Yeni Başlayanlar İçin Tenis Rehberi

Yeni Başlayanlar İçin Tenis Rehberi

Grand Slam’ın İngiltere ayağı Wimbledon’ı tüm ihtişamıyla geride bıraktıktan sonra bazılarımızın aklında bu yıl da tenise başlama düşünceleri belirdi. Peki bu sefer tenise başlamayı bir fikir olarak bırakmayıp gerçekten başlamaya ne dersin? Başlangıç seviye tenisle ilgili aradığın tüm bilgileri yazımızda bulabilirsin.

Neden Personal Trainer (PT) İle Çalışmalıyım?

Spor Severler İçin Yaz - Kış Yapılabilen Su Sporları

Pre-Workout Nedir ve Ne İşe Yarar?

Yeni Başlayanlar İçin Tenis: İlk Dersinizde Neler Beklemelisiniz?

Tenis dersi almaya karar verdin ve ilk ders gelip çattı. İlk dersinde neler olacağını merak ediyor olabilirsin. Öncelikle eğitmeninle tanışıp temel tenis bilgilerini bu derste alacaksın. Temel bilgiler verilirken kort tanıtımı yapılır ve gerekli ekipmanlar anlatılır. Ardından temel duruşlar ve topa vuruş teknikleri gösterilir.

yeni-baslayanlar-icin-tenis

Tenise Yeni Başlayanlar İçin Temel Bilgiler ve İlk Derste Öğrenilecekler

Yeni başlayanların ilk olarak tenisin temel kurallarını ve set, puan ve oyun kavramlarını anlaması gerekir. Bu teorik bilgilerin yanı sıra ilk derste ayak konumlanmaları, servis atışları ve topa hakimiyet gibi konularda da bilgi verilebilir.

Kortun Tanıtımı 

Tenisin temel kuralları anlatılırken kort tanımı da yapılmalı. Servis çizgisi, arka çizgi, orta çizgi gibi ana hatlar antrenör tarafından açıklanmalı. Ayrıca çiftler ya da tekler oyunlarındaki farklı saha kullanımları da kort anlatımı yapılırken açıklanmalı.

tenis-ilk-derste-ogrenilecekler

Tenis Oynamanın Faydaları: Hem Zihinsel Hem Fiziksel

Tenis oynamak birçok kas grubunu beraber çalıştırdığı için fiziksel olarak bir gelişim sağlarken oyun esnasında hızlı düşünme gerektirmesi ve odak istemesi sebebiyle zihinsel olarak da oldukça faydalıdır.

Fiziksel Faydaları

Sürekli hareket halinde olunan tenis sporu özellikle kardiyovasküler sağlık açısından önemli bir egzersizdir. Çünkü oyun esnasında daima koşu, zıplama gibi hareketler yapılır. Bunun yanında refleksleri kuvvetlendirerek el-göz koordinasyonunu arttırır.

Zihinsel Faydaları

Oyun esnasında hızlı dönen topa hızlı tepki vermeyi gerektiren bir spor olduğu için zihinsel olarak hızlı düşünme ve strateji geliştirme açısından gelişme gösterebilirsin. Yoğun odak isteyen bir spor dalı olduğu için oyun esnasında başka bir şey düşünmemek ve fiziksel efor harcamak stres seviyeni düşürür. Yoğun konsantrasyon gerektirmesi aynı zamanda zihinsel dayanıklılığını da güçlendirir.

tenis-oynamanin-yararlari

Tenis Dersi İçin Gerekli Ekipmanlar: Doğru Seçimler Nasıl Yapılır?

Tenis dersi için ihtiyacın olacak bazı ekipmanlar vardır. Bunların seçimini yaparken dikkatli olmak gerekir.

Raket

Uygun raket seçimi spora başlarken gelişminin hızını belirlemesi adına önemlidir. Raket alırken büyüklüğü, ağırlığı gibi faktörleri göz önünde bulundurman gerekir. Hafif raketler kontrolü kolaylaştırırken başlık alanının büyüklüğü topa vurmanı kolaylaştırır.

Toplar

Farklı tipte tenis topları vardır. Yeni başlayanlar yumuşak ve ağır hareket eden topları tercih eder. Başlangıç seviyesinde topa müdahale etmeni kolaylaştıracak bu tip topları kullanman önerilir.

Ayakkabı

Ayakkabı seçimi her spor için oldukça önemlidir. Teniste de uygun ayakkabı edindiğin sürece korttaki hareket kapasiteni geliştirebilirsin. Tenis için kaymayı önleyen ve oynayacağın sahanın tipine uygun bir ayakkabı seçmen önem taşır.

Giysi

Teniste giyeceğin giysilerin hava koşullarına uygun olması çok önemlidir. Bunun yanında nefes alan ve hareket kapasiteni engellemeyecek esnekliğe sahip giysiler seçmen de oldukça önemlidir.

tenis-icin-gerekli-ekipmanlar

Küçük Yaşta Tenis Eğitiminin Önemi

Çoğu spor ve sanat dalında olduğu gibi teniste de erken yaşta başlamak hem çocuğun gelişimi için hem de o alanda gelişim sağlamak için önemlidir.

Fiziksel Gelişim

Erken yaşta tenise başlamak çocukların kas yapısını geliştireceği gibi esnekliklerine de katkı sağlar. Aynı zamanda denge ve el-göz koordinasyonunun gelişimini de olumlu yönden etkiler.

Sosyal Beceriler

Tenis bireysel görünen bir spor olsa da çocuklarda sosyal iletişimi destekleyen bir spordur. Derslerde ve maçlarda yeni kişilerle tanışma becerileri gelişirken bir yandan da özgüvenleri artar.

Disiplin ve Odaklanma

Düzenli bir spora gitmek çocukların disiplin seviyelerini geliştirir ve hedefe yönelik çalışma becerilerini arttırır. Bunun yanında içinde bulundukları düzenli antrenmanlar sorumluluk duygusunu da güçlendirecektir.

cocuklarin-tenis-oynamasi

Görsel Kaynaklar: pexels.com, magazine.fortevillageresort.com, espn.com, royaltennisclub.com, talkingtennis.net

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Su Arıtma Sistemi Seçimi için Kapsamlı Bir Rehber

Su Arıtma Sistemi Seçimi için Kapsamlı Bir Rehber

Kapsamlı ve Dip Köşe Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Kapsamlı ve Dip Köşe Ev Temizliği Nasıl Yapılır?