Banyo Aydınlatma Önerileri

Banyo Aydınlatma Önerileri

Banyonuz bir nevi sığınağınızdır, peki neden onu yeteri kadar aydınlatmıyorsunuz?

Olay iç mekan aydınlatmasına gelince nedense banyolar en az önem verilen yerler olur çıkarlar. Aynanın yeterince aydınlatılmamış olduğu o kadar çok banyo gördüm ki. Genelde tavanda yer alan tek bir lamba tüm mekanı aydınlatmak için yeterli görülür.

Banyonuz buhar banyosu ve spa küveti gibi detaylar eklenipte bir rahatlama ve enerji depolama alanı haline geldikçe banyonuzu aydınlatmaya da daha fazla önem vermeniz gerekmektedir. Eğer bu aydınlatmayı düzgün yapabilirseniz, bunun size güzel bir geri dönüşü olacaktır. Ne de olsa güne burada başlar ve yine gününüzü burada noktalarsınız.

İyi bir aydınlatma planı yapabilmek için banyoyu amaca göre çeşitli bölümlere ayırın. Banyo yapılan,traş olunan veya makyaj yapılan yerlerin daha iyi aydınlatılması gerekirken, geri kalan bölümlerin banyonun genel havasını değiştirmeden aydınlatılması uygun olur.

1.Aplik Aydınlatmaları

Ayna çevresine yerleştirilen aplikler genelde yüz bakımı ile ilgili işleri halletmek için kullanıldıklarından daha fazla tercih edilirler. Bu konuda insanların yaptıkları en büyük hata aplikleri direkt aynanın tepesine koymaktır. Bu tür yerleştirme yüze gölge düşürür ve aynanın karşısında kişi yüzünü tam göremez.

Aplikleri aynanın her iki yanına yerleştirerek ışığın yüzünüze vurmasını sağlayabilirsiniz.

banyo_aydinlatma

Fakat bazı apliklerin boyutları ve durdukları pozisyon göz önüne alındığında bunları aynanın kenarına koymak da işe yaramayabilir. (aynaya doğru çevirerek koymak belki bir seçenektir ama daha fazla çaba ve para harcamanıza neden olur) Bu durumda aynanın üzerine yerleştirilmeleri gerekir. Apliğin yerden 190 ila 205 cm yukarıda konumlandırılması ve her aplik gibi en az 150 wattlık bir ampül içermesi ve en az 60 cm uzunluğunda bir parçanın üzerinde durması gerekmektedir, ancak bu konumda yansıyan ışık yüzü ve saçı eşit şekilde aydınlatır.

Banyo yapılan yer ise aplik kullanabileceğiniz başka bir alandır. Küçük banyolar için eğer duş teknesi cam kapılı ise apliğin altına bir parça koymak gerekmez. Onun yerine sarı spot ışıklardan kullanabilirsiniz. Bu tür ışıklar genelde bağımsız küvetlerin ya da tuvaletlerin üzerinde güzel durur.

2.Genel Aydınlatma

Genel aydınlatmalar doğal ışığın yerine kullanılır. Genelde tavana monte edilen merkezi bir aydınlatma teçhizatı ile sağlanır. Bu tür aydınlatmalarda asma lamba ya da avize kullanarak daha yaratıcı olunacağını düşünmekteyim. “ Başka bir seçenek ise gizli aydınlatma”-bu aydınlatmada ipe dizilmiş minik ışıklar banyonun tavan pervazının bir kaç cm altına gizli olarak boydan boya döşenir. Bu tür ışıklar bulunduğu çevreye yumuşak bir aydınlatma sağlar.

banyo_aydinlatma_dekorasyon

3.Aydınlatılan Objeler

Küçük bir spot ışığın dekoratif bir objeyi ya da makyaj aynası önündeki lavaboyu direkt olarak aydınlatmasını sağlayarak farklı bir aydınlatma tarzı oluşturabilirsiniz. Benzer şekilde banyoya, banyonun içerisinde yer alan diğer eşyalara ya da güzel fayanslara yatay olarak (bir çoğu 35 derece yatay olarak monte edilebilir) yansıyarak onları aydınlatan ve parlak gösteren çeşitli spot ışıklar yerleştirebilirsiniz.

banyo_led_aydinlatma

4.Hazırlanırken Gölgede Kalmayın

Makyaj aynasına bakarken çenenizin,gözlerinizin ve yanaklarınızın alt tarafı gölgede kalsın istemiyorsanız ayna çevresine (ya da ayna büyükse üzerine) yerleştirdiğiniz aydınlatmaların birbirinden 90 ila 100 cm ayrı olmasına dikkat edin. Her bir aydınlatmanın merkezi kabaca göz hizanızda ya da yerden 170 cm kadar yüksekte olacak şekilde ayarlanmalı. Böylece ayna önünde hazırlanırken yüzünüz tamamen aydınlıkta kalır.

ledli_ayna

Kaynak: This Old House

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Renk Renk, Desen Desen Modelleriyle Döşemelik Kumaş Çeşitleri

Renk Renk, Desen Desen Modelleriyle Döşemelik Kumaş Çeşitleri

Açık Mutfak Önerileri ve Dekorasyonu

Açık Mutfak Önerileri ve Dekorasyonu