanımda eşim var, armut’tan mesaj geliyor arabayı kenara çekiyoruz, ben teklif vermeye koyuluyorum. Bunun üzerine eşim artık arabayı ben kullanayım armuttan mesaj gelebilir, sen onunla ilgilen demeye başladı. Aslında iki senedir, eşim, armut ve ben mutlu mesut bahtiyar yaşıyoruz.”

Hikâyemizin başlama kısmına geri dönersek Rüveyde Hanım’ın talebinin detaylarına bakan Erdem Bey, bu el işi çalışmayı çok farklı ve ilginç bulduğundan aslında çekim için epey heveslendiğini iletiyor. Rüveyde Hanım ile uzunca sohbet ediyorlar, Rüveyde Hanım ne yapmak istediğini, Erdem Bey ise neyi nasıl yaparlarsa daha iyi olabileceği konusunda tecrübelerini aktarıyor. Bu yararlı sohbetin ardından çekimi denemeye karar veriyorlar ve akşam 8 ile gece 12 arasında uzunca bir çekim yapıyorlar. Çekimi denemeye karar veriyorlar diyorum, çünkü istenen fotoğraflar belirli kurallara göre çekilmeli, fotoğraf boyutu ve netlik özelliklerinden tutun çekim açısına kadar özel bir çekim listesi var ellerinde.

Erdem Bey ve Rüveyde Hanım bana bu güzel hikâyeyi anlatırken çok samimi bir dille yaşadıklarını aktarıyorlar. Çalışmanın yarışma kriterlerinde değerlendirilebilmesi için örtüyü asarak çekmeleri gerekiyor. Kesinlikle, yere serelimmiş, yukarıdan dik olarak fotoğrafı çekelimmiş, ı ıh kabul gören bir uygulama değil. Örtünün özellikle hatalarına kadar en ince ayrıntısına kadar gerçeği yansıtması gerekiyor. Ama örtü o kadar hassas ki eğer asıldığında en ufak bir hata yaparlarsa sökülme, yorganlama yapılan bölümlerdeki ipliklerin büzülme ihtimali var. Erdem bey çeşit çeşit çift taraflı bantlar buluyor, Rüveyde Hanım hayır diyor Erdem Bey diretiyor çünkü doğru kareyi bu şekilde daha rahat elde edeceğine emin, sonunda 1 saat uğraştıktan sonra asıyorlar. Ama ikinci şansları kesinlikle yok, tek seferde çekip bitirmeleri gerekiyor. Nitekim istenen pozları çektikten saniyeler sonra örtü kendini yerde buluyor, çünkü ciddi anlamda ağır bir çalışma aslında. Yürekleri ağızlarına geliyor, neyse ki hiçbir zedelenme olmuyor çalışmada. Üründe olacak herhangi bir tahribatın yenilenme lüksü yok ve eğer yarı finale kalınırsa ürünün Amerika’ya doğru yola çıkması da gerekiyor.

patchwork_ürün_çekimi

Aslında sadece iki kare fotoğraf çekimi için anlaşıyorlar amaolay daha uluslararası boyutta güzel bir amaca yönelik olduğu için bu kadar ince eleyip sık dokuyor Erdem Bey. Usta gözlerin bu çalışmayı inceleyeceğini ve bu sebeple çok üzerine düştüğünü anlatıyor. İstedikleri detaylı kareleri yakalayabilmek için kesiti nereden istediklerini kararlaştırıyor, oradan dengesini alıyor, terazi ayarlarını yapıyor, makro incelemelerde perspektif hatası olmaması için epey uğraşıyor.

Rüveyde Hanım aslında işi yapmaya istekli kişilerin maalesef pek olmadığını, kolaya kaçmak isteyenlerin olduğunu, çalışmayı yere yatırıp çekelim diyenler ile karşılaştığını söylemeden geçemedi. Erdem Bey ise tüm deneme ve isteklere gönüllü olarak açıkmış.

Bu kadar neden uğraşmışlar ki dediğinizi duyar gibiyim. Rüveyde Hanım’ın 3 senede tamamladığı sanat eseri aslında Türkiye’yi uluslararası bir yarışmada temsil etmek için hazırlanıyor. 19 ülkenin ve Amerika’nın tüm eyaletlerinin dahil olduğu epey talep gören ve büyük bir yarışma. Türkiye’den ise tek katılan Rüveyde Hanım.  İlk eleme fotoğraf üzerinden oluyor, jüri yaklaşık 700-800 iş değerlendiriyor. Yani ne kadar iyi ve doğru çekim, o kadar ilk 200’e giriş şansı demek oluyor. Veee tüm bu güzel uğraşların sonucunda çalışma ilk 200’deki yerini alıyor. Rüveyde Hanım ise en içten ve mütevazı tavrı ile bu başarının hem kendisinin hem de fotoğrafları ile Erdem Bey’in olduğunu söylüyor. Siz de emeklerinizin, ürünlerinizin en güzel ve doğru şekilde fotoğraflanmasını isterseniz, Erdem Bey’den armut.com üzerinden özel teklif alabilirsiniz, hızlıca cevap alacağınızı garanti ediyorum.

Fotoğraf teklifi almak için burdan…

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Ev Temizliği Yapmayı Kolaylaştıracak 10 Pratik Fikir

Ev Temizliği Yapmayı Kolaylaştıracak 10 Pratik Fikir

Mutlu Bir Evden Eve Nakliyat Tecrübesi İçin Ne Yapmalı?

Mutlu Bir Evden Eve Nakliyat Tecrübesi İçin Ne Yapmalı?